Salmon mango ceviche

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kirjoittelen suhteestani etikkaan näin maanantai-aamuna, sillä olen mukana Indiedaysin ja Rajamäen etikoiden kampanjassa. Etikasta on moneksi, se on oiva siivousapu (kalkki ja sormenjäljet lähtevät saman tien pinnoista), mutta luottokaverini ruoanlaitossa. Sillä valkaistaan marengit, lisätään marinadeihin ja kastikkeisiin sekä käytin sitä nyt tässä lohi-mango cevichessä.

Etikan käyttö ei ole ollut minulle aina ihan itsestään selvyys. Olen ehkä viimeisen kahden vuoden aikana alkanut käyttämään sitä enemmän, niin siivouksessa kuin ruoanlaitossa. Ranskan vesi on ihan todella kalkkista, niinpä astiat ja pinnat pidetään kiiltävinä etikalla. On muuten sellainen tehopesuaine, mistä ei jää edes jäämiä luontoon ;)

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Leipomisessa taas etikka tuo kuohkeutta, sillä se avittaa leivinjauheen vaikutusta. Marenkienleipomisessa se vie taas ruskeuden pois, joten niistä marengeistakin tulee kauniin valkeita eikä kellertäviä. Kannattaa kokeilla, siis ihan leipomiseenkin :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Meillä Suomessa syödään varsinkin näin kesän kynnyksellä lohta ja uusia perunoita. Mietin, että miten tekisin lohta jollain uudella tavalla ja etikan kanssa. Mieleeni tuli ceviche. Vaikka cevichet tulevat Etelä-Amerikasta, sopivat ne suomalaisten suuhun puhtaiden ja selkeiden makujen takia. Ceviche on myös helppo tehdä, sillä uunia ei tarvita, Näin ollen cevichet on helppo pyöräyttää vaikka mökillä kauniiksi alkupalaksi juhannuspöytään.

Tarvitset:

200g lohta

Pehmeän mangon

1 appelsiinin puristettu mehu

1/2 greipin mehu

1 limen mehu

2 tl valkoviinietikkaa

Seesaminsiemeniä

2 kirsikkaa (ei ole pakollinen)

Suolaa

Pippuria

Leikkaa tuore lohi ohuiksi viipaleiksi. Leikkaa mango lohen vierelle. Sekoita hedelmien mehu ja etikka keskenään. Lado mango ja lohi lautasille ja kaada mehu-etikkaseosta teelusikka kerrallaan lohen päälle. Lisää vielä hivenen suolaa ja pippuria sekä koristele seesaminsiemenin. Puristin vielä kahden kirsikan mehun koristeeksi lohen päälle, mutta se ei ole millään lailla pakollista.  Tarjoile ceviche samantien kun se on valmis :)

raja4

Luethan lisää etikoista Rajamäen sivuilta ja saa inspiraatiota kesän grillailuihin ja kesäkokkailuihin. Jaathan myös oman kuvan Instagramissa tägeillä #rajamäenkesä ja #makusalaisuus ja olet mukana jokaviikkoisessa kesäisen tuotepaketin arvonnassa!

You may also like

3 Comments

  1. Täytyykö cevichen antaa tekeytyä vai onko se syötävissä saman tien valmistuksen jälkeen? Herkullisen näköinen resepti! Olenkin jo jonkin aikaa suunnitellut cevichen teon kokeilemista :D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*