Shalom Israel

Te aina välillä olette kyselleet, että onko minulla jotakin muuta kuin suomalaistaustaa, sillä olen kumminkin vähän tummempi mitä ns. elovena tyttö. En ole taustastani sen koommin ikinä puhunut, sillä vaikka juuret Israeliin vievätkin, olen silti täysin suomalainen sydämeltäni. Minut on kasvatettu hyvin suomalaisesti ja koen olevani aika perinteinen suomalainen hiusväristä huolimatta.

 

 

Minulla on jonkun verran juutalaisia tuttavia, mutta niin kuin blogistakin näkyy, ei täällä mitään kosher-ruokavalioita noudatella. En ole millään lailla uskonnollinen enkä senkään takia ole halunnut taustaani tuoda esille sillä varsinkin Suomessa koin aina välillä ihmeellisiä kommentteja siihen liittyen. En puhu hepreaa tai käy synagogassa, teen perjantaisin töitä, lepään sunnuntaisin ja syön kaikenlaisia mereneläviä ja possua.

 

Itseasiassa kun tänne tulee, niin ymmärtää hyvin että harvempi täällä ihan täysin kosher-ruokavaliota noudattelee. Englantia kuulee melkeinpä enemmän mitä hepreaa, sillä jenkkejä on joka puolella ja yleinen kielitaitotaso on korkealla. Täällä kaikki toimii tosi hyvin ja osittain paljon paremmin mitä esimerkiksi Ranskassa tai Italiassa. Kulttuuri on aika samanlainen mitä Suomessa siltä osin, että asiat menevät eteenpäin eikä turhiin höpinöihin hukata aikaa. Nautinnolle ei myöskään ehkä jätetä tilaa, vaan tehokkuus näkyy kaikkialla samalla tavalla mitä Suomessa. Ihmiset ovat suoria, mutta samalla tavalla kohteliaita, sillä asia on tosiaankin niin kuin se sanotaan eikä mitään tarvitse lukea rivien välistä.

Meille kun näytetään aika äärikuvia uutisissa ja dokumenteissa ja unohdetaan se keskitie, niin olen ajatellut olla tästä asiasta aika hiljaa. Nyt kun olen paljon poissa Suomesta, koen olevani jollain lailla vapaampi ja voin syntyperäni jakaa myös teidän kanssa. Minut usein mielletään enemminkin nimeni ja muun kautta suomenruotsalaiseksi, mutta en sellainen ole. Olen ihan vain perussuomalainen nainen tummemmilla hiuksilla ja ehkä hivenehkon suoremmalla puhetyylillä varustettuna. Puhetyylistä saan palautetta hyvin usein ja useimmiten se otetaan suomessa negatiivisena. 

Hepreassa on sanonta ”mah hakesher”, joka tarkoittaa kutakuinkin ”get into the point already”. Näkyy täällä ja omassa käytöksessäni hyvinkin selkeästi. Lempi lauseeni pienenä Muumeja katsoessani olikin ”ei jäädä tänne munimaan” :D

 

Pampulan piti tulla töiden takia Israeliin alkuviikoksi ja niinpä päätimme jäädä tänne loppuviikoksi ja pääsiäiseksi. Israel jakaa kovasti mielipiteitä ja maasta on varmasti monella jos jonkinlaista mielipidettä. Toivottavasti voin jakaa teille muitakin kuin sotakuvia ja ikuista tappelua palestiinalaisten kanssa, sillä löytyy täältä muutakin.  Appelsiinipuita, kauniita ihmisiä, hyvin erilaista energiaa ja noh, sitä aurinkoa ja historiaa.

 

You may also like

20 Comments

 1. Nämä kuvat ovat Tel Avivista :)

  No nyt tänne on kai vähän helpompi tullakin sillä Finnairkin kun on aloittanut suorat lennot taas Helsingistä Tel Aviviin :)

 2. Katsoinkin ylimmästä kuvasta jo ennen tekstin lukemista, että onpas sinussa kovasti Natalie Portmanin näköä. Ilmankos. Kaunista, sinä sekä kuvien Israel :)

 3. Siitä on jo aikaa, kun olen ollut kibbutsilla Israelissa :) Ehkä niin kauan, että hädin tuskin olet silloin vielä syntynyt, tai no, ainakin olet ollut tosi pieni silloin. Elämä on vienyt ympäri maailmaa, mutta Israelissa en ole poikennut sen jälkeen, vaikka kovasti on mieli tehnytkin. Ehkä jonain päivänä… :)

  Ihanaa pääsiäistä!

 4. Ja minä kun aina ajattelin, että olet puoliksi italialainen! Mukavaa ja toivottavasti myös aurinkoista lomaa Israelissa. On ollut blogien välityksellä mielenkiintoista lukea ihan tavallisesta, jokapäiväisestä elämästä Israelissa. Jos vain katsoo uutisia, niin kuva jää aika yksipuoliseksi.

  VN

 5. Ah, Israel! <3 Ihana upea Sofie, kun kerrot avoimesti juuristasi! 

  P.S. Ikuinen kaipaus sydämessä Israeliin..!

