Pysy sisällä ja tue pienyrittäjää

Avec Sofié Blog l karanteeni

Kun mieheni alkoi tammikuussa kuuntelemaan podcastia liittyen koronavirukseen ja pandemiaan, poistuin huoneesta. Mieheni välillä vouhotti tilanteesta ja samoin myös muutamat kollegani. Reilu kuukausi sitten jenkkikollegani alkoi puhua varastojen täyttelystä ja evakuoinneista samalla kun minä pyörittelin silmiäni. Naureskelin kotona, että mitä ihmettä näillä hänen evakuoinneillansa oikein tarkoitetaan.

Muutama viikko sitten mieheni alkoi vakavasti puhumaan Ranskaan lähdöstä ja täyttövaroista. Laitoin mieheni ja kollegani samaan lokeroon; he tulevat Yhdysvalloista. Maasta, jossa ei ole kunnollista sosiaaliturvaa tai sairasvakuutusta.  He eivät ole tottuneet, että asiat järjestyvät ja että yhteiskunta auttaa.

 

Avec Sofié Blog l karanteeni

Viikko sitten sunnuntaina mieheni alkoi hamstrata kaupasta linssejä, qunioaa ja muita kuivaruokia. Hän nosti 5000 euroa käteistä ja tokaisi, että lentoja varmaan pitää siirtää. Vieläkään viikko sitten sunnuntaina en ymmärtänyt, että miten tilanne tulisi eskaloitumaan Ranskassa. Viikko sitten maanantaina siirrettiin lennot ja aloin ymmärtämään uuden todellisuuden.

Ikinä en voinut kuvitella, että olisin tilanteessa, jossa minulla on ulkonaliikkumiskielto. Kokeilin eilen illalla töiden jälkeen onneani, että pääsisinkö lenkille, mutta poliisi passitti saman tien sisälle. Ja hyvä niin. En usko, että se täällä meidän kylässä on niinkään ongelma, mutta suurkaupungeissa kylläkin. Poliisit on pakko olla Pariisissa partioimassa, jotta ihmiset pysyvät sisällä.

Suurin huoleni on se, miten meidän (tai minkään maan) terveydenhuolto oikein kestää tämän ja miten käy pienyrittäjien. Minulla on paljon ystäviä, jotka ovat pienyrittäjiä ja olen ollut nyt viime viikot ja päivät todella huolissani ystävieni tulevaisuudesta. Toivon todella, että tämä tilanne menee nopeasti ohi ja arki normalisoituu.

Minulla oli apero hour sunnuntaina Italiassa ja Espanjassa asuvien ystävieni kanssa. Puhelun jälkeen jokseenkin rauhoitun ja lopetin pörssikurssien katselun ja ikävien skenaarioiden maalailun päässäni. Ystäväni on ollut nyt kotona 3 viikkoa ja hänen rauhoittavat sanat saivat uskomaan, että tästäkin selvitään. Hän joutui lähtemään Syyriasta sodan takia, joten kotikaranteeni viruksen takia on paljon pienempi paha.

Kun meidän pitää nyt pysyä sisällä, suosittelen ostamaan netin kautta pienyrityksiltä lahjakortteja ja mitä ikinä tarvitsette. Tämä on monelle ihan todella katastrofaalinen tilanne taloudellisesti. Joten tukekaa nyt kampaamoja, leipomoita ja pieniä putiikkeja. Listaan huomiseksi teille vinkkejä miten voitte auttaa suomalaisia pienyrityksiä tässä tilanteessa. Kun tuetaan nyt yhdessä hädässä olevia, me menemme yhdessä eteenpäin.

 

Follow me on:

Facebook, InstagramPinterestBloglovin,  SoundCloud and Twitter

You may also like

11 Comments

 1. Kammottava tilanne! Meilla Englannissa on jollain tapaa viela normaalia, koska tyopaikkoja ja kouluja ei ole suljettu. ‘Suositellaan’ kotoa tyoskentelya. Paasen duuniin onneksi kavellen ja en tapaa monia ihmisia paivan aikana, eika minulla ole mahdollisuutta tyoskennella kotoa ni se siita sitten. Hiukkasen hirvittaa Boris Johnsonin strategia pitaa koulut auki. Tanaan pojan koulusta oli pari hyvaa kaveria ‘absent’ mutta muut paikalla. Stay safe!

  1. Heippa Sanna,

   Olen vähän ihmetellyt Boriksen linjauksia, mutta kaipa hän sitten tietää mitä tekee ja riskit on laskettu. Olen jutellut UK:ssa olevan lääkäriystävän kanssa ja hän ei ole ollut näistä linjauksista kovin hyvillä mielin kun tietää hengistyslaitteiden ja terveydenhuollon kapasiteetin. Joten pese käsiä ja pysy kaukana muista.

   Toivon että Ranskan hommat saadaan näillä järeillä toimilla nyt hallintaan ettei tilanne riistäydy Italian tasolle. Omituinen tilanne, mutta kyllä tästäkin mennään eteenpäin :)

 2. Kokeilit onneasi ja yritit lähteä lenkille ulkonaliikkumiskiellosta huolimatta…
  Saattaa kuule Sohvi olla, että sinun todellinen onni oli se sinut pysäyttänyt sheriffi.

  Sait vereni kiehahtamaan käsittämättömällä välinpitämättömyydelläsi.
  Kirjoituksesi on niin typerä ja tyhjänpäiväinen, että sinuna poistaisin sen.

  Kaikkea hyvää sinulle,

  Anna Ilona

  1. Suosittelen huomioimaan, että vaikka pinna ja rahapussi ovat kireällä, käytöstavat ovat silti kultaa.

   Isossa kaupungissa en menisi ulos. Meidän kylässä ei ole ketään. Täällä saa mennä ulos ulkoiluttamaan koiraa. Ja vaikka ei koiraa olisikaan, ulkoilla saa. Ja en näe täällä ketään sillä ei ole lomakausi.

  2. Nyt (su 22.3) taalla UK:ssa on toisin. Ravintolat, pubit, salit, kahvilat, spat, museot, teatterit jne. ovat kaikki kiinni ja ihmisia kehotetaan pysymaan poissa toisistaan. Lontoon junat ja metrot kulkevat viikonloppuaikataululla, koska sairaanhoitohenkiloston ja ruokakauppojen ja apteekkien henkiloston on paastava toihin. Monet muut kaupat ovatkin sulkneet ovensa ja myyvat tuotteita vain netissa.

   Moni on ehdottanut Lontoon sulkemista taysin, mutta en ymmarra kuinka se toimisi – monella kun ei ole omaa autoa, jolla menna toihin sairaalaan, apteekkiin tai kauppaan, ja millas ruoka paasisi kauppaan, vai onko tarkoitus pitaa lontoolaiset nalassa? Toki sellaisten ihmisten, jotka voivat tehda etatoita, pitaakin niin tehda ja pysya kotonaan etatoissa eika lahtea hiihtokeskuksiin tai jonnekin muualle mukamas etatoihin.

   Taytyy vaan toivoa etta saisimme viruksen aisoihin ja elaman palautumaan normaaliksi. Jaksamista, voimia ja hyvaa terveytta kaikille

 3. Ruotsissa elämä on vielä varsin normaalia. Töissä ja koulussa käydään, tavataan kavereita eikä mihinkään varatoimiin ole ryhdytty. Eiköhän se tästä. Ihmisten paniikki tuntuu pahimmalta. Älä välitä Anna Ilonan järkyttävästä kommentista. Siis onko tällainen asenne olemassa?!?

  1. Heippa Jonna, toivon, että tilanne ei riistäydy meillä Pohjoismaissa käsistä samalla tavalla niin kuin Etelä-Euroopassa. En niinkään ole tästä viruksesta huolissani vaan näistä sen sivuvaikutuksista kun ihmisiltä menee työt ja kodit. Toivon todella, että Yhdysvalloissa homma ei ala riistäytymään käsistä. Uskon, että Euroopassa homma saadaan jollain lailla aisoihin, mutta kun asiat menevät Yhdysvalloissa pois raiteiltaan, asiat eivät ole hyvin.

   Näen tässä myös hyvää. Ihmisille ehkä konkretisoituu, että mihin kannattaa nyt laittaa energiaa ja mihin ei. Tulee eroja, tulee vauvoja, tulee uusia business-ideoita, luonto kiittää ja saamme olla enemmän kotona.

   Ukson, että Ilona ei nyt ymmärrä, että missä olen. En ole kaupungissa, olen kylässä joka on autio kun ei ole lomakausi. Pitäisi tosin muistaa ne käytöstavat tällaisessa tilanteessa, mutta ihmisten pinna kiristyy kriiseissä helpommin.

   Paljon tsemppiä sinne <3

  2. Ensiksi pyydän anteeksi hyökkäävää kommenttiani, vaikka edelleenkin pysyn sen takana.
   Ihmisten välinpitämättömyys on vaan asia, mikä on aina saanut vereni kiehumaan.

   Onko sinulta mahdollisesti mennyt ohi Emmanuel Macronin maanantainen puhe?
   Ei pitäisi olla enää yhdellekään Ranskassa olevalle epäselvää, mitä kansalaisilta tällä hetkellä vaaditaan.
   Olet sitten Pariisissa tai jossain periferiassa, määräykset ovat samat ja niitä Ranskan poliisi valvoo, halusit tai et ja niitä pitää noudattaa, halusit tai et.

 4. hei

  Minun pitäisi juuri näihin aikoihin laskeutua sinne etelään, mutta naputtelenkin näppäimistöä täällä toissä. Harmittavaa menettää kevät siellä Ranskassa, mutta onneksi teilläkin on kuitenkin ulkotilaa missä nauttia auringosta ja kevään tuoksusta :)

  Meillä käynnissä asunnonvaihtoprojekti siellä kylän sisällä ja en tiedä kyllä yhtään millä aikataululla tullaan etenemään asian suhteen. Kesäkuussa piti olla uudet avaimet käsissä, mutta ei olla saatu käynnistettyä tämän hetkisen asunnon myyntiä ( enkä edes tiedä haluaako kukaan edes ajatella asuntoa Ranskasta juuri nyt) niin enpä tiedä mitä tehdään. Todella harmittavaa…

  Onhan se haastavaa varsinkin perheen nuorisolle ymmärtää ettei kyse ole nyt vain siitä että heillä tylsää vaan on ajateltava muita. Meilläkin kotona yksi riskiryhmään kuuluva ja aika nopeasti sitä loppujen lopuksi on muuttanut arkirutiineja hänelle turvallisempaan suuntaan.

  ps. Meidän Ranskan huushollissa yhden laatan välistä punki muutaman muurahainen muutama viikko sitten sisään. Mielestäni sain tukittua reiän ja totisesti toivon että jos seuravaan kerran päästään paikalle kuukausien päästä niin asuntoa ei ole vallattu. Toivottavasti muurahaisetkin ymmärtävät että kesä tulossa ja pysyvät poissa :)
  Sanna

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*