Smoked salmon and beet puree

 

Rosolli on varmasti yksi jouluruoista, joka löytyy jokaisen kotoa joulupöydästä. Jouluruokia miettiessäni, halusin luoda rosollin ehkä hieman uudella tavalla ja mauilla. Punajuuri on yksi lempivihanneksistani ja onnekseni sitä syödään Ranskassa ja Luxemburgissa paljon. Olen itseasiassa usein miettinyt, että miksi sitä ei syödä Suomessa enemmän?

Avec Sofié l smoked salmon and beet puree

Ranskasta löytyy pienemmistäkin marketista valmiiksi keitettyjä punajuuria (ilman etikkaa tietenkin) vakuumipakattuna. Pääsen siis helposti lempivihannekseni kimppuun ilman että keittiö värjääntyy vaaleanpunaiseksi. Tämä on varmasti myös yksi syy miksi syön punajuurta nykyään enemmän mitä Suomessa.

Avec Sofié l smoked salmon and beet puree

Nyt kun erilaiset tahnat ovat jollain lailla pinnalla, on punajuuritahna oiva vaihtoehto hummukselle salaatin lisukkeeksi tai vaikka grillivartaiden vierelle. Kaunis pinkki väri myös raikastaa lautasta ihanasti. Tässä reseptissä tahnaa ei tule kuin ruokalusikallinen, mutta tahna käy sellaisenaan vaikka kasvisten dippaamiseen tai leivän päälle.

Avec Sofié l smoked salmon and beet puree

Avec Sofié l smoked salmon and beet puree

Lohialkupalat kahdelle:

Fenkoli

1 Omena (Granny Smith)

1 keitetty punajuuri

200g graavilohta

Ituja

1 rkl punajuuritahnaa

Leikkaa fenkolista pieniä suikaleita. Pese omena ja kuori tarvittaessa. Viipaloi omena kauniiksi paloiksi ja asettele puoliympyrän muotoon lautaselle. Värjää puolet graavilohesta punajuurella pinkiksi. Asettele lohi omenoiden päälle. Lisää 1 rkl punajuuritahnaa lohen vierelle ja koristele keko iduilla. Lisää pippuria ja suolaa tarvittaessa.

 

Punajuuritahna:

3 keitettyä pienehköä punajuurta

2 valkospilunkynttä (tai oman maun mukaan)

Suolaa

Pippuria

2 rkl öljyä

50g pehmeää chevre -juustoa

Kuori ja keitä punajuuret. Laita kaikki ainekset blenderiin keskenään ja anna seoksen sekoittua pehmeäksi. Lisää suolaa ja pippuria maun mukaan.

 

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*