Miten me syömme arkisin

Kaupallinen yhteistyö, Earth Control ja Asennemedia

Blogissani puhutaan usein juhlista ja hienommista aamiaisista, mutta vähemmän arkisemmista asioista. Yhteistyöni Earth Controlin kanssa avaa miten arjen ruoat sekä niihin liittyvät asiat meillä hoidetaan. Kävin myös keskustelua tällä viikolla teidän kanssa ja järjestin Instagramin Storyssa kyselyn, johon yli 1000 teistä vastasi. Teidän vastaukset ja itseasiassa niistä kirvonneet keskustelut saivat ihan mahtavan pohjan tälle yhteistyölle ja myös ajattelemisen aihetta varmasti sinne ja tänne puolen ruutua.

Kysely sai alkunsa ihan vahingossa ja ei se varmasti ihan täydellinen kysymyksiltään tai dataltaan ollut, mutta suuntaa antava kylläkin. Te olette Instagamissa suurimmaksi osaksi minun ikäisiäni tai vähän vanhempia naisia ja monella tavalla hyvin samanlaisia ainakin vastaustenne perusteelle mitä minä. Tai ajattelemme ainakin näistä arkisiin ruoka-asioihin liittyen samalla tavalla.

Olen vanhanaikainen siinä mielessä, että minusta arkena syödään kauniisti pöydän ääressä. Oli lautasella leipä, pihvi tai salaatti. Olen itse muutenkin TV-dinnereitä vastaan ja minusta on ehkä jokseenkin huolestuttavaa, että nykyään syödään niin paljon television ääressä eikä keskustellen. Kysyin teiltä arkiruokailuun liittyen, että miten te syötte ja tämä kysymys oli ainut, jossa mentiin suhteellisen tasan. Eli reilusta tuhannesta vastaajasta 544 syö television edessä.

Vaikka meillä arki näyttäytyy monesti hyvin erilaisena ja usein syön yksin kotona niin aamiaisen kuin illallisen. Jos kumminkin olemme yhdessä, nämä pienet hetket aamuisin yhdessä pöydän ääressä ovat ihan äärettömän tärkeitä, vaikka ne kestäisivät 10 minuuttia. Sama on illallisen kanssa. Illalla syömme yhdessä ja käytämme tunnin verran keskusteluun ja käymme asioita läpi mitä on tapahtunut ja mitä pitää tehdä. Tuo hetki on ihan äärettömän tärkeä meille.

89% teistä on viimeisen viiden vuoden aikana lisännyt kasvisten määrää ruokavaliossa. Minulla tämä oli Ranskassa aivan toisin päin, mutta nyt syön käytännössä niin, että syön lihaa kerran viikossa. Hollannissa on helppo syödä hyvin kasvispainotteisesti ja sen takia olenkin niin onnellinen uudesta kotimaastani. Arkena meillä syödään kasvispainotteisesti, viikonloppuna otetaan rennommin. Kysyin myös teiltä, että valitsetteko kalan vai lihan ja 68% teistä valitsi kalan lihan sijaan.

Meillä kokataan arkena ja juhlassa yksin. Eli minä suunnittelen, käyn kaupassa ja valmistan kaiken. Aamiaisella saatan saada apua, mutta yleensä teen aamuvirkkuna meille myös aamiaiset. Arkena teen myöskin yleensä lyhyempää päivää ja olen jo kuudelta kotona, niin kun mieheni lopettaa työt kahdeksalta, olen tehnyt ruoan valmiiksi. Kyselyyn vastanneista 59% tekee ruoan yhdessä ja loput 41% minun tapaani yksin. Toki saan kattausapua ja pilkkomisapua ja grillaillessa meitä on kaksi, mutta muuten käytönnössä minä kokkailen meillä yksin.

Keski-Euroopassa alkoholi näkyy myös arkisin ruokajuomana, mutta harvemmin enää arkena juon alkoholia. Ranskassa se oli tapa, Hollannissa eletään terveellisemmin ainakin tämän asian suhteen. Toki histamiiniyliherkkyys on tässä kohdallani myös rajoitteena, mutta olen pitänyt tästä ns. arkisin alkoholittomasta elämästäni. Kysyin myös teiltä, että juotteko useamman kerran viikossa alkoholia ruoan kanssa ja vastauksia sain 1304.  19% teistä juo alkoholia useamman kerran viikossa ruoan kanssa ja 81% teistä on tapaani alkoholittomalla linjalla arkisin.

Positiivinen yllätys oli, että teistä ei kovinkaan moni juo maitoa ruoan kanssa. Tämä maidonjuonti on hyvin suomalainen sekä myöskin hollantilainen tapa, mutta se ei näkynyt ainakaan teidän vastauksissa. 86% teistä korvaa maidon vedellä eli te ette ole myöskään maidonjuojia.

