Samettinen suppilovahverokeitto

Kävin viime sunnuntaina siellä sienimetsässä ja mukaan tarttui mukavasti suppilovahveroita. Nyt sienet ovat putsattu, kuivattu ja melkein kohta jo syöty?! Mietin vähän, että josko sitä pitäisi mennä taas huomenna uudestaan sieneen, sillä suppilovahverot ovat tehneet ainakin täällä meillä hyvin kauppansa. En ole aiemmin ollut mikään suurin sienestäjä, sillä lapsuusmuistoissa on edelleen ne loputtomat kantarellinmetsästykset äidin kanssa. Onneksi näitä suppilovahveroita ei sentään tarvinnut metsästää, vaan niitä oli oikeasti metsä täynnä :)

Kuvissa näkyy lauantain lämmikkeeksi tekemäni keitto. Keitto ei ollut pelkistä sienistä, vaan laitoin sinne myös maa-artisokkaa, mikä on suurinta herkkuani. Maa-artisokka on kivan pehmeää, joten se sopii loistavasti ’suppiksien’ kaveriksi.

Resepti;

1 litra vettä

2 kasvislimikuutiota

500 g maa-artisokkaa

1 sipuli

kourallinen kuivattuja suppilovahveroita

2 dl kermaa

2 rkl ruohosipuli créme bonjouria

mustapippuria

persiljaa

Laita kuivatut sienet veteen turpoamaan. Leikkaa sipuli ja kuori artisokat. Laita vesi kiehumaan ja tipauta kasvisliemikuutiot sekaan. Laita kuoritut ja pilkotut artisokat kiehuvaan veteen.

Kuullota sipulit voissa ja lisää turvonneet sienet sipulien sekaan. Paista sieniä hetkisen. Ota pannu pois liedeltä. Lisää osa sienistä pehmenneiden artisokkien joukkoon kiehuvaan veteen. Lisää kerma ja créme bonjour. Sekoita sauvasekoittimella seos samettiseksi. Lisää loput sienistä kokonaisina seoksen joukkoon. Lisää pippuria ja suolaa tarvittaessa. Kaada tarjoiluastiaan ja koristele keitto persiljalla ja kuivatuilla sienillä.

_______________________________________

This morning I made velvety mushroom soup. Around week ago I picked mushrooms and today I needed some soup to warm me up. So I made creamy Jerusalem artichoke soup with mushrooms. I’m not mushroom expert to be honest.  I don’t know the actual name for the mushrooms, that I picked last week, but after some moments of information searching I found that those are called ‘yellowfoots’, ‘winter mushrooms’ or ‘funnel chanterelles’ for instance. Call them what you prefer, but those mushrooms are super good.

Recipe;

1 liter of water

2 vegetable bouillon cubes

500 g of Jerusalem artichokes

1 onion

Handful of dried mushrooms

2 dl of cream

2 tablespoons of chives flavored cream cheese

Freshly grounded black pepper

Parsley

 

Put the dried mushrooms into water to swell. Cut the onion into pieces and peel the artichokes. Put the water to boil and drop the vegetable bouillon cubes into boiling water; add the peeled and chopped artichokes into the saucepan.

In the other saucepan, sauté the onions in butter and add the swollen mushrooms. Fry mushrooms a bit. Take the pan off from the heat. Add half of the mushrooms into the saucepan with artichokes. Add the cream and cream cheese. Mix the soup with the electric mixer into velvety and smooth soup. Add the remaining mushrooms into the soup. Add pepper and salt if necessary. Pour into a serving dish and garnish with parsley and dried mushrooms.

You may also like

36 Comments

 1. Kuulostaa ja näyttää aivan ihanalta. sienikeitossa on joku ihmeellisen hyvä maku, jota mun mielestä parhaiten kuvaa sana “metsäinen”. Ah, aitoja ja alkuperäisiä makuja :)

  T.Lola – sadehtien.blogspot.fi

 2. Kuulostaa ja näyttää aivan ihanalta. sienikeitossa on joku ihmeellisen hyvä maku, jota mun mielestä parhaiten kuvaa sana “metsäinen”. Ah, aitoja ja alkuperäisiä makuja :)T.Lola – sadehtien.blogspot.fi

 3. Metsäinen on oikein hyvä sana Lola. Itse tykkään kyllä sienistä ihan hirmuisen paljon kaikessa muodossa. Kivaa viikonloppua!

 4. Tokihan itsepoimituista sienistä saa ruokiin alkuperäisiä makuja. Ei tarvitse lisätä kaikenmaailman säilöntähöttöjä tai ostaa valmisruokia kun näppärästi kokkailee itse :) Herkullisen näköistä.

 5. Tokihan itsepoimituista sienistä saa ruokiin alkuperäisiä makuja. Ei tarvitse lisätä kaikenmaailman säilöntähöttöjä tai ostaa valmisruokia kun näppärästi kokkailee itse :) Herkullisen näköistä.

 6. Ihana syksyinen sienikeitto! Pitääkin pyöräyttää kylmien syyspäivien lämmikkeeksi pian : )T. Karabella

 7. Valitettavasti en ole. Minulla on takkeja ihan jo liiaksi, niin en valitettavasti tarvitse enää yhtäkään niiden jatkoksi :/

  1. Hei,

   suppilovahverot on ihan parhaita! Ne on niin hyviä! No näitä kylmiä ja pimeitä iltoja varmasti riittää, joten sienikeittoa vaan porisemaan :))

 8. Kiitos reseptistä. Taidan laittaa sen heti testiin, sillä vietin eilen koko aamupäivän metsässä suppiksia ja puolukoita keräillen. Eilinen oli neitsytmatkani sienimetsään, joten sienien kokkailu on minulla vielä amatööriasteella. :)

  1. Hih, mahtavaa :)

   No toivottavasti neitsytmatkasi oli onnistunut. Sienistä kokkailu on oikeasti todella helppoa, siihen ei välttämättä tarvitse kuin voita, kermaa ja sipulia :)

 9. Kiitos reseptistä. Taidan laittaa sen heti testiin, sillä vietin eilen koko aamupäivän metsässä suppiksia ja puolukoita keräillen. Eilinen oli neitsytmatkani sienimetsään, joten sienien kokkailu on minulla vielä amatööriasteella. :)

 10. Hei, suppilovahverot on ihan parhaita! Ne on niin hyviä! No näitä kylmiä ja pimeitä iltoja varmasti riittää, joten sienikeittoa vaan porisemaan :))

 11. Hih, mahtavaa :)No toivottavasti neitsytmatkasi oli onnistunut. Sienistä kokkailu on oikeasti todella helppoa, siihen ei välttämättä tarvitse kuin voita, kermaa ja sipulia :)

 12. Näyttää ja kuulostaa NIIIIIIIN herkulliselta tämä resepti :) Todella kaunis esillelaitto, ihana idea tarjoilla keitto Sarjaton-lasista. En ole koskaan vain itse käsitellyt artisokkaa, mutta ilmeisesti ei tarvitse kuin kuoria ja keittää..? Ihanaa kun laitoit taas tällaisen herkkureseptin :)

 13. Näyttää ja kuulostaa NIIIIIIIN herkulliselta tämä resepti :) Todella kaunis esillelaitto, ihana idea tarjoilla keitto Sarjaton-lasista. En ole koskaan vain itse käsitellyt artisokkaa, mutta ilmeisesti ei tarvitse kuin kuoria ja keittää..? Ihanaa kun laitoit taas tällaisen herkkureseptin :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*