Matkalle mukaan

Tämä postaus minun on pitänyt tehdä jo hyvin kauan. Tässä on muutama vinkki, että mitä matkalle lähtiessä kannattaa ottaa mukaan. Laukkuun voi tietenkin pakata vaikka mitä, mutta yleensä matkoille tulee pakattua mukaan ihan liikaa tavaraa.

Matkustan yleensä käsimatkatavaroilla sillä en halua tavaroideni häviävän ja tykkään että matkalla kaikki sujuu joutuisasti. Tietenkään kaikkialle ei voi matkustaa pelkillä käsimatkatavaroilla, mutta yleensä alle viikon kestävillä lomilla pärjään aivan vallan mainiosti pelkillä käsimatkatavaroilla. Silloin kun lähdin puoleksi vuodeksi Aasiaan matkatavarani painoivat 6 kg. KYLLÄ, 6 kiloa. Minulla oli mukana bikinit, pari mekkoa, kosmetiikkaa, kannettava ja kameratarvikkeet. Kukaan ei meinaa ikinä uskoa, että minulla oli mukanani niin vähän tavaraa, mutta totta se on. Tiesin, että Aasiasta saan ihan kaiken tarvitsemani ja niin siinä kävikin.

Yksi tärkein asia mikä matkoilla täytyy olla kunnossa on vakuutus ja mielellään sellainen, mikä myös korvaa jotain. Yleensä ihmiset ajattelevat, että jos heille myydään vakuutus se myös poikkeuksetta korvaa kaiken.  Luin jos jonkinlaisia vakuutusehtoja läpi ennen kuin otin itselleni vakuutuksen. Tiesin jo ennen matkaamme, että kiipeämme Mount Kinabalulle joten tarvitsin vakuutuksen vuorikiipeilyä varten. Kannattaa myös tarkistaa, että mihin asti vakuutukset korvaavat irtaimistoa ja sairaskuluja. Jos eivät vakuutukset ole kunnossa, niin pienestä haaveristakin voi kertyä iso lasku.

Toinen asia mikä minulla on aina mukana passin lisäksi on useita kopioita passistani ja vakuutuskortistani. Nuo dokumentit löytyvät myös sähköpostistani minne olen ne kaikelta varalta skannannut. Olen joutunut myös hieman ikävään tilanteeseen Vietnamissa, koska viisumini oli umpeutut.  Ei kannata uskoa vaan kuulopuheisiin vaan kannattaa tarkistaa aina kaikki itse. Virheistä oppii, mutta tuota virhettä en olisi toivonut tekeväni.

Olen todella allerginen ampiaisille ja muille pistiäisille joten kannan mukanani EpiPen-piikkiä. Se voi olla pienimmillä saarilla hengenpelastaja, sillä ikinä ei tiedä mihin ötökkään sitä matkoillaan törmää. Tietenkään kaikkeen ei voi varautua, mutta EpiPen auttaa ainakin pistiäisten pistoihin.

Tärkeintä matkoilla tietenkin on avarakatseisuus ja toisten ihmisten kunnioittaminen. Kuala Lumpurissa asuessani opin yhtä jos toista itsestäni ja muista kulttuureista, sillä Kuala Lumpur on melkoinen kulttuurien sulatusuuni. Matkalle lähdettäessä tärkeintä on siis avoin mieli ja varautuminen siihen, että kaikki ei aina mene niin kuin on itse suunnitellut.


You may also like

28 Comments

 1. Kivoja ja hyviä vinkkejä. Itsekin pyrin matkustamaan aika vähällä määrällä tavaraa, mutta aina se ei onnistu. Käsimatkatavaroihin pakkaan mukaan aina ne välttämättömät tavarat, joita voi heti paikan päällä kohteessa tarvita. Jos matkalaukku ei saavukaan perille, niin on ainakin vaihtovaatteet, hammasharja jne. mukana. Jos olet pienikokoinen, niin sinun on helpompi lähteä Aasiaan sillä periaatteella, että paikan päältä saa. Itse en esimerkiksi ole löytänyt Aasiasta kenkiä, koska kokoni on 41! Kaikenlaista muuta kuin vaatteita ja kenkiä Aasiasta paikan päältä on kyllä saatavissa, mutta itse en uskalla lähteä pitkälle reissulle niin, etten ottaisi “tarpeeksi” vaatteita ja kenkiä mukaan. :-)

  1. Kuala Lumpur oli onneksi niin länsimainen kaupunki,että sieltä löytyi ihan kaikki mitä tarvitsin. Sieltä löytyi kaikki samat merkit ja ketjuliikkeet kuin Suometsakin, ellei enemmänkin. Jalkakokoni 36-37 joten kenkiäkin löytyi. Kuala Lumpur ja Bangkok ovat tietenkin asia erikseen, sillä pienemmistä kapungeista en varmastikaan olisi löytänyt itselleni vaatteita.

 2. Kivoja ja hyviä vinkkejä. Itsekin pyrin matkustamaan aika vähällä määrällä tavaraa, mutta aina se ei onnistu. Käsimatkatavaroihin pakkaan mukaan aina ne välttämättömät tavarat, joita voi heti paikan päällä kohteessa tarvita. Jos matkalaukku ei saavukaan perille, niin on ainakin vaihtovaatteet, hammasharja jne. mukana. Jos olet pienikokoinen, niin sinun on helpompi lähteä Aasiaan sillä periaatteella, että paikan päältä saa. Itse en esimerkiksi ole löytänyt Aasiasta kenkiä, koska kokoni on 41! Kaikenlaista muuta kuin vaatteita ja kenkiä Aasiasta paikan päältä on kyllä saatavissa, mutta itse en uskalla lähteä pitkälle reissulle niin, etten ottaisi “tarpeeksi” vaatteita ja kenkiä mukaan. :-)

 3. Kannattaako aasiaan lähtiessä pakata kamat mieluiten rinkkaan, vai selviääkö matkalaukulla? millainen laukku sulla oli matkatavaroille?

  1. No se vähän riippuu siitä että miten aikoo reissailla. Itsehän kannoin rinkkaa mukanani, mutta postitin sen takaisin Suomeen muiden tavaroideni kanssa ja lensin kotiin matkalaukun kanssa. Jos aiot liikkkua paikasta toiseen niin sitten rinkka ehdottomasti :)

 4. Kannattaako aasiaan lähtiessä pakata kamat mieluiten rinkkaan, vai selviääkö matkalaukulla? millainen laukku sulla oli matkatavaroille?

 5. Koetan pakata mahdollisimman vähän, mutta silti kamppailen aina pakkaamisen kanssa. Tulevalla New Yorkin matkalla on luvassa puistopicnicejä, pari fine dinding-illallista , pitkiä kävelylenkkejä joka päivä, maaseutukierroksia ja kaikki 30 C helteessä… kaikenlaista pitää olla mukana, mutta kyllähän sieltä saa kaiken mikä mahdollisesti puuttuu ja edullisia pesuloita löytyy, joten joka päiväksi ei todellakaan tarvitse olla kahta vaatekertaa mukana. Olen jo tehnyt erialisia listoja mukaan otettavasta, katsonut mitkä sopivat yhteen ja karsinut, karsinut, karsinut… täytyyhän ostoksillekin jättää tilaa!

  Itsellänikin on omasta ja miehen passista kopiot sähköpostissa, varmuuden vuoksi.

  1. New York olisi paikka jonne en ottaisi mitään mukaan, mutta sinun tilanteesi on tietenkin erilainen kun teillä on siellä jo niin paljon ohjelmaa. Niin, täytyisihän niille ostoksille jättää tilaa;)

   Koen, että passeista ja muista tärkeistä papereista on todella hyvä olla kopiot vielä jossain muuallakin kuin matkatavaroiden seassa :)

 6. Koetan pakata mahdollisimman vähän, mutta silti kamppailen aina pakkaamisen kanssa. Tulevalla New Yorkin matkalla on luvassa puistopicnicejä, pari fine dinding-illallista , pitkiä kävelylenkkejä joka päivä, maaseutukierroksia ja kaikki 30 C helteessä… kaikenlaista pitää olla mukana, mutta kyllähän sieltä saa kaiken mikä mahdollisesti puuttuu ja edullisia pesuloita löytyy, joten joka päiväksi ei todellakaan tarvitse olla kahta vaatekertaa mukana. Olen jo tehnyt erialisia listoja mukaan otettavasta, katsonut mitkä sopivat yhteen ja karsinut, karsinut, karsinut… täytyyhän ostoksillekin jättää tilaa!Itsellänikin on omasta ja miehen passista kopiot sähköpostissa, varmuuden vuoksi.