Olen monella tavalla pienoinen nautiskelija ja se näkyy elämäntyylissäni aika vahvasti varmasti kaikessa mitä teen. Minulle on suhteellisen sama, että syönkö kaksi jälkiruokaa vai kolme. Minusta jokaisesta asiasta voi tehdä kauniin pienellä vaivalla, vaikka olisi arki ja juhlia voi myös ilman sen suurempaa syytä. Sen takia minusta esimerkiksi salaatin pitää olla kaunis, ei pelkästään ruokaisa. Vaikka arkena syömme paljon kasvisruokia ja salaatteja, ei meillä ikinä ole perussalaatteja vaan niihinkin panostetaan enemmän. Ihan samalla tavalla kuin kaikkeen muuhunkin mihin voidaan vaikuttaa. Välillä tämä voi tuntua jonkun mielestä turhalta vaivannäöltä, mutta minusta arkena kuuluu myös elää, ei vain suorittaa. Samanlaisia tunnutte olevan te. 87% teistä oli sitä mieltä, että arkiruoka on myös nautinto, eikä välttämättömyys.

 

 

Ruokaisia ja kaunis salaatti 20 minuutissa

1 bataatti

1 dl kvinoaa

1 avokado

Kaksi kourallista pinaattia

1 pieni kesäkurpitsa

2 dl edamame -papuja

1 pieni granaattiomena

1 dl Earth Control kikhernesekoitetta

Raitajuurta koristeluun

Öljyä

Suolaa

Pippuria

Mittaa 1l vettä kattilaan ja kiehauta kvinoa valmiiksi.

Kuori ja pilko bataatti pieniksi paloiksi. Laita pannuun vähän öljyä ja anna kuumeta. Lisää bataatti pannuun ja paista niin kauan, kunnes bataatti on pehmennyt. Lisää halutessasi hunajaa tuomaan makeutta bataattiin.

Pilko kesäkurpitsa pieniksi paloiksi. Pese pinaatti ja asettele salaattipeti lautaselle. Lisää silputtu kesäkurpitsa sekä keitetty ja viilennyt kvinoa erilliseen kulhoon. Sekoita bataatti mukaan edamame papujen kanssa. Kaada salaattiseos pinaattipedille. Lisää pilkottu avokado, granaattiomena sekä siemenseos salaatin päälle. Lisää hivenen suolaa ja pippuria salaatin päälle. Koristele salaatti raitajuurella.

 

Toivottavasti tästä reseptistä oli teille apua, kun suunnittelette arkiruokianne. Haluan myös kiittää teitä valtavasti, kun osallistuitte tämän postauksen tekemiseen ja jaoitte avoimesti mielipiteitänne ruoasta ja ylipäänsä, miten teillä eletään ja kulutetaan ruoan ympärillä. On ihan mieletöntä, että yli 1000 teistä otti Instagramissa kantaa näihin asioihin. Kiitos!

Follow me on:

Facebook, InstagramPinterestBloglovin,  SoundCloud and Twitter

You may also like

12 Comments

 1. Kirjoitit, että on positiivinen yllätys, että suuri osa ei juo maitoa ruoan kanssa. Ymmärrän, jos joku haluaa välttää maitotuotteita tai ei pidä maidon juomisesta ruoan kanssa tai ei voi käyttää maitotuotteita. Mutta mitä väliä on, juoko joku maitoa ruoan kanssa vai ei?

  1. Heippa,

   Minusta maidonjuominen aikuisena ruoan kanssa on aika outo tapa. Jotenkin ehkä hieman vanhentunut tapa. Moni tutkimuskin on todennut, että aikuinen ei tarvitse maitoa niin kuin meille ehkä joskus on iskostettu.

   Maitoteollisuus on aika monijakoinen ja siihen varmasti liittyy niin paljon mielipiteitä. Koska se on ollut niin iso elinkeino meille suomalaisille, siihen varmasti liittyy niin paljon intohimoisia ajatuksia.

   Paljon puhutaan maidon haittavaikutuksista niin terveydellisesti kuin myös ekologisesti. Minä en ole vegaani ja olen sekakäyttäjä. Koen outona jos maitoa juodaan ruoan kanssa tänä päivänä. En vain ole juonut maitoa varmaankaan 20 -vuoteen. Saan suomalaisesta maidosta vatsa- ja iho-oireita hormonien ja lehmälaadun takia ja se on minusta hieman epämiellyttävä ajatus.

