New Yorkilaisten havaintoja Pariisista

Viime viikon ja viikonlopun aikana hääkuvaajamme ystävineen sekä ystäväni ovat olleet Pariisissa New Yorkista. Olemme käyneet dinnereillä, aamupalalla sekä lasten kanssa puistossa. Mistä sitten olemme puhuneet ja mitä havaintoja toisen suurkaupungin asukkaat ovat tehneet?

Avec Sofié blog l City life

Ranskalaiset tai ainakin pariisilaiset tupakoivat paljon. Tämä on totta myös minun mielestä ja savupilvet ovat tulleet taas vasten kasvoja, kun olen tullut takaisin kaupunkiin. Omassa ikäryhmässäni olevat pariisittaret tupruttelevat paljon ja välillä oikein ahdistaa istua bistron penkillä vetämässä keuhkot täyteen ja kurtistaa iho toisten savutteluista. Omassa kaveripiirissäni ei käytännössä polteta ollenkaan ja myös ystäväni eivät voineet kuvitella miten erilainen suhtautumistapa ranskalaisilla on tupakointiin mitä amerikkalaisilla.

Avec Sofié blog l Work wear outfit

Ranskassa annosten koko on huomattavasti pienempi mitä Yhdysvalloissa. Olen monesti istunut pöydässä myös suomalaisten ystävieni kanssa ja he ovat huomioineet, että miten pieni annoskoko on verrattuna Suomessa tarjoiltavaan. Voitte siis varmasti kuvitella miten amerikkalaiset suhtautuvat pieniin annoksiin Ranskassa. Yhdysvalloissa minulle tulee tosin käänteisvaikutus ja alan voida huonosti koska annokset ovat niin isoja. Yleensä parin päivän jälkeen Yhdysvalloissa ollessa menetän ruokahaluni ja syön vain marjoja ja sokeritonta jogurttia. En voi syödä edes salaattia, kun niihin on aina lisätty montaa eri kastiketta. Amerikkalainen tosin voi tuntea olonsa Ranskassa huijatuksi, kun pääruoan koko on lähinnä alkupalan kokoinen.

Avec Sofié blog l Vegan rocket pesto with roasted leek

Ranskalaiset eivät käytä paljoa kosmetiikkaa. Totta tämäkin omien havaintojeni mukaan. Ohut meikkivoide, ripsiväri ja huulipuna eikä turhia hiusten kähertämistä. Hampaita ei vaalenneta tai tekoripsiä laiteta, vaan habitus on aika luonnollinen. Valkaistut hampaat kuuluvat osaksi kauneudenhoitoa Yhdysvalloissa, mutta harvemmin sitä näkee Ranskassa. Täällä ihmiset haluavat ehkä mieluummin luonnollisia vaihtoehtoja ja kaihtavat muovista lookkia. Itse olen monesti meinannut käydä valkaisemassa hampaani, mutta sitten olen aina jänistänyt ja pelännyt että kiilteelleni käy jotain. Kiille kun on vähän vaikeampi, ellei mahdotonta korjata.

Avec Sofié blog l Make up favorites

Avec Sofié blog l Style inspiration

Kaikilla on kuulemma valkoiset lenkkarit. En ole kiinnittänyt niinkään tähän itse huomiota, mutta kun kuulin sen tällä viikolla useamman kerran, kai se pitää jollain lailla paikkansa. Vaikka tosi ranskiksilla on lenkkarit jalassa, ovat ne yhdistetty muuten suhteellisen siistin asun kanssa. Täällä ei siis näe samalla tavalla lenkkareita yhdistettynä college-housuihin mitä Yhdysvalloissa, vaan myös mekkoihin ja suoriin housuihin.

Avec Sofié blog l Green morning smoothie

Ranskalaiset eivät snackaa. Se on vulgaaria. Ruokaa syödään, mutta lounas ja illallinen ovat tarpeeksi. Yhdysvalloissa on taas mitä ihmeellisimpiä snack-innovaatioita. Saan niitä usein tuliaiseksi ja suosikkini on ilmakuivattu ”moon cheese”. En halua edes tietää mitä kaikkea tuo juusto sisältää, mutta näitä erilaisia välipaloja Yhdysvalloissa on paljon. Ranskalainen ei niitä tosin oikein mielellään syö. Puhuin suomalaisen ystäväni kanssa ja hän sanoi, että hänen ranskalainen kollegansa pitää snackaamista vulgaarina. Saman olen kokenut itse, jos olen tarjonnut vaikka pähkinää tai suklaata, niin joko siihen vastataan ei kiitos tai otetaan yksi pähkinä pussista hyvin varovaisesti.

Tämä kirjoitus pohjautui viime keskusteluihini ystävieni kanssa eikä kaikkea voi tietenkään yleistää. Kyllä Pariisista löytyy myös ihmisiä, jotka syövät välipaloja tai valkaisevat hampaitaan, mutta kun katsoo katukuvaa niin varmasti vähemmän mitä Yhdysvalloista tai Suomesta. Yhteen asiaan tosin haluaisin jonkinlaisen selityksen ja se on tupakointi. Poltetaanko täällä sen takia, että pysyttäisiin hoikempina vai miksi? Suomessa tupakointi on vastoin kaikkia normeja, jopa sosiaalisia (ainakin minun piireissäni). Onko ranskalaisten mielikuvissa edelleen tupakointi kaunista vai tyrehdytetäänkö sillä näläntunne?  Tästä haluaisin myös ranskalaisten kanssa puhua.

 

You may also like

14 Comments

 1. Tupakointi-kohta ainakin pitää paikkaansa! Saman olen huomannut omilla Pariisin reissuillani. Siellä edes terassilla vieressä istuva lapsi ei ole mikään syy jättää savuketta polttamatta, luulen että Suomessa ei kukaan polttaisi jos terassilla istuisi lapsi vieressä… Olen miettinyt tätä että onko siellä sitten enemmän keuhkosyöpää kuin esim suomalaisilla, saati sitten jenkeillä jotka ovat nykyään erittäin tupakka-vastaisia.

  Myös välipala-kohdan allekirjoitan. voi kunpa itsekin pystyisin syömään vain ns pääateriat, mutta itselleni tulee kyllä nälkä niiden välissäkin (ja eihän siinä kai mitään, niinhän sitä suositellaankin välipaloja nauttimaan).

  1. En ymmärrä tupakointia ollenkaan ja jos joku Suomessa polttaa, siirrytään se tekemään pois terassilta muiden vierestä :/ Tekisi mieli välillä ihan sanoa vieressä istuville, että älkää nyt lasten läsnäollessa polttako. Itselle käy jo henkeen, mutta miten sitten pienikeuhkoisille :(

   En tiedä mikä on keuhkosyöpäprosentti verrattuna väkilukuun täällä mutta on se varmasti aika korkea. En tiedä lopetetaanko täällä polttaminen myös raskaana ollessa kun muutenkin ovat niin välinpitämättömiä terveydestä.

   Itse syön kyllä pähkinöitä ja hedelmiä välipalaksi ja mieluumminkin jätän illallisen syömättä ja panostan lounaaseen. En nimittäin voi mennä vatsa täynnä nukkumaan. Ranskalaiset ovat tosi monessa asiassa “kohtuus kaikessa” ja syöminen on yksi niistä :)

 2. Tämä ei välttämättä päde laisinkaan juuri Pariisiin… mutta mielestäni mitä kylmempään maahan/ mitä Pohjoisempaan menee sen enempi juodaan alkoholia ja mitä vähemmän poltetaan (on kylmä, ei haluta mennä ulos tupakalle, alkoholia voi juoda sisällä, se “lämmittää”). Kun taas mitä kuumempaan maahan/mitä etelämpään mennään sen vähemmän juodaan alkoholia (koska kun on liian kuuma tarvitaan nestettä ei nesteen sitojaa tai lisäturvotusta) mutta taas poltetaan….

  1. Ranskalaiset ovat kohtuuden ihmisiä ja vaikka he tupakoivat, kyllä he myös lasillisia kumoavat, mutta eivät samaan tahtiin mitä Pohjoisessa. Olen aina puolittain järkyttynyt tullessani Suomeen ja nähdessäni totaalisen humalaisia ihmisiä. Vaikka toki itsekin Vappua hyvin suomalaisesti juhlin, ei sellaista näe Ranskassa. Kertaakaan en ole nähnyt yhtään ranskalaista ystävääni samanlaisessa humalassa mitä suomalaisia ystäviäni.

   Monesti kahden samppanja-lasillisen jälkeen he myös kieltäytyvät juomasta lisää. Suomalainen kun juo koko pullon.

   1. Vastoin kaikkia olettamuksia ” vain pari viinilasia päivällisellä” maissa on todella korkeat alkoholista aiheutuvat terveyskustannukset. Suomalaisille kyllä maistuu keitto, sitä ei voi kieltää, mutta mikäli ranskalaiset ovat “melkein kohtuus kaikessa” kansaa, suomalaiset ovat sitten joko-tai ihmisiä. Harvemmin suomalaisessa perheessä joka päivä yhtä punaviinilasillista kumotaan, kumotaan sitten 7 tuoppia perjantaina. Onko tämä nyt sitten parempi tapa? todennäköisesti ei.
    Oikeasti tilastoihin perustuva suomalaisten alkoholinkäyttö on Euroopan keskitason alapuolella, meiltä löytyy myös Eu:n yksi tiukimmista alkoholipolitiikkalaista.
    Tässä vielä tilasto vuodelta 2013http://static.independent.co.uk/s3fs-public/thumbnails/image/2015/11/07/15/drunkest-countries.jpg

    1. Heippa,

     uskon ja näen sen itsekin ja uskon, että tähän vaikuttaa myös kulttuuri että mikä nähdään ongelmakäyttönä. Suomalaiselle jokapäiväinen lasillinen on paha kun taas täällä kerran viikossa koko pullo kerralla nähdään pahana.

     Itse juon todella vähän alkoholia ja en pitäisi tissuttelusta joka päivä. Se tekee laiskaksi ja ihan mietin jo kalorimääriäkin.

     Tähän tosin tulee todeta, että vaikka meillä on miten tiukka alkoholipolitiikka, se mitä näkyy katukuvassa Helsingissä, ei ole kaunista.

 3. Salut!
  Minä uskon että Ranskassa poltetaan koska halutaan pysyä hoikkina. Samoin se mielestäni liittyy ultra vapauden käsitteeseen että minähän poltan jos haluan koska se on oikeuteni. Muistan nuorempana Ranskassa opiskellessani kauhistuneeni kun kahvilan pöydässä erittäin kaunis ranskatar tupakoidessaan hymyili ja hänellä oli tupakan tummaksi tarhrimat etuhampaat. Voi myös muistan kun yliopiston käytävillä kävelin kohti omaa luokkahuonetta oli käytävät välillä tupakansavusta ihan sameat. Silloin sai ihan vapaasti polttaa käytävillä. Vaikka pidän kovasti Ranskasta niin tästä en todellakaan pidä! Onneksi suhtautuminen tupakointiin on kiristynyt Ranskassakin.

  1. Heippa,

   uskon myös jollain lailla että tupakoinnilla halutaan turruttaa nälän tunne ja samalla sitä pidetään jollain lailla kauniin/seksikkäänä.

   Haha, voi kuinka monta kertaa olen kauhistunut kun ranskalainen nainen on avannut suunsa ja näyttänyt hampaansa. Tosin uskon, että jatkuva viinin tissuttelu ja salatteihin laitettava viinietikka syövyttää kiilleettä minkä takia ranskalaisilla on tummemmat hampaat.

   Minua ei sinällään kiinnosta jos joku polttaa, mutta kun ei halua olla itse käryssä, niin toivoisi muiden ottavan huomioon, että terassilla istuu muitakin kuin tupakoitsijoita.

 4. En tiedä kuinka erilaista Pariisissa on, koska olen käynyt siellä vain pikaisesti ja pidempääm ollut vain Lyonissa, Marseillessa, Clermont-Ferrandissa ja Montanayssa.
  Olen siis käynyt Helsingin ranskalais-suomalaisen koulun ja sitä ennen ranskankielisen päiväkodin ja ranskalaisilla oli aina “gôuter” eli välipala-aika.
  Kouluun äidit tunkivat lapsille mukaan valkoista paahtoleipää jonka välissä fazerin sinistä ja ranskassa taas nutellasnacksejä ja muuta epäterveellistä, eli itse en ole mitään kohtuudella ja terveellisesti syöviä ranskalaisia tavannutkaan :D.

  1. Heippa,

   niin, ehkä lapsille on vähän eri juttu, mutta söivätkö äidit ja isät samalla tavalla? Monesti ranskalainen saattaa helposti syödä suklaata ja se onkin vaikka pelkkä lounas tai illallinen. Ranskalainen ystäväni esimerkiksi kertoi juuri syöneensä illallisen ja kun kysyin mitä, niin se oli suklaapatukka. Samainen ystävä osti myös jogurtteja ja tosiasiassa ne olivat suklaavanukkaita :D

   Mutta siis olen välillä tullut vähän sokeaksi näiden ranskalaisten kanssa sillä heidän syömistottumuksensa ovat niin erilaiset mitä suomalaisten.

 5. Kiinnostava postaus! Olen havainnoinnut aikalailla samaa Lissabonissa.
  Portugalilaiset naiset meikkaavat tosi vähän ja look on tosi au naturel. Valkaistuja hampaita en ole tainnut nähdä kellään. Ja kaikki tupakoi (ja ihan ventovieraillekin annetaan aina tupakka jos joku pyytää). Täällä kans on toi sama viininjuontikulttuuri ja Suomeen mennessä huomaa kyllä heti miten ahdistavalta ja vähän pelottavaltakin todella känniset ihmiset tuntuvat.

 6. ” …jos olen tarjonnut vaikka pähkinää tai suklaata, niin joko siihen vastataan ei kiitos tai otetaan yksi pähkinä pussista hyvin varovaisesti.”
  Tässä kohtaa repesin ihan totaalisesti, koska tämä kuvastaa niin hyvin omien ranskalaisten kollegojen toimintaa. :D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*