Marimekko Pariisissa

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Olin viime sunnuntaina näkemässä ja kokemassa jotain satumaista, Marimekon ensimmäisen esiintymisen Pariisiin muotiviikoilla. Monelle niin kuin minulle Marimekko on ollut lapsuudessa raitapaitaa, Unikkoa tai olkalaukkua. Minulla oli esimerkiksi teininä pinkit unikkoverhot huoneessani ja että ne olivat ihanat.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Vanhemmiten olen kasvanut Unikosta ja Marimekosta ulos varsinkin Samu-Jussi Kosken lähdön jälkeen. Isot kuosit ja neliönmallit eivät ole oikein sopineet minulle. Suomalainen kropan malli on kumminkin muuttunut pyöreämpään suuntaan 60-luvun jälkeen, niin toivoisi että myös vaatteet imartelisivat muunlaisia kuin hoikkia vartaloita. Muutaman kerran sovittelin mekkoja ja harmikseni näin lyhytkoipisena näytin muumihahmolta. Sen takia Marimekkoa näkyi pitkään pelkästään kattauksessani.

marimekko5
Hihkuin onnesta kun kuulin Anna Teurnellin tulevan Marimekon taiteelliseksi johtajaksi. Mietin, että nyt jos joskus Marimekosta tulee myös jotain muuta kuin isoja värikkäitä printtejä ja unikkoa. On ollut ihana nähdä muutos myös ystäväni Sadun luomissa vaatteissa, sillä nyt vähän jo hulmuaa ja värit ovat.. Kröhöm. Mustavalkoisia. Myös yksivärisiä vaatteita on tarjolla ja vihdoinkin on keskitytty myös leikkauksiin kuosien sijaan.
Ymmärrän toki, että Marimekko ei tähtää miksikään joka kaduntallaajaan brändiksi, vaan enemmänkin klassikoksi joka säilyy ajassa. Minulla on esimerkiksi äitini vanha Jokapoika-paita edelleen säilössä siltä varalta kun se taas näyttäisi hyvältä farkkujen kanssa. Ja nythän se taas näyttää. Näen varsinkin että Marimekon uudesta trenssistä voisi tulla tuollainen klassikko joka kestää aikaa ja käyttöä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Viime aikoina olen ihaillut Marimekon Hattara-kuosisia silkkipaitoja ja Pariisin muotiviikolta jäi mieleen monta suosikkia ja olin iloinen kun Unikkoa ei siellä paljoa näkynyt. Itse kun toivoisin Marimekon luovan nahkansa eli kankaansa uudelleen ja sukeltavan uuden sukupolven vaatekaappiin. Nyt sillä on Anna Teurnellin ja Tiina Alahuhta-Kaskon johdolla mahtava mahdollisuus onnistua.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Minulla on muutama brändi, mitkä  koen jollain lailla omakseni ja koen suurta ylpeyttä kun näen heidän liikkeitään ja tuotteitaan maailmalla. Iittalan johdolla Marimekko on yksi näistä. Koin niin suurta lämpöä kun näin yhden suurimmista tämän hetkisistä muotivaikuttajista, Margareth Zhangin, astelevan näytökseen sisään. Se oli hieno hetki.
Hienoja hetkiä oli monia ja yksi tietenkin sydäntälämmittävistä hetkistä oli se kun näki ystävänsä unelman toteutuneena. Unelman vaatteina, kuoseina ja leikkauksina Pariisiin muotiviikolla. Olen niin onnellinen puolestasi Satu.

You may also like

9 Comments

 1. Minulla on myös Marimekon-kokoinen tila sydämessä, ja tämän ihanuuden sain kokea entisessä elämässäni.. Sitten kun luin Anna Teurnellin taustasta ajatelin, että nyt hän on oikeassa yhtiössä. (Vähän samoin kävi kun löysin itseni töissä talosta jota rakennettaessa ihailin. Oli aika jysäyttävä tunne kun lopulta tajusin, mikä toive oli tässä toteutunut) Tiina Alahuhta-Kaso on saanut bisnesvaistonsa verenperintönä isältään, niin uskon, että nämä vahvat naiset saavat yhdessä jotain merkittävää aikaan. Ainakin toivon niin. Meillä on Jenkeissä miestuttava joka on oikea *mirimekko*-fani, ja kotoaan löytyy Marimekko-kuosia jos jonkinlaista.

  1. Minä myös toivon, että Marimekko menisi nyt myös vihdoinkin seuraavalle tasolle. Pois niistä Unikoista ja muista värikkäistä kuoseista. Itse kun haluaisin nähdä Marimeko vähän Acnen kaltaisena brändinä.

  1. Kiva kuulla että sinä tykkäät! Toivoisin tosin, että olisi yksi mallisto nimellä Marimekko offline, joissa keskityttäisiin enemmän materiaaleihin ja leikkauksiin isojen kuvioiden sijaan.

 2. Itse kuolaan tuota Satu Maarasen valkoista ruutumekkoa, ja itse asiassa myös sitä housuasua, jossa kaikki ole samaa kuosia. Ihana! Olen aina tykännyt kyllä Marimekosta, tämä uusi linja kolahtaa ihan samalla tavalla kuin vanhakin.

 3. Marimekon sisustuspuolen tavaroista tykkään kyllä, mutta rehellisyyden nimissä en vain oikein ymmärrä näitä vaatteita. Olet ihan oikeassa siinä, että kaikille kaduntallaajille näitä ei tehdä, eikä se ikinä olisikaan suht korkeiden hintojen takia mahdollista, mutta kun samalla en voi olla miettimättä että kenelle näitä sitten tehdään? Oma linja ja tunnistettavuus on yksi asia mutta kyllä jonkinlainen kaupallisuus ja vaatteiden istuvuus on myös firmalle aivan yhtä tärkeitä. On mukavaa kuulla, että kankaat ovat muuttuneet vähän kevyemmiksi, aikaisemmin oli joskus jotain mekkoja hypistellessä sellainen olo että ne ja verhot oli samasta kangaspakista…

  Nyt ei muuta kuin kokka rohkeasti ihan uutta kohti! Mahdollisuudet on ehdottomasti olemassa joten nyt täytyy osata käyttää tilaisuus hyväksi. Go Marimekko go!

  1. Helou Veera,

   niin, no en minäkään kaikkia. Ymmärrän että nämä kolahtaa Aasialaisille, mutta monia en voisi itselleni edelleenkään ostaa. Enhän halua näyttää muumilta.

   Olen monesti miettinyt miksi Marimekko ei voisi tehdä Acneja? onhan sielläkin printtejä, mutta linja on enemmän vartaloa myötäilevä ja jollain lailla väreiltään hillitympi. Olin todella ihastunut näkemääni Pariisiin muotiviikoilla Acnen osalta!

   Haluan Marimekko offlinen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*