 2. Monet on ihmetelleen tapaani ruoan suhteen. Miten jaksan panostaa ruoan laittoon ja kauniiseen kattaukseen kun olen vain itsekseni? Siinä mielessä ehkä olen vähän vähemmistöä, ainakin muiden puheiden perusteella. Rakastan ruoan laittoa, uusia reseptejä ja ruoka-aineita. Työkaverit ovatkin lanseeraaneet käsitteen “Sinin kokeileva keittiö”. Eineksiin en juurikaan koska, koska ne on kalliita ja eivät kyllä juuriaan tuota nautintoa ruokailun suhteen.

  Vaikka asun yksin enkä ole parisuhteessa, minulle hyvä perus arkiruoka on tärkeää. Olen hyvin nuorena jo oppinut ruoan laittoa ja meillä istuttiin päivittäin yhdssä ruokapöydän ääreen perheen kesken päivälliselle. Vastasin kyselyysi että syön television ääressä, mutta se on vain osatotuus koska pienessä yksiössäni ruokapöytä on melkein television vieressä. Tosin huono tapa on se että televisio on melkein aina päällä vaikkei sitä edes katsoisi. Mutta kaunis kattaus ja hyvä ruoka on

  Olen hyvin monessa asiassa samoilla linjoilla sinun kanssa ruoan suhteen. Yritän vähentää lihaa, en siksi että asian suhteen olisi varsinaisesti periaatteita. Tiedostan toki ympäristölliset vaikutuksen ja se on osa syynä, mutta henkilökohtaisesti yritän panostaa kasvipainotteiseen ruokaan oman hyvin voinnin vuoksi.

  Samasta syystä maitotuotteet on jäänyt vähemmälle, koska olen huomannut ongelma-vatsaisena, että voin paljon paremmin kun en juo niin paljon maitoa tai käytä maitotuotteita. Onneksi viimeaikoina on tullut todella paljon erilaisia kaurapohjaisia maidon korvikkeita. Soijat ym. ei ole oikein minun makuuni.

  1. Meitä on niin paljon erilaisia. Monelle nautinto on niin monella tasolla ja minulle varsinkin koko ympäristö vaikuttaa niin paljon siihen millainen fiilis minulla on. Vaikka haen take outtia, en ikinä söisi suoraan boksista. Se mansentaa minua.

   Hih, no sehän on juuri parasta kun voi kokeilla uusia juttuja. Sitä inspiroituu ihan eri lailla kun kokeilee koko ajan uusia asioita.

   Yksin syöjien kohdalla ymmärrän, että syödään television äärellä. Perheiden ja parisuhteessa olevien kohdalla en. En vain henkilökohtaisesti pidä siitä ajatuksesta ollenkaan. Totta kai jokainen tekee niin kuin parhaaksi näkee, mutta jos me esimerkiksi söisimme television ääressä, milloin ikinä puhuisin mieheni kanssa.

   Syömme nykyään todella vähän lihaa ja paljon enemmän kasviksia. Niin parempi olo joka tavalla. Ei minusta ikinä kasvissyöjää tule, mutta mitä vähemmän, sen parempi :)

   Saan suomalaisesta maidosta todella pahoja iho-ongelmia hormonien takia ja sen takia en enää oikein uskalla syödä Suomessa maitotuotteita. Vatsani ei myöskään kestä maitotuotteita Suomessa, Hollannissa ja Ranskassa voin syödä ihan kaikkea :)

 3. Mielenkiintoinen postaus! Olen löytänyt edame-papuja vain pakasteena. Käytätkö sinä pakastettuna vai tuoreena, miten pakastetut pitäisi käsitellä ennen salaattiin laittoa? Nopea kiehautusko? Aivan uusi tuote mulle :)

  1. Heippa, Amsterdmamista saa tuoreena mutta Suomessa käytän pakasteita.

   Muistan että pakasteet pitää ainakin höyryttää ellei keittää. Tein niitä ennen Suomessa ja muistaakseni höyrytin niitä :)

 4. Nämä kysymykset instassa oli todella mielenkiintoisia ja hauska lukea tämä koostepostaus! Meillä on tapana syödä aina yhdessä arki-iltaisin, silloin ei katsota puhelimia tai tv:tä vaan keskitytään toisiimme. Joskus kattaukset ja arki-illallisiin on panostettu, joskus ne on vähän hätäisempiä tekeleitä jos on huutava nälkä :D Meillä on myös periaatteena se, että yleensä ruuan tekee se, joka saapuu ensin kotiin.

  1. Heippa,

   ihana kuulla – tämä oli mielestäni ihana postaus myöäs tehdä kun kävin teidän kanssa keskustelua näistä aiheista.

   Haha, voi kun meilläkin joku muu joskus tekisi ruoan :D

   Yritän nykyään olla kuvaamatta ruokia jotta se hetki nimenomaan rauhoittuu ei kä silloin tehdä muuta kuin olla yhdessä. Yhdessäolo on meillä niin vähäistä niin siihen pitää laittaa extra huomiota.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*