Kaksi vuotta Ranskassa ja muutama ajatus lähtemisestä

Avec Sofié blog / Living in Paris

 

Aika tarkalleen kaksi vuotta sitten muutin Ranskaan. Aluksi muutto pelotti minua aika paljonkin, mutta onneksi lähdin, sillä kaikki on mennyt niin hyvin. Ja eikö se yleensä ole niin, että sinne nimenomaan pitää mennä mikä pelottaa?  Minua ehkä helpotti kahden vanhemman ja viisaamman naisen sanat, kun äänen pohdiskelin aikoinaan muuttoani. He olivat minun iässäni olleet samassa tilanteessa, mutta pupu oli tullut pöksyyn. Kumpikaan ei kadu mitään niin paljoa, kun sitä etteivät nuorempana lähteneet rakkauden perässä maailmalle. Suomen portit olisivat kumminkin olleet kuulemma avoinna, jos kaikki ei olisi mennytkään hyvin.

Avec Sofié blog / Living in Paris

 

Totta kai matkaan on sattunut surullisiakin hetkiä, mutta suurimman osan ajasta olen ollut hymyissä suin. Ikävän tullessa puseroon, olen napannut itselleni lennot tai avannut Skypen/FaceTimen. Onneksi ystäviäni ja perhettä on vieraillut täällä niin ahkerasti, että ei se ikävä ole onneksi kovin montaa kertaa ehtinyt edes tulla. Ystävien kanssa jaetut WattsApp-keskustelut pitävät myös huolen, että pysyn heidän elämässään samalla lailla mukana mitä aiemminkin.

Avec Sofié blog / Living in Paris

 

Mitä sitten olen oppinut arvostamaan täällä ja Suomessa? Yksi ehkä huvittavimmista asioista mitä arvostan Ranskassa ja Euroopassa yleensä ovat junat. En siis tarkoita metroja tai lähijunia, vaan kaukojunia. Junan kanssa on ihan älyttömän ihana matkustaa. Lentomatkustaminen on tullut itseasiassa minulle toissijaiseksi matkustustavaksi, sillä junalla matkustat yleensä nopeammin sekä mukavammin. Lentäminen olisi varmasti monesti edullisempaa, mutta se että vältät kaiken lentokenttähärdellin ja matkustat mukavilla penkeillä, on minulle jonkinlaista luksusta.

Toinen asia mitä arvostan Ranskassa suuresti, on terveydenhuolto. Ranska on täynnä pieniä klinikoita, jotka on mukavasti sisustettu ja vaikka olisit menossa hammaslääkäriin tai gynelle, fiilis ei ole ollenkaan ahdistava. Sitä valkoisuutta hehkulamppuineen mihin Suomessa olen tottunut, ei ole. Lähettelin kuvia tällä viikolla ystävilleni lääkäriltä ja he eivät voineet ymmärtää, että kyseessä ei ollut spa.  Tärkeintä tietenkin on, että terveydenhuolto toimii. Se ei myöskään ole kallista, vaikka onkin kyse yksityisestä klinikasta. Lääkärin saa kuulemma helposti myös kotiin, jos on tarve. Itse en ole vielä kokeillut, mutta näin ystäväni ovat kertoneet.

Avec Sofié blog / Living in Paris

 

Mietin monesti, että aluksi minulle oli varsinkin tärkeää ne pienet juttuhetket tuntemattomien kanssa kaupassa, kaduilla ja kahviloissa. Ilman ranskalaisten avoimuutta ja helposti lähestyttävyyttä olisin voinut tuntea itseni jopa hivenen yksinäiseksi ennen kuin olin luonut omat kaverisuhteeni. Niistä hymyistä ja hassuista höpötyksistä ja jopa flirteistä tosin nautin edelleen, sillä se tuo kummasti iloa pieniin hetkiin, kun saat kadulla vastaan ihmisen lisäksi hymyn tai tervehdyksen.

Mitä sitten olen alkanut arvostaa enemmän Suomesta? Suurin ja varsinkin viime aikoina mielessä on pyörinyt mietteet samanarvoisuuteen/yhdenvertaisuuteen liittyen. Tunnen ainakin itse niin, että Suomessa kaikki ovat samalla viivalla ja kaikki samat mahdollisuudet ovat kaikille avoinna. Se kuka haluaa korkeakoulututkinnon, voi sen saada ilman, että kuuluu johonkin tiettyyn sukuun tai ottamaan kymmeniä tuhansia opintolainaa. Uskon, että meidät on myös kasvatettu niin, että kunnioitamme toisiamme juuri sellaisena, kun olemme.

Avec Sofié blog / Living in Paris

 

Puhtaus on päällimmäisenä myös mielessä, kun mietin mitä kaipaan Suomesta. Meidät on kasvatettu kunnioittamaan omaa sekä toisen omaisuutta niin, että emme riko tai sotke mitään tahallamme. Kun käy julkisessa vessassa Ranskassa tai vaikka katselee katuja, huomaa, että ranskalaisilta puuttuu jollain tasolla samankaltainen kunnioitus julkisiin tiloihin. En ymmärrä mistä se johtuu.

Avec Sofié blog / Living in Paris

 

Terveelliset elintavat ovat meille suomalaisille myös aika tärkeitä. Omasta ystäväpiiristäni ei taida löytyä kovin montaa tupakoitsijaa eikä me tykätä tissutella pitkin viikkoa. Suomalaiset käyvät kuntosalilla, syövät rahkaa croissanttien sijaan sekä korvaavat joka iltaiset aperot kunnon tumuilla kerran kuukaudessa. Omat ruokatottumukseni ovat muuttuneet aika lailla kahden vuoden sisään, sillä en syö leipää enää käytännössä ollenkaan ja aamuisin lautaselta löytyy vain jogurtti. Silloin tällöin minulle tulee aivan älytön Vaasan Ruispalojen ja graavilohen himo, mutta onneksi Ruispala-varastoni täytetään ystävien toimesta suhteellisen usein.

Kiitollinen olen itselleni, että uskalsin lähteä maailmalle ja ottaa pienoisen hypyn tuntemattomaan. Ei se aina ole ollut helppoa, mutta ei kai sen elämän aina kuulukaan. Vierelläni  on mitä huolehtivaisin ja rakastavaisin mies, niin kaikki on mitä parhaiten <3

You may also like

9 Comments

 1. Olen todella iloinen puolestasi, että sinulla on ollut onni mukana. En tiedä uskotko kohtaloon? Joskus onni ei riitä selittämään miksi jotkut onnistuvat, ja toiset eivät. Lähteminen maailmalle vaatii myös luonnetta. Koetko että olet itse kasvanut ihmisenä? Maailma on nykyään pienempi kuin mitä se oli aikaisemmin, kun esim. liikkuminen/matkailu on helpottunut. Ihmissuhteet pysyvät kuitenkin yhtä monimutkaisena ikuisesti, ja sen vuoksi rakastamme & tarvitsemme niitä <3

  xxx
  E
  http://helsinkidragonfly.blogspot.fi/

  1. Heippa,
   kiitos :)

   No kai se on omasta asenteesta ja ystävistä ympärillä myös aika paljon kiinni. No varmasti olen ja ainakin itselleni tällä hetkellä kaikki tuntuu niin mahdolliselle :)

   Se on totta. Eurooppa varsinkin on niin pieni minusta tällä hetkellä. Kaikki on niin lähellä ja helposti lähestyttävissä, että ainakin omasta näkökulmastani ihmisten pitäisi liikkua enemmän kun meille on annettu siihen mahdollisuus.

   Niin, ihmisiä tarvitsemme aina <3

 2. Oi, nuo kotoisat klinikat kuulostavat kyllä kivalta, kelpais mullekin :) Inhoan lääkärivastaanottojen ahdistavan kliinistä valkoista tunnelmaa.

  Ja nuo terveelliset elintavat Suomi vs. Ranska on tullut itsekin huomattua, päivittäinen tissuttelu on Ranskassa ihan normiarkea. Mietin, että juovatko nekin ranskalaiset, jotka harrastavat liikuntaa (käyvät esim. salilla tai jumpissa tai lenkkeilevät), viiniä joka päivä… Miten kroppa kestää treenaamisen ja jatkuvan alkoholinpolton… Ja jos nyt ranskalaiset eivät sitten treenaisikaan yhtä ahkerasti kuin vaikka me suomalaiset, niin ainakin he _näyttävät_ terveiltä ja hyväkuntoisilta. :) Tissuttelu-croissant-elämäntyylillä voi kuitenkin siis myös näyttää tosi hyvältä :)

  1. Heippa,

   ne on todella kotoisia, voin laittaa sulle kuvia paikasta jossa kävin tällä viikolla :))

   Siis ranskalaiset tai varsinkaan pariisilaiset eivät välttämättä käy yhtä paljon jumppailemassa mitä me suomalaiset. Arkena siihen ei vaan jää töiden takia aikaa. He pääsevät yleensä kotiin klo:19-20 ja sitten kotimatka on yleensä vähintään 30 min, niin ei sitä varmasti jaksa samalla tavalla stepissä pomppia mitä ihminen joka pääsee klo:16. Ja kyllä, he juovat viiniä myös jumppien jälkeen. Salillani on esimerkiksi baari :D

   Tuo on niin outoa ja varmasti se liittyy niin vahvasti geeneihin. Jos söisin ja joisin samalla tavalla mitä ranskalaiset, voisin todella todella huonosti. Hampaat heillä on tosin huonommassa kunnossa nimenomaan varmasti jatkuvan tissuttelun takia. Mutta kyllä, sillä tyylillä voi myös näyttää hyvältä ja sen takia uskon, että se on nimenomaan perimästä kiinni :)

   1. Laita ihmeessä kuvia klinikasta, olisi kiva nähdä :)

    ” Ja kyllä, he juovat viiniä myös jumppien jälkeen. Salillani on esimerkiksi baari :D”

    Whaaat..? ^_^ :D :D Uskomatonta… ^_^

 3. Oli tosi kiva lukea, että näkemyksesi Ranskasta on muuttunut valoisaksi :D Ensimmäisen vuoden aikana nimittäin vaikutti blogia lukiessa siltä, että et viihdy tai että integroituminen on vaivalloista.

  Kun luin siitä, että kävit Suomessa tai Damissa lääkärissä, olin ihan että “whaaaat” kun olin itse tuttunut Pariisilaisten lääkäreiden ylellisiin mutta edullisiin klinikoihin ja supernopeaan lääkärille pääsyyn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*