[mittaustagi]
Commercial collaboration with InvestEU
Kuka on kuullut Lapinlahden Lähteestä? Tuosta Töölössä sijaitsevasta upeasta paikasta, jossa vähintään inspiroituu ainakin yhdestä asiasta – hyvän tekemisestä. Pääsin tutustumaan Lapinlahden Lähteeseen InvestEU-projektin myötä tässä hetki sitten ja vierailuni vanhojen kotikulmieni keitaassa ei varmasti jäänyt viimeiseksi.
Kun asuin Töölössä, kävin usein sunnuntaikävelyllä Lapinlahden sairaalaan tuntumassa ja kurkkailin lenkillä ollessa porttien ja nurmikkojen läpi tuonne valtavalle viheralueelle. Valtava viheralue on pala kauneinta Helsingin keskustaa ja toimii tällä hetkellä monella tasolla ja luovana tilana oppia uutta ja tehdä yhteistyötä yli rajojen.
Lapinlahden Lähteen perustajiin kuuluva Jaana Merenmies kuvaa tilaa hautomona, jonka tarkoitus on luoda hyvää ja tuoda ihmisiä yhteen. Lapinlahden Lähteen toimintaan liittyy edelleen mielenterveys monella tasolla ja vaikka sairaala ei ole enää pitkään aikaan toiminut sen varsinaisessa tarkoituksessa, talon juuret näkyvät niin sen sisustuksessa kuin myös toiminnassa.
Alkujaan missä Lähde nykyään sijaitsee, oli ainoa paikka mistä helsinkiläiset saivat pumpattua puhdasta vettä. Siksi nimikin on paikalle oikein osuva. Vaikka Lapinlahden Lähde onkin monelta kohdin uusinut tilankäytön mahdollisuudet, löytyy sieltä Suomen vanhin käytössä oleva sauna. Paljon on vuosisatojen saatossa muuttunut, mutta meren rannalla oleva sauna on ja pysyy.
Kun tapasin Jaanan, hänestä pursui mieletön energia hyväntekemiseen. Kun hän kertoi oman sekä Lapinlahden lähteen tarinan, taisi minulta kostua silmät pariinkin otteeseen. Se miten Jaana on omistautunut tekemään hyvää ja tuomaan ihmisiä yhteen, on todella merkityksellistä. Samojen seinien sisällä on hoidettu ihmisiä monella eri lailla ja tällä hetkellä Jaana tekee sitä omalla tavallaan, pääpaino on tosin hyvänmielen lähettämisessä.
InvestEU tukee useita hankkeita, kuten hankkeita joissa tuetaan monimuotoisuuden jatkumista, oli kyse sitten maataloudesta tai vaikkapa Lapinlahden Lähteen kaltainen projekti, jonka tarkoituksena on luoda hyvää ja tuoda ihmisiä yhteen ja sitä kautta tukea monimuotoisia projekteja. Lapinlahden Lähteen tarkoituksena on lisätä kestävää kehitystä ja lisätä sosiaalista osallistumista. Näistä kumpikin toteutuu Lapinlahden Lähteellä, joka on saanut rahoituksen Euroopan sosiaalirahastosta.
No millaisia hankkeita InvestEU sitten tukee Lapinlahden Lähteellä? Haluaisin itseasiassa tehdä Jaanan kanssa podcastin tästä aiheesta, sillä tuntui, että hänen johdollaan Lähteellä tapahtuu koko ajan jotakin. Sieltä löytyy kahvila, hävikkiravintola, taidegalleria, yhteisöllinen puutarha, lifestyle-puoti, hunajafarmi ja taidettiin Lähteellä pitää myös juhannustanssit viime juhannuksena.
Yksi mielenkiintoisimmista hankkeista mitä Lapinlahdessa tapahtuu tulevaisuudessