May the floss be with you and me


En ole tainnut aiemmin kertoa teille, että mitään tässä maailmassa en pelkää niin paljon, kun hammaslääkäriä. Pelkoni oli edennyt sille tasolle, että viimeisestä hammaslääkärikerrasta oli kulunut 5  (!!!) vuotta kunnes eilen kävin kuulemassa tuomioni ja puhdistamassa hampaani teen tummentumilta. Lupasin miehelleni joululahjaksi, että käyn ennen joulua hammaslääkärissä, mutta kappas, en sitten pystynytkään siihen ja sen takia se käynti venyi seuraavan vuoden puolelle.

Avec Sofié blog l Teeth are always on style

Onnekseni mitään suurta remonttia ei jouduta tekemään. Onneksi. Tämän takia olen taas stressannut monta yötä, kun olen ollut varma, että joudun suurimpaan painajaiseeni, juurihoitoon. Ikinä en ole sitä kokenut, mutta kavereiden kammotarinat kuulleena pelkään sitä hyvinkin paljon.

Luxemburgista löytyi ihana suomalainen hammaslääkäri, Timo. Timo ymmärsi, että Sohvilla oli vähän pupu pöksyssä, joten Timo rauhoitti tunnelmaa ottamalla kameran ja kuvasi hampaitani screenille ja selitti missä on mitäkin. Kerrankin hyvä hammaslääkäri kokemus.

Hyvästä hammaslääkärikokemuksesta se ajatus sitten lähti. Hampaiden valkaisua tässä nyt mietin. Minulla on ollut jonkun asteen hammaskompleksi koko ikäni ja sen takia en edes hymyile kuvissa, kun en näe muuta, kun keltaiset hampaani ja punaiset ikeneni. Hampaani ovat aina olleet suorat, mutta vallitsevan valkaisubuumin seurauksena, näyttävät hampaani auttamatta keltaisemmilta valkaistujen vieressä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Olen näissä kauneuteen liittyvissä asioissa vähän nössö ja aika luomu. Hiuksiani en uskalla värjätä, kun pelkään että kiilto menee ja sama on hampaiden kanssa. Hiukset kasvavat takaisin, mutta hampaita ei noin vain uusitakaan. Sen takia olen mieluummin ollut hymyilemättä ja purskutellut kookosöljyä aina silloin tällöin, jotta saisin hampaani valkoisemmaksi luonnollisesti.

Olen jonkun verran ottanut selvää valkaisusta ja Timon vastaanotolla suositeltiin laserilla tehtävää valkaisua. Oletteko kokeilleet? En niinkään ole kiinnostunut siitä, kuinka monta astetta valkoisemmat hampaat teille tuli, vaan siitä että oletteko huomanneet kiilteessänne mitään muutoksia?

PS. Ikuinen debatti siitä missä järjestyksessä hampaat tulisi aamuisin pestä on nyt selvitetty. Ennen aamiaista sanottiin hammaslääkärin vastaanotolla. Toisekseen, sitruunavesi aamuisin ei kuulemma haittaa kenenkään kiillettä, jos ei heti mene harjaamaan hampaita. Mitä siis eilen opittiin? Harjaa ja flossaa joka päivä ja käy kerran vuodessa hammaslääkärillä niin ei tarvitse menettää yöunia.

You may also like

23 Comments

 1. Huh. Mulle valkaisu on varsinainen kirosana. En siksi, että pelkäisin hammaslääkäriä tai mitään, mutta hampaidenkin kanssa arvostan luonnollista kauneutta. Ainakin tällä hetkellä. En kuitenkaan tuomitse ketään, jokainen tekee niin, kuin itsestään tuntuu hyvältä. Jos valkoinen hymy on se oma juttu, niin antaa palaa vain. Ihastelen sitten myöhemmin lopputulosta.

  1. Heippa,

   hah, ymmärrän hyvin. Kaihdan myös kaikkea tekoa ja sen takia en ole oikein ikinä mitään itselleni tehnytkään.

   Minua vain häiritsee varsinkin kulmahampaideni keltaisuus. Ikinä en ole niille mitään tehnyt, mutta nyt on kaksi viikko aikaa miettiä tulisiko sittenkin parempi fiilis jos ne olisivat valkoisemmat :)

 2. Mitenkäs soodapuhdistus? Tuo valkoiset hampaat eikä vihlo niin kuin joillakin kovastikin laserin jälkeen?
  Kaveri kävi, ja kysyin että laittoiko se samalla sinne suuhun valot kun niin säihkyy
  Sama kaveri käy pelkoihin erikoistneella hammaslääkärillä. On kuulemma ihan tekemätön paikka hänellekin varata aika lääkärille, mutta sitten muistaa että kiva tyyppihän siellä odottaa.

  1. Kävin joulun jälkeen äitini työpaikalla soodaputsauksessa – mukava nuori suuhygienistinainen kertoi vaihe vaiheelta mitä tapahtui ja se oli noin vartissa ohi. Ei kirvelyä, ei vihlontaa ja lopputuloksena kauniit valkoisemmat hampaat. Itse olin luullut että hampaani olisivat normaalia keltaisemmat (vrt. kavereiden valkaistut Hollywood-hymyt) mutta tosiasiassa hampaani olivat valkoisemmat mitä niistä esimerkeissä oli tarjota. Suuhygienisti sanoi, että minun kohdalla rahat menisivät hukkaan, kuten suuremman osan kohdalla, jotka sijoittavat satoja kuluttavaan valkaisuun. Suurimmalle osalle riittäisi soodaputsaus, joka vie pahimmat punaviini-, kahvi, tupakka, teetahrat yms. mennessään. Yksityisellä klinikalla Suomessa operaatio maksoi n. 70 euroa, eli suurista summista ei ole puhe. Hammashoitaja- äitini suosittelee ennen valkaisua kokeilemaan soodaputsausta, koska siinä hampaat vaalenevat jo pari astetta (ihmisestä riippuen) ja yleensä suurin osa porukasta ei sen jälkeen koe enää tarvetta varsinaiselle valkaisulle. Kannattaa tutustua tähän vaihtoehtoon, suosittelen lämpimästi.

   1. Niin ja lisänä vielä se, että kys. operaatio ei vaikuta mitenkään negatiivisesti omiin hampaisiin eli ei vahingoita kiillettä!

  2. Heippa,

   olen käynyt soodapuhdistuksessa pari kertaa ja se on tosiaan hyvä tapa pitää hampaat puhtaina. Haluaisin vain kulmahampaani hivenen vaaleimmiksi, sillä ne ovat “niin” kellertävät.

   Ymmärrän ystävääsi niin hyvin :D. Minulle ei ole mitään niin ikävää kuin hammaslääkäri. Nyt tosin Timon käsissä homma hoitui ilman kummempia kipuja :)

  3. Heippa,

   olen käynyt soodapuhdistuksessa pari kertaa ja se on tosiaan hyvä tapa pitää hampaat puhtaina. Haluaisin vain kulmahampaani hivenen vaaleimmiksi, sillä ne ovat “niin” kellertävät. Tiedän, että kuulostaa turhamaiselta.

   Ymmärrän ystävääsi niin hyvin :D. Minulle ei ole mitään niin ikävää kuin hammaslääkäri. Nyt tosin Timon käsissä homma hoitui ilman kummempia kipuja eli uskallan mennä hänen penkkiinsä myös ensi kerralla :)

 3. Sanokoon hammaslääkärit mitä tahansa, valkaisu vihloo hampaita. Ei siis valkaisuhetkellä vaan myöhemmin. Tästä minua erilaisia hammaslääkärivalkaisuja kokeilleet ystäväni varoittelivat. En uskonut ja kyllä vihloi.

  Minulla on tällä hetkellä kotona tehtävä valkaisusetti, siis hammaslääkäriltä. Sain sen jo kesällä ja kesken jäi, kun oli niin ikävän tuntuista viikkoja käytön jälkeen. Yritin viime viikonloppuna uudelleen ja vihloo tälläkin hetkellä. Siis ihan ilman kylmää juotavaa, jäätelöä yms.

  Valkoiset hampaat on ihanat, mutta onko se kivun arvoista. En tiedä.

  1. No kyllä hieman pelottaa, sillä hoitaja nimenomaan kysyi että vihlooko hampaitani yleensä ja sanoin että ei. En ole vielä päättänyt ja vielä on kaksi viikkoa aikaa miettiä tätä asiaa.

   Yhh, kuulostaa ikävältä. Mikään ei ehkä ole niin ikävää kun hammaskipu tai -särky. Hammas on jollain lailla niin hauras tai ei korvattavissa oleva asia. Ja sen takia en ole niihin edes koskenut.

   No sitä juuri mietin tällä hetkellä :)

 4. Minulle tehtiin kaksi vuotta sitten hampaiden valkaisu laserilla. Minullakin jonkin asteen hammaslääkäripelko mutta yritän kuitenkin käydä kerran vuodessa hammaskivenpoistossa jossa myös tummentumat poistetaan karheammalla tahnalla tai jollain aineella koneellisesti. Muutaman vuoden välein käyn myös tarkastuksessa hammaslääkärillä. Lääkäreitä on erilaisia ja nykyään myös peloista voi ja pitää kertoa.
  Kokemuksena laservalkaisu oli minulle kammottava, hyvän suojauksen takia huulilleni laitettiin tötterö, siinä ei pysty puhumaan, hyvä että hengittämään, minulla meinasi tulla pakokauhu monta kertaa mutta jaksoin kuitenkin hoidon loppuun. Hampaani vaaleni jonkin verran mutta ei mielestäni niin paljoa että siihen enää lähtisin. Hampaisiin jäi jonkin verran ikävää vihlontaa ja jonkin aikaa hampaissani näkyi viiruja joista pelästyinkin. Ajan myötä ne hävisi mutta ne voi jäädä pysyviksikin.
  Minulle riittää hammaskivenpoisto ja siinä tehtävä kunnon puhdistus. Mutta jos kärsit hampaiden keltaisuudesta, suosittelen kuitenkin kokeilemaan mutta vain todella hyvässä ja turvallisessa paikassa missä suojaukset tehdään hyvin!

  1. Heippa,

   kiitos paljon kommentistasi. En oikein tiedä mitä tehdä.Pelkään että alan katumaan päätöstäni jos joku asia menee vinoon.

   En todellakaan menisi tekemään mitään muualle kun kunnon hammaslääkärille. Olen nähnyt niitä hampaita joita on valkaistu liuskoilla ja ne eivät ole kovinkaan kauniita kun kiille on poltettu…

   Olen nyt niin kahden vaiheella, että en oikein tiedä. Varmaankin tulen perumaan aikani, sillä en halua että joku menee pieleen.

   Kiitos kommentistasi :)

 5. Mä olen taas niitä, jotka tykkää käydä hammaslääkärissä! Oon aika tarkka hampaiden hoidosta, se on tärkeää. Useamminkin hammaslääkäriin menisin, jos huolittais! Mutta mulle ei olekaan ikinä täytynyt tehdä mitään ikävää.
  Mä olen miettinyt myös tuota hampaidenvalkaisua. Oon ymmärtänyt, että laserilla tehtynä vaikutus kestää aika pitkään, mutta mä taidan lähteä kevyemmin soodauksella liikkeelle.

  1. Hihi, yksi parhaista ystävistäni on samanlainen kuin sinä ja hänellä on mitä kauneimmat hampaat. Hän rakastaa käydä hammaskiven poistossa:D

   Soodausta voin myös minä suositella – todella hyvä tapa valkaista hymyä. Haluaisin vain jotain pysyvämpää ja kulmahampailleni.

   Hmm. Ehkä vain pysyn siinä soodauksessa minäkin :)

 6. Minä niin samaistun sun kokemuksiin! Pelkäsin ennen hammaslääkärikäyntiä kuin ruttoa lapsuuden huonojen kokemusten vuoksi, MUTTA muutama vuosi sitten asiat muuttuivat. Tässä 2-4 viime vuoden sisällä minulta on jopa poistettu neljä viisaudenhammasta ja tehty yhdelle hampaalle useamman käynnin vaatinut juurihoito. Jokainen hoitokerta oli oikeasti lähes miellyttävä kokemus. :D Eli yritän tässä valaa sinuun uskoa, että pelosta voi päästä yli ja jokaisen hammaskalusto on yksilöllinen, eli vaikka muilla onkin karmeita kokemuksia, sinulla ne toimenpiteet voivat olla paljon helpompia. Juurihoitomenetelmät ovat myös kehittyneet huimasti :D Mutta toivotaan toki, ettei sinun hampaasi sitä tule tarvitsemaan!

  1. Haha, jos nyt uskallan kertoa niin olin viisi kun menin ensimmäisen kerran hammaslääkäriin ja potkaisin lääkäriä kun sattui niin paljon. Ja minä olin ehkä yksi kilteimmistä lapsista :D

   Minulta on poistettu myös kaikki viisaudenhampaat ja pari kertaa porattu, mutta suuremmilta jutuilta on säästytty – onneksi. Minua on niin hävettänyt tämä pelkoni :D

   Kuka voi sanoa juurihoidon olevan miellyttävä kokemus? Sinun pitää nyt markkinoida jotenkin tätä omaa hammaslääkäriäisi muillekin :D

   1. Oulun YTHS:n hammaslääkärit ovat kyllä olleet ihan täyttä kultaa! Ihan harmittaa, että olen valmistunut enkä saa heidän palvelujaan enää käyttää. Pitäisiköhän hankkiutua kirjoille johonkin tiedekuntaan… :D

 7. Älä keltaisista hampaista välitä! Mielestäni hymy kaunistaa eniten ihmistä! Harva loppujen lopuksi kiinnittää huomiota siihen, minkä väriset hampaat on. :)

 8. Olen käynyt kolmisen kertaa hampaiden laservalkaisussa ja lisäksi soodapuhdistuksessa. Todella hyvät kokemukset molemmista, ei vihlo tai mitään. Ei tunnu miltään oikeastaan. Tämä on tietysti yksilöllistä, jos on taipumusta vihlomiseen, laservalkaisu voi vihloa.

  Ero on todella suuri näissä menetelmissä: laservalkaisu valkaisee hammasta “sisältä” eli oikeasti vaalentaa. Tämä on aika tuju menetelmä ja sitä saa käsittääkseni tehdä kerran vuodessa ns. ylläpitovalkaisuna. Ensimmäinen valkaisu kerta on yleensä ns. 3-kierroksen valkaisu eli se aine levitetään ja poistetaan kolme kertaa. Aina välillä näytetään valoa. Tuloksen pitäisi olla hyvä. Ylläpitovalkaisut ovat halvempia ja ns. 1-kierroksen valkaisuja.

  Olen hammaslääkärin kanssa puhunut ja kun suu on normaaliterve, niin ei ole estettä valkaisulle.

  Minulla itsellä on luonnostaan melko vaaleat hampaat ja olen kokenut tuon laservalkaisun siinä mielessä ehkä vähän turhaksi, että suuren suurta eroa ei ole tullut. Yläetuhampaiden lopputulos oli vaalein mahdollinen, mikä sekin on melko luonnollinen, koska ilman laminaatteja ei kuulemma saa sellaista kunnon hollywood-hymyä. Mitä keltaisemmat hampaat, niin oletettavasti sitä suurempaan muutokseen on mahdollisuus. Kerralla hampaat vaalenee varmaan pari “astetta”.

  Soodapuhdistus on sitten ihan eri homma eli siinä hampaat “huuhdellaan” sellaisella mönjällä ja vedellä. Tuntuu jännältä, vähän kihelmöi. Soodapuhdistuksesta saa täällä Suomessa kela-korvauksenkin, kun luokitellaan hampaiden puhdistukseksi. Soodaa saa tehdä turvallisesti 2-3 kertaa vuodessa. Se ei siis vaalenna omaa hammasta eli jos on oikeasti keltaiset, varmaan aika turhaa hommaa. Itsellä tällä on kuitenkin iso merkitys, koska poistaa tummentumia hyvin. Itsellä kahvin ja punkun ystävänä on jonkin verran tummentumia ja eron kyllä huomaa hoidon jälkeen. Sooda on siis vähän niin kuin hampaiden teho/painepesuripuhdistus.

  toivottavasti tästä oli apua!

  1. Heippa,

   kiitos niin paljon tästä kommentistasi. Olen niin hukassa tämän asian kanssa, sillä pelkän hampaiden vahingoittuvan valkaisun seurauksena enkä antaisi itselleni anteeksi jos pilaisin turhamaisuudellani hampaani.

   Soodapuhdistusta olen kokeillut ja se on todella hyvä nimenomaan jos haluaa tummentumat pois hampaista. Se on totta että vaikutus ei kestä kauan ja kyse on ihan eri asiasta kuin valkaisussa, mutta soodaa voin kyllä suositella ihan kaikille jotka kamppailevat tummentumien kanssa :)

 9. Hei!

  Kulmahampaat ovat yleisesti eriväriset kuin etuhampaat.Mielestäni sinulla on kauniin väriset hampaat jotenka en lähtisi niitä valkaisemaan.Mitä tulee hampaiden vihlontaan valkaisun jälkeen niin sekin on yksilöllistä,toisilla vihloo ja toisilla ei.
  Kaunein hymy syntyy puhtailla ja hyvin hoidetuilla hampailla.Myöskään pienet asentovirheet eivät silloin haittaa vaan tekee hymystä persoonallisen.

  Keep smile!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*