Pienyrittäjän asialla l yksi kuppi kahvia päivässä – kolmekymmentä kuukaudessa

Avec Sofié Blog l

Nyt kun olen palannut niin sanotusti normaaliin arkeen, olen palannut myös olemaan enemmän kotona ja elämään jollain lailla rauhallisemmin kuin mitä kesällä. Tämä laittoi miettimään omaa kulutustani, kun näen vähemmän ihmisiä kaduilla ja kuulen yrittäjien tarinoita siitä miten vaikeaa, on nyt kun turisteja ei ole tuomassa rahaa kassaan naapurikahvilaani tai täyttämässä lempiravintolani pöytiä. Amsterdamin keskusta on muutenkin paljon autiompi, kun ihmiset tekevät töitä kotoa niin ravintolat ja muut palvelut ovat ahdingossa vielä senkin takia.

Aloin miettimään omaa kulutustani ja tällä hetkellä minulla ei oikeastaan mene rahaa muuhun kuin ruokaan. En osta vaatteita samalla mallilla kuin ennen, kun ei kotitoimiston takia tarvitse olla ostamassa uutta kauluspaitaa tai mekkoja joka kuukausi. Entisenä kenkäfriikkinä olen helposti ostanut parin kenkiä kuukaudessa tai varustanut kaappini kauniiden asusteiden kera. Tällä hetkellä ei mene käytännössä rahaa pakollisten menojen jälkeen minnekään.

Ja se on huolestuttavaa.

Avec Sofié Blog l

Aloin miettimään lempiyrityksiäni ja -palveluitani, jotka ovat nyt ahtaalla tämän tilanteen takia. Jo kesällä maksoin siivoojalleni joka toinen viikko siivouksesta, vaikka emme olleet kotona.  Ymmärrän miten ahtaalla tietyt alat ovat ja yritän näin auttaa niitä keitä voin. Tiedän, että kaikkia ei voi auttaa, mutta jos pidän edes huolen omalta osaltani niistä, joiden palveluista haluaisin nauttia myös tulevaisuudessa, olen osani tehnyt. Tai ainakin yrittänyt.

Avec Sofié Blog l

 

Olen vähän jopa ärsyyntynyt median pelon lietsomisesta ja klikkiotsikoista. Se voi koitua monen yrittäjän kohtaloksi, jos ihmiset lukkiutuvat koteihinsa eikä kuluttajalle ole mahdollista saada palvelua nettikaupan kautta. Mietin tässä esimerkiksi hierojia, kampaajia, liikunnanohjaajia, siivoojia… Niin monen palvelua tarjoavan elinkeino on nyt tiukalla ja se ainakin minua huolestuttaa, jos ihmiset eivät enää kuluta normaaliin tapaan. Mitään ostoshysteriaa en ole haluamassa ja toivomassa, että ihmiset ostaisivat turhaan, vaan nimenomaan toimisivat niin kuin ennenkin.

Kyselin teiltä Instagarmissa, että mitä mieltä te olette näistä asioista ja moni teistä oli samalla kannalla. Moni haluaa tukea suomalaista ja pienyrittäjiä tällä hetkellä varsinkin. Moni on kuluttanut jopa enemmän kuin normaalisti ja tarkoituksella.

Avec Sofié Blog l

Ylikulutukseen päivittäisissä palveluissa käännyin myös minä. Ostan kahvini alakerran kahvilasta päivittäin mieluummin kuin vain kerran viikossa. Olisihan se kätevämpää tehdä kahvi kotona, mutta jos minulla menee 5-10 euroa kahviin päivässä, se on ihan ok. Sama on joogatuntien osalta. Nyt kun tunteja ei järjestetä niin paljon kuin normaalisti, ei ohjaajilla ole töitä. Sen takia sovin ystäväni kanssa, että autamme joogaohjaaja tuttuamme niin, että kutsumme hänet kotiin kerran viikossa pitämään meille joogaa. Pieni juttu meille, mutta tuntuu meidän ohjaajamme pussissa.

Koen tämän tilanteen varmaan sen takia jokseenkin omaksi asiakseni, sillä moni ystävistäni ovat pienyrittäjiä. Ihailen ystävieni rohkeutta olla yrittäjiä ja sen takia mielelläni tuen pienyrittäjiä tällä hetkellä. Uskon, että pienillä asioilla ja ostetuilla kahvikupposilla on merkitys, jos jokainen meistä tukee parhaansa mukaan niitä yrittäjiä, jotka ovat itselle tärkeitä. Kaikkia ei yksi ihminen voi pelastaa, mutta suurin osa meistä voi auttaa edes vähän.

 

Follow me on:

Facebook, InstagramPinterestBloglovin,  SoundCloud and Twitter

You may also like

4 Comments

 1. Hei, täällä Suomessa kyllä harrastus, kaikenlainen liikunta ja kurssitoiminta ovat aivan normaali toiminnassa. Samoin kampaajat ja muut kauneudenalan yrittäjät.
  Vaateostoksia on ainakin jotain tehtävä, koska vuodenaika vaihtuu.
  Lounasravintolat ja kahvilat ovat täynnä porukkaa.
  Illallisravintoloista ja baareista en niin tiedä, mutta yliopistot aloittivat juuri, joten nuorisoa on paljon liikkeellä ja siten myös lisääntyneitä koronatartuntoja.
  Henkilökohtaisesti olen käyttänyt rahaa aivan kuten ennenkin. Ainoa mihin ei ole mennyt rahaa, niin matkusteluun. Lennot ja hotellivaraukset ovat tämän vuoden puolella täysin jäissä koronan takia. Juuri matkailuyrittäjät kokevat varmasti suuria menetyksiä.

 2. Toisaalta, ylikuluttamisen, kaupungistumisen ja ilmaston muutoksen syytähän tämä koko korona on. Osoittaa vaan sen kuinka pahasti kulutuskeskeinen meidän talousmallimme on. Ilman kulutusta emme tule toimeen, mutta kuluttamalla emme myöskään pelastu (ilmastonmuutokselta). Jotenkin toivoisin että korona ohjaisi kulutustamme edes järkevämpään suuntaan ja vastuulliset yritykset sekä lähimatkailu menestyisivät.

 3. Rahaa on mennyt eri asioihin koronan aikana. En ole ostanut aamukahvia tyomatkalla, mutta olen ostanut paikallisen leipomon/delin erikoiskahvia, kakkuja ja leipaa kotiin. Salini oli monta kuukautta kiinni, joten en maksanut salimaksuja, mutta osallistuin salituntien ohjaajien zoom-tunneille, jotka maksoivat £4-5 (ja itse asiassa toimivat edelleen todella hyvin kun teen toita etana). En ostanut tyovaatteita, mutta rahaa meni oman pihan laittoon. Taalla Briteissa moni pienyrittaja myy joko oman nettikaupan tai isomman valittajan, kuten Etsyn, Amazon marketplacen tai Not on the high streetin, kautta.

  Ja kun lockdown hieman helpotti, olimme pienella viikonloppureissulla Kentissa, missa asuimme paikallisen yrittajan pitamassa, suloisessa B&B-paikassa, joka oli tunnelmallinen maalaistalo 1600-luvulta. Mietimmekin juuri, voisimmeko menna sinne uudestaan. Paikalliset gastro-pubit olivat myos hyvia – ruoka oli paikallisesti tuotettua, jopa viinit ja oluet!

 4. Yrittäjien tukeminen on tärkeää ja varsinkin palvelualoilla koronan toinen aalto varmasti pelottaa. Onneksi yrityksillä on verkkokauppoja, joten ostoksia voi tehdä myös etänä. Hetkessä eläminen ja palveluiden käyttäminen tässä hetkessä toimii. Nyt vaikuttaa vielä siltä, että flunssat kiertää, mutta korona ei, joten jospa se olisi hyvä merkki. Itsellä tulee käytyä nyt enemmän lounaalla ulkona, kuin ennen korona-aikaa. Syyslomaa ei olla vielä suunniteltu, mutta jotain arjesta poikkeavaa voisi kehitellä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*