 6. Kivoja kuvia! Olen itse käynyt Israelin Eilatilassa ja siitä jäi kyllä tosi positiivinen kuva. Harmi, että Israelista yleensä uutisoidaan vain kaikkea negatiivista.

 7. Shalom shalom. Upeaa, luen erään suomalaisen Israelissa asuvan henkilön blogia ja ikävöin aina niin kovasti sinne. Haifa on yksi kauneimpia kaupunkeja mitä maa päällään kantaa, Tel Avivin upeat, boohemit ympäristöt ja tietenkin Pride kulkue. Myös Jerusalem on jotain sellaista mitä missään muualla ei voi kokea. Baruch HaShem Adonai.

 8. Ihania kuvia ja kiva tunnelma. Olen käynyt Eilatissa ja pidin siitä kovasti. Olen haaveillut uudesta matkasta, mutta olen odottanut sopivaa ja rauhallista ajankohtaa.

 9. Hienoa, että tuot rohkeasti juuresi esille! Olen ollut Israelissa kahdesti ja se on upea maa! Mikä määrä osaamista sillä kansalla onkaan ja miten paljon annettavaa maalla on historiallisesta, poliittisesta ja uskonnollisesta näkökulmasta katsottuna, maisemia ja kulttuuriantia unohtamatta. Suosittelen ihan jokaiselle matkaa maahan ja tutustumista siihen ilman median luomia ennakkoluuloja.

 10. upeasti kirjoitettu ! todennäköisesti juuri syntyperäsi takia olet jotenkin niin erityisen “henkevä”, kansainvälistynyt ja suorasanainen älykäs nuori nainen. itseäni on kansainvälisyys ja avoimuus aina kiehtonut. ensimmäinen poikaystäväni oli itävaltalainen opiskelija, erottuani hänestä tapasin aviomieheni, kemian ja fysiikan opiskelijan pariisista (vanhemmat marokkolaisia). isoisäni oli suomenruotsalainen, isoäitini karjalasta (ehkä jopa venäläinen nainen?) elikä lapseni, poikamme on aikamoinen “kulttuurisekoitus”. mutta hyvä niin :) terveisin peonyrosepurple smiley-smile.gif

 11. Ooh Natski on ylivoimainen suosikkini kaikista maailman ihmisistä :D

  Täällä näkee paljon Natalien näköisiä ihmisiä, mutta vielä ei ole kohdalle osunut se ihan oikea Portman ;)

 12. Tuntuu, että täällä on ollut paljon suomalaisia Kibbutsilla joskus kahdeksankymmentäluvulla :)

  Tämä on helppo maa tulla, kun kaikki muutkin ovat jostakin muualtam niin ennakkoluuloja ei ole, oli uskonto, ihonväri tai syntyperä mikä tahansa.

  Kiitos samoin :)

 13. No kaikki luulee. Se on ensimmäisenä aina kaikkien mielessä. Minulta usein kysytään esimerkiksi ennen joulua että lähdenkö lomiksi Italiaan ja töissä ulkkarityökaverit aina sekoittavat että teen töitä Italiaan :)

  Jep, ja se on sääli. Voisivat tulla tekemään juttuja ihan muunlaisin kuvin täältä. Voin mielelläni lähettää kuvamateriaalia :D

 14. No kun niistä aina välillä kysellään ja nyt kun en ole enää niin paljon Suomessa uskallan niistä avoimemmin puhua :)

  No Finnairilla pääsee nykyään suorilla lennoilla :)

 15. Itse olen ollut kiinnostunut juuri Israelista jo monta vuotta. Helsinkiin on viime vuosina alkanut käydä entistä enemmän israelilaisia matkailijoita ja ihmiset, ketkä itse olen tavannut, ovat olleet kiehtovia. Olen kuullut grillijuhlista, ihanista hiekkarannoista, pilvenpiirtäjistä – eli paljon muustakin kuin negatiivisista asioista :) Toivoisin, että sinäkin uskaltaisit luottaa meihin lukijoihin. Me, jotka olemme sinua seuranneet jo vuosia, jatkamme blogin lukemista vaikka mikä tulisi. Olet kiehtova persoona ja sen takia me sinun blogia luetaan! <3 Kuulisin mielellään enemmän Israelista ja paikallisesta kulttuurista.

   

  xxx

  E

  http://dragonflyelisabeth.blogspot.fi/

 16. Nuo tyynyt hurmasi väreillään..yleensä  yksinkertainen asia saa huokaamaan ihastuksesta..kaikki muutkin kuvat loistavia..Kun tulee seurattua näitä blogeja olen huomannut että kuinka taitavia  kamerankäyttäjiä bloginpitäjistä aina kehkeytyy..parhaat kuvat juuri tälläisä naps ja se on siinä!

 17. Jos kuitenkin kaiken sen ihanuuden ja upeuden, biitsien ja grillaamisen ohella muistettaisiin Palestiinan tilanne. On nimittäin aika erilaista siellä ihmisten elämä ja täysin oikeudettomasti.

  Kannattaa pitää silmät ja sydän auki Palestiinalaisten kärsimykselle eikä suin päin uskoa probagandaa.  Koska sitä taitavasti tarjoillaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*