 7. Itse aina pakkaan melko tukevan laukun mukaan – enkä käytä puoliakaan! Pakkaisin mielelläni vain käsimatkatavarat, mutta onglrmana on oikeastaan itse kuljetusvälineessä, eikä siinä sisällössä. Pakkaisin tavarai mieluiten reppuun, joka on iso, mutta kuitenkin sallituissa kokorajoissa. Useimmat kaupassa myytävät reput ovat aika pieniä sille viikon reissulle, mutta rinkat taas jo niin isoja etteivät mahdu käsimatkatavaroihin!

  1. Poikaystäväni reissasi pelkällä Haglöfsin rinkalla ja se oli todella kätevä kokonsa takia. Itselläni on Deuterin rinkka ja olen ollut merkkiin ihan todella tyytyväinen, mutta oma mallini on todella iso joten se pitää laittaa aina ruumaan. Kannattaa katsastaa Deuterin rinkkareput, sillä muistelin heillä olleen malleja, jotka olivat jotakin rinkan ja repun väliltä:)

 8. Itse aina pakkaan melko tukevan laukun mukaan – enkä käytä puoliakaan! Pakkaisin mielelläni vain käsimatkatavarat, mutta onglrmana on oikeastaan itse kuljetusvälineessä, eikä siinä sisällössä. Pakkaisin tavarai mieluiten reppuun, joka on iso, mutta kuitenkin sallituissa kokorajoissa. Useimmat kaupassa myytävät reput ovat aika pieniä sille viikon reissulle, mutta rinkat taas jo niin isoja etteivät mahdu käsimatkatavaroihin!

 9. Hyviä vinkkejä! Minä matkustan aina myös hyvin vähillä matkatavaroilla ja muut sitä aina ihmettelevätkin miten pärjään. Mutta koska en kuulu niihin, jotka sovittelevat illalla syömään lähtiessä viittä eri vaatekertaa, ennen kuin on tyytyväinen, pärjään ihan kivasti :)

  Mitä sulle sitten Vietnamissa kävi viisumin umpeutumisen vuoksi? Se ei kyllä varmasti ole kovin kivaa Kaakkois-Aasian maissa.

  1. Olen vähän samanlainen kuin sinä. Olen vain niin monta kertaa todennut pakkaavani ihan liikaa tavaraa mukaan, joten olen opetellut uuden pakkaustyylin. Ainoa asia mikä tuotti vaikeuksia löytää olivat vuorikiipeilyvaatteet, mutta pienen etsinnän jälkeen löysin nekin:)

   Hotellin virkailija huomautti asiasta meille viimeisenä lomapäivänä, jolloin umpeutumisesta oli kulunut jo kauan aikaa. Olen yleensä todella todella tarkka tuollaisten asioiden kanssa, mutta noita Vietnamin viisumipolitiikkaan liittyviä juttaja en tarkistanut itse. Soitin silloin yöllä Suomen ulkoministeriöön ja he eivät tietenkään voineet auttaa, joten aloin lukemaan ihmisten kauhutarinoita internetistä. Aasiassa asiat yleensä selvitetään rahalla ja koska en näyttänyt ehkä siltä epäilyttävimmiltä matkaajalta menin lentokentälle ja etsin käsiini tälläisiin asioihin liittyviä virkalijoita. Sen jälkeen he veivät minut kuulusteluun ja kyselivät kaikenlaisia kysymyksiä ja sanoivat, että tiedänkö että tästä virheestäni pitää maksaa. Sanoin, että tiedän ja sanoin soittaneeni ulkoministeriöön ja heidän sanoneen summan olevan x. Pienen neuvottelun jälkeen he leimasivat passini ja saattoivat minut lähtöporteille. Tälläisissa tilanteissa virkailijat pystyvät pyytämään ihan minkä tahansa hinnan, sillä he tietävät että turistit ovat sen valmiita maksamaan päästäkseen pois.

 10. Hyviä vinkkejä! Minä matkustan aina myös hyvin vähillä matkatavaroilla ja muut sitä aina ihmettelevätkin miten pärjään. Mutta koska en kuulu niihin, jotka sovittelevat illalla syömään lähtiessä viittä eri vaatekertaa, ennen kuin on tyytyväinen, pärjään ihan kivasti :)Mitä sulle sitten Vietnamissa kävi viisumin umpeutumisen vuoksi? Se ei kyllä varmasti ole kovin kivaa Kaakkois-Aasian maissa.

 11. Kivat kuvat ja hyödylliset vinkit, tuohon voisi lisätä että tärkeää on myös osata edes pari lausetta maan kieltä koska monet olettavat että joka paikassa osataan englantia tai suomea..

  1. Niinhän se on, suomi ei mene perille vaikka sitä kiunka kovaa puhuisi. Opettelin perusjuttuja paikallisilla kielilla, mutta matkan aikana sitä oppi myös hienosti käyttämään elekieltä :)
   Kiinassa ollessani yllätyin todella siitä, että siellä ei osattu juuri yhtään englantia. Matkamuistoiksi tarttui muutama hassu tilanne johon jouduin, koska en osannut sanoa muuta kuin pakolliset kiitokset ja muut pienet sanat. Eli pantomiimin osaaminen voi olla myös hyvä taito :)

 12. Kivat kuvat ja hyödylliset vinkit, tuohon voisi lisätä että tärkeää on myös osata edes pari lausetta maan kieltä koska monet olettavat että joka paikassa osataan englantia tai suomea..

 13. Kuala Lumpur oli onneksi niin länsimainen kaupunki,että sieltä löytyi ihan kaikki mitä tarvitsin. Sieltä löytyi kaikki samat merkit ja ketjuliikkeet kuin Suometsakin, ellei enemmänkin. Jalkakokoni 36-37 joten kenkiäkin löytyi. Kuala Lumpur ja Bangkok ovat tietenkin asia erikseen, sillä pienemmistä kapungeista en varmastikaan olisi löytänyt itselleni vaatteita.

 14. No se vähän riippuu siitä että miten aikoo reissailla. Itsehän kannoin rinkkaa mukanani, mutta postitin sen takaisin Suomeen muiden tavaroideni kanssa ja lensin kotiin matkalaukun kanssa. Jos aiot liikkkua paikasta toiseen niin sitten rinkka ehdottomasti :)

 15. New York olisi paikka jonne en ottaisi mitään mukaan, mutta sinun tilanteesi on tietenkin erilainen kun teillä on siellä jo niin paljon ohjelmaa. Niin, täytyisihän niille ostoksille jättää tilaa;)Koen, että passeista ja muista tärkeistä papereista on todella hyvä olla kopiot vielä jossain muuallakin kuin matkatavaroiden seassa :)

 16. Poikaystäväni reissasi pelkällä Haglöfsin rinkalla ja se oli todella kätevä kokonsa takia. Itselläni on Deuterin rinkka ja olen ollut merkkiin ihan todella tyytyväinen, mutta oma mallini on todella iso joten se pitää laittaa aina ruumaan. Kannattaa katsastaa Deuterin rinkkareput, sillä muistelin heillä olleen malleja, jotka olivat jotakin rinkan ja repun väliltä:)

 17. Olen vähän samanlainen kuin sinä. Olen vain niin monta kertaa todennut pakkaavani ihan liikaa tavaraa mukaan, joten olen opetellut uuden pakkaustyylin. Ainoa asia mikä tuotti vaikeuksia löytää olivat vuorikiipeilyvaatteet, mutta pienen etsinnän jälkeen löysin nekin:)Hotellin virkailija huomautti asiasta meille viimeisenä lomapäivänä, jolloin umpeutumisesta oli kulunut jo kauan aikaa. Olen yleensä todella todella tarkka tuollaisten asioiden kanssa, mutta noita Vietnamin viisumipolitiikkaan liittyviä juttaja en tarkistanut itse. Soitin silloin yöllä Suomen ulkoministeriöön ja he eivät tietenkään voineet auttaa, joten aloin lukemaan ihmisten kauhutarinoita internetistä. Aasiassa asiat yleensä selvitetään rahalla ja koska en näyttänyt ehkä siltä epäilyttävimmiltä matkaajalta menin lentokentälle ja etsin käsiini tälläisiin asioihin liittyviä virkalijoita. Sen jälkeen he veivät minut kuulusteluun ja kyselivät kaikenlaisia kysymyksiä ja sanoivat, että tiedänkö että tästä virheestäni pitää maksaa. Sanoin, että tiedän ja sanoin soittaneeni ulkoministeriöön ja heidän sanoneen summan olevan x. Pienen neuvottelun jälkeen he leimasivat passini ja saattoivat minut lähtöporteille. Tälläisissa tilanteissa virkailijat pystyvät pyytämään ihan minkä tahansa hinnan, sillä he tietävät että turistit ovat sen valmiita maksamaan päästäkseen pois.

 18. Niinhän se on, suomi ei mene perille vaikka sitä kiunka kovaa puhuisi. Opettelin perusjuttuja paikallisilla kielilla, mutta matkan aikana sitä oppi myös hienosti käyttämään elekieltä :)Kiinassa ollessani yllätyin todella siitä, että siellä ei osattu juuri yhtään englantia. Matkamuistoiksi tarttui muutama hassu tilanne johon jouduin, koska en osannut sanoa muuta kuin pakolliset kiitokset ja muut pienet sanat. Eli pantomiimin osaaminen voi olla myös hyvä taito :)

 19. Kirjoitit, että matkustat yleensä vain käsimatkatavaroilla, joka jäi askarruttamaan. Matkustan paljon ja pidän itseäni melkoisena pakkauskonkarina eli mukaan reissuun lähtee vain välttämätön. Nykyisten lentorajoitusten puitteissa en kuitenkaan selviä lyhyestäkään matkasta ilman ruumaan laitettavaa kassia (olettaen toki, että matka taittuu ilmojen halki), sillä matkan kestosta riippumatta tarvitsen mukaani shampoota, hoitoainetta, kampausnestettä, hammastahnaa, deodoranttia, suihkusaippuaa, hiuskiinnettä, vartaloemulsiota ja usein myös meikkivoidetta. Vaikka kuinka ostaisi matkapakkauksia, eivät millään mahdu litran pussukaan. Paikanpäältä kyseisten tuotteiden ostaminen, etenkään lyhyellä matkalla, taas ei ole kannattavaa, sillä kempsutarvikeet (etenkin laadukkaat sellaiset) maksavat usein melkoisesti ja kyhyellä matkalla niitä ei ehdi kuluttamaan loppuun.

  1. Usko tai älä, mutta käsimatkatavaroiden kanssa matkustelen. Ostan sellaisia täytettäviä pikkupulloja, joihin täytän pienen määrän shampoota, hoitoainetta, kasvovettä, rasvoja jne. Kempsutarvikkeet painavat eniten, joten sen takia käytän täytettäviä pulloja. Stockmannin päivittäiskosmetiikan osastolta löydät itsellesi sellaisia :)

 20. Kirjoitit, että matkustat yleensä vain käsimatkatavaroilla, joka jäi askarruttamaan. Matkustan paljon ja pidän itseäni melkoisena pakkauskonkarina eli mukaan reissuun lähtee vain välttämätön. Nykyisten lentorajoitusten puitteissa en kuitenkaan selviä lyhyestäkään matkasta ilman ruumaan laitettavaa kassia (olettaen toki, että matka taittuu ilmojen halki), sillä matkan kestosta riippumatta tarvitsen mukaani shampoota, hoitoainetta, kampausnestettä, hammastahnaa, deodoranttia, suihkusaippuaa, hiuskiinnettä, vartaloemulsiota ja usein myös meikkivoidetta. Vaikka kuinka ostaisi matkapakkauksia, eivät millään mahdu litran pussukaan. Paikanpäältä kyseisten tuotteiden ostaminen, etenkään lyhyellä matkalla, taas ei ole kannattavaa, sillä kempsutarvikeet (etenkin laadukkaat sellaiset) maksavat usein melkoisesti ja kyhyellä matkalla niitä ei ehdi kuluttamaan loppuun.

 21. Usko tai älä, mutta käsimatkatavaroiden kanssa matkustelen. Ostan sellaisia täytettäviä pikkupulloja, joihin täytän pienen määrän shampoota, hoitoainetta, kasvovettä, rasvoja jne. Kempsutarvikkeet painavat eniten, joten sen takia käytän täytettäviä pulloja. Stockmannin päivittäiskosmetiikan osastolta löydät itsellesi sellaisia :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*