Miten varautua identiteettivarkauksiin?

Avec Sofié blog l Indentiteettivarkaus + folksam

*Kaupallinen yhteistyö Folksam & Asennemedia Advertisement

Tällä hetkellä suurimmat haasteet yrityksillä ja organisaatioilla liittyvät varmasti nimenomaan identiteettivarkauksiin. Vaikka erilaisia käytäntöjä luodaan suojaamaan meitä yksityishenkilöitä, on hyvä itse kumminkin muistaa maalaisjärkeä käyttäen mitä tietoja itsestä jakaa ja missä tilanteissa.  Yhteistyössä Folksamin kanssa mietin omaa käyttäytymistäni sekä asioita, jotka tulisi ottaa paremmin huomioon, jotta identiteettivarkauksilta vältyttäisiin.

Avec Sofié blog l Indentiteettivarkaus + folksam

Identiteettivarkauksien määrä kasvaa koko ajan myös Suomessa, mutta mitä identiteettivarkaus oikeasti tarkoittaa? Yksiselitteinen ja ehkä helpoin tapa selittää tämä on, että joku käyttää henkilötietojasi luvatta. Varkaudella tarkoitetaan jonkun asian anastamista luvatta ja identiteettivarkaudessa kyse on nimenomaan, että joku käyttää henkilötietojasi tai henkilötunnustasi luvatta ja tekee esimerkiksi ostoksia nimiisi. Tässä pitää huomioida, että pankkikortin kopiointi ei ole identiteettivarkaus, vaan se käsitetään henkilötietojen käyttämistä väärin. Identiteettivarkaus tarkoittaa siis, että joku kerää tietojasi ja luo niiden kautta valeprofiilin oman oikean profiilisi rinnalle. Identiteettivarkaudeksi katsotaan myös sellainen tilanne, jossa sosiaaliseen mediaan on luotu valeprofiili toisen tiedoilla sekä valokuvilla.  Se miten tietoja ja esimerkiksi valokuvia on kerätty, vaihtelee varmasti paljon eri tapausten välillä.

Mitä tulee yleisesti tietoturvaan ja henkilötietojen käsittelyyn, on Euroopan alueella ollut hyvin laaja-alaiset käytännöt ja jokaisella maalla on ollut vähän omat tavat tietojen käsittelyihin. Nyt tosin viime vuosina on puhuttu paljon GDPR:stä eli General Data Protection Act:sta eli suomeksi EU:n tietosuoja-asetuksesta. GDPR vaikuttaa todella paljon melkeinpä mihin tahansa yritykseen tai tahoon, jotka käsittelevät suuria määriä henkilötietoja. Asetus on voimassa tällä hetkellä mutta siirtymäaika päättyy 25.5.2018.  Asetuksen tarkoitus on nimenomaan antamaan suojaa henkilötietojen käsittelyyn liittyen ja omalta osaltaan suojaamaan identiteettivarkauksilta.

Avec Sofié blog l Indentiteettivarkaus + folksam

Miten varautua identiteettivarkauksiin?

 1. Ensimmäinen ja tärkein asia on pitää omista tiedoista huolta. Älä siis jätä esimerkiksi laskujasi tai postiasi yleiselle paikalle poistamatta niistä henkilötietojasi. Eli kun ensi kerran viet roskat, revi tai yliviivaa tietosi lehdistä ja kirjekuorista.
 2. Mieti kenelle tietosi annat. Nykyään törmää todella usein omien tietojensa keräämiseen eri sivustoilla. Mieti siis tarkasti mille sivuille tietosi annat. Jopa harmittomat Facebook-päivitykset saattavat olla nimenomaan tiedonkeruuta varten. TiVi julkaisi hetki sitten hyvän esimerkin, miten Facebookissa kiersi harmittomalta kuulostava päivityspyyntö uusien sukulaisten löytämiseksi. Harmiton tai ei, ei ikinä kannata kertoa sukulaisten nimiä, sillä usein ne esiintyvät nimenomaan turvakysymyksinä eri verkkopalveluissa, jos salasana on unohtunut.
 3. Suosittelen myös tarkistamaan, verkkosivuston aitouden. Monesti saan esimerkiksi PayPaliin tai sähköposti-tileihini liittyviä sähköposteja. Kun painan linkistä, huomaan heti, että onko osoite oikea vaiko vain tietojen kalastelua varten tekaistu. Vaikka siis saamasi sähköposti näyttää aidolta, katso browseriin tuleva osoite, niin tiedä keneltä palveluntarjoajalta viesti on todellisuudessa tullut. Selaimessa näkyy myös usein pieni lukon kuva ja sitä klikkaamalla näet kenen palveluun olet tietojasi antamassa. On itseasiassa todella ikävää, miten usein näitä sähköposteja tulee nykyään, mutta pääasia on, että ne jättää huomiotta.
 4. Itse koen, että olen aika tarkka, yksityisyyteen liittyvissä asioissa. Vaikka se blogin kautta näyttäytyy siltä, että täällä avataan aika monta asiaa, mutta silti olen monta blogiin liittyvää asiaa jättänyt tekemättä nimenomaan suojatakseni yksityisyyttäni. Täten olen esimerkiksi poistanut Facebookistani ihmisiä, jotka eivät ole minua ikinä edes nähneet tai näkemisestä on kulunut kymmenen vuotta. Täten myös rajaan aika paljon sitä, että mitä avoimiin Facebook-ryhmiin kommentoin ja mitä jätän kommentoimatta. En myöskään jakaisi ryhmissä puhelinnumeroani tai muita tietojani, sillä kaiken tämän jakamani tiedon perusteella voidaan henkilöprofiili luoda aika tarkastikin. Mieti siis mitä jaat ja missä kanavissa. Avoimuus on hyvä asia, mutta tiedosta myös riskit.
 5. Verkossa asioiminen on monelle arkipäivää, mutta ei kaikille. Varsinkin kun puhuu yhtään vanhemman ikäpolven kanssa, huomaa pienen kuilun välillämme. Jos olen joutunut neuvomaan läheisiäni, olen opettanut, että jos yhtään tuntuu epävarmalta nettiostosten tekeminen, suosin sivustoja jotka pyytävät verkkopankin kirjautumista. Me olemme Suomessa tässä asiassa minusta aika edelläkävijöitä ja meillä digitaalinen asioiminen on tehty turvalliseksi ja helpoksi. Toki aukkojakin on, mutta moni asia riippuu myös omasta valveutuneisuudesta.

Identiteettivarkaudet ovat moderni rikos, mutta onneksi niihin voi myös varautua modernein keinoin ja että apua on tarjolla, jos sitä tarvitsee. Niin kuin mainitsin, identiteettivarkaus ei tarkoita pankkikortin kopioimista, vaan pahimmillaan ihminen menettää luottotietonsa sen takia, kun valeprofiili on tehnyt ostoksia toisen nimiin. Rikosvyyhti yleensä selviää paljon myöhemmin rikoksen jälkeen ja kuten arvata saattaa, sen selvittäminen on aika vaikeaa ja vie paljon aikaa.

Avec Sofié blog l Indentiteettivarkaus + folksam

Suomessa Folksam tarjoaa ainoana vakuutusyhtiönä henkilöllisyysvarkausvakuutuksia osana kotivakuutusta. Identiteettivarkaudet ovat koko ajan lisääntymässä ja poliisin tilastopalvelujen mukaan identiteettivarkauksia ilmoitetaan satoja kuukausittain. Tarkkoja lukuja minulla ei ole, mutta uskon, että kotimurrot ovat paljon vähäisempiä meillä Suomessa kuin identiteettivarkaudet. Miksi sitten vakuutamme kotimme, mutta emme suojautuisi identiteettivarkaudelta? Folksam tekee yhteistyötä Affinion Internationalin kanssa, joka on nimenomaan erikoistunut identiteettivarkauksien selvittämisessä. Folksamin vakuutus kattaa myös juridisen avun ja on voimassa ilman omavastuuta.

Avec Sofié blog l Indentiteettivarkaus + folksam

Folksamin kotivakuutuksen voi ostaa Internetin kautta ja uudet asiakkaan saavat vuoden loppuun saakka Folksamin kotivakuutuksen 30% edullisemmin ensimmäisen vuoden osalta. Lisää identiteettivarkauksista voitte lukea Folksamin sivuilta.

Yhteistyöhön liittyy myös arvota ja saan arpoa teidän kesken kolme Ivana Helsingin ensiapulaukkua. Arvontaan voitte osallistua kommenttiboksissa ja kertoa omia kokemuksianne tai tuntemuksianne identiteettivarkauksia kohtaan? Onko osunut omalle kohdalle tai askarruttavatko nämä asiat teitä? Arvonta on voimassa viikon verran ensi maanantaihin 11.12 klo:20 asti.

You may also like

9 Comments

 1. Olen aina repinyt laskut ennen keräykseen viemistä, mutta lehdet yms “ei tärkeät” on päätyneet sellaisinaan. Kiinnitänkin asiaan jatkossa huomiota. Identiteettivarkaus olisi kyllä hyvin ikävä, koska luottotietojen menetys vaikuttaisi kaikkeen. Ylipäätänsä noissa tilanteissa saa itse enemmän ongelmia/seuraamuksia, kuin syyllinen.

 2. Moikka,
  Omalle kohdalleni ei ole onneksi vielä osunut identiteettivarkautta.
  Olen itse aika kriittinen sen suhteen, mihin henkilötietojani annan ja pyrin hävittämään/päälleviivaamaan mustalla tussilla kierrätykseen menevät paperit ja lehdet niiltä osin, joissa on henkilökohtaisia tietoja. Mutta aina on vara parantaa vielä -kiitos hyvästä ja ajatuksia herättävästä postauksesta.

 3. Olen ollut onnekas, sillä omalle kohdalle varkautta ei ole sattunut *koputtaa puuta*. Asia on näin digitalisoituvassa maailmassa kovaa vauhtia kasvava harmillinen asia ja se voi sattua kenelle vain, ihan tavalliselle ihmiselle. Näitä seuranneena kuitenkin on oppinut kiinnittämään huomiota mihin heittää laskut ja mihin omia tietoja antaa. Vanhemmilla ihmisillä on siitä surullinen tilanne, että monesti ovat niin hyväuskoisia eivätkä tiedosta näitä vaaroja. Tärkeä aihe, ja siitä on syytä puhua.

 4. “Tarkkoja lukuja minulla ei ole, mutta uskon, että kotimurrot ovat paljon vähäisempiä meillä Suomessa kuin identiteettivarkaudet. Miksi sitten vakuutamme kotimme, mutta emme suojautuisi identiteettivarkaudelta?”

  Aika mututekstiä. Jos todella uskot näin (etkä sano vain mainostaaksesi), niin olet ehkä ollut liian kauan pois Suomen uutisten ääreltä. Kotimurrot ovat Suomessa vain yleistyneet.

  https://www.mtv.fi/uutiset/rikos/artikkeli/asuntomurrot-lahes-tuplaantuneet-10-vuodessa-ulkomaalaisliigojen-hit-and-run-keikat-yleistyneet/6296602#gs.4ihAfAo

 5. Parisen vuotta sitten asuntoa vuokratessamme laitoimme ilmoituksen nettiin ”halutaan vuokrata” -meiningillä. Suurin osa tarjouksista tuli sähköpostitse, mutta eräs puhelu jäi kyllä ikuisesti mieleen. Mieshenkilö soitti poikaystävälleni (meidän molempien yhteystiedot olivat ilmoituksessa) ja tarjosi epäilyttävän hyvältä kuulostavaa diiliä. Edullinen vuokra, hyvä sijainti ja ihan kivan kokoinenkin asunto.. Mulla alkoi kohtalaisen nopeasti hälytyskellot soida. Onneksi, koska about samaan aikaan poikaystäväni oli alkanut ladella henkilötunnustaan tälle miehelle (kai muka luottotietojen tarkistusta varten), mutta kerkesin siihen väliin niin, ettei tainnut kuin pari ensimmäistä merkkiä lipsahtaa. Käskytin poikaystävääni sanomaan, että halutaan nähdä asunnosta vähintäänkin kuvia ihan ensin ja kattellaan sitten lisää. Mies lupasi laittaa sähköpostilla kuvia asunnosta, mutta niitä kuvia ei kyllä koskaan tullut, eikä siitä tyypistä kyllä kuulunut sen jälkeen enää mitään muutakaan. Jokin muukin siinä jälkikäteen vielä haiskahti siltä, ettei sitä koko asuntoa ollut olemassakaan. Taisi olla jopa niin, ettei löydetty miehen mainitsemalta alueelta hänen kuvaukseensa sopivaa asuntoa ollenkaan. Mukana oli kyllä runsaasti onnea, sillä olin ehkä muutama kuukausi takaperin kuullut juuri vastaavanlaisesta huijauksesta kaverilta. Seurauksena oli ollut ongelmia luottotietojen kanssa, kun varas oli tilaillut ainakin teleoperaattoreilta laskulla tavaraa. Tämän tapahtuman jälkeen olen alkanut kiinnittää ihan eri tavalla huomiota juuri esim. henkilötunnuksen salassapidon merkitykseen. Nuorena ja naiivina ei vaan tällaisetkaan jutut tulleet mieleenkään, koska kuka nyt huijaisi ihmisiä vuokrailmoituksen perusteella. Mutta meitä on niin moneksi. :D

 6. Moikka,

  juristina pakko antaa pieni tarkentava kommentti: ” Asetus on voimassa tällä hetkellä mutta siirtymäaika päättyy 25.5.2018″

  Asetus ei ole vielä voimassa, vaan se astuu voimaan kyseisen siirtymäajan päätyttyä. Tämä tarkoittaa sitä, että kansallisten toimijoiden on implementoitava asetus sanottuun ajankohtaan mennessä. Tuo on ikään kuin viimeinen takaraja sille, että kansallisten toimijoiden on ilman sanktioita saatava asiat järjestykseen asetuksen vaatimalla tavalla. Asetus on toki annettu 2016, mutta sitä ei voida laittaa heti voimaan sen takia, että kansallisella tasolla on ehdittävä sopeutua muutoksiin.

 7. Olen aina tuudittautunut ajatukseen, että eihän täällä meillä tuollaista tapahdu, enkä ole osannut olla tarpeeksi varovainen. Viime aikoina olen kuullut identiteettivarkaustapahtumista, joten ehkä osaan jatkossa olla varovaisempi.

 8. Tässä puhutaan aika epämääräisesti laskuista. Suurimmassa osassa lukee vain nimi ja osoite. Ihan samat tiedot saa selvitettyä esim. auton rekisteritunnuksella tai puhelinnumerolla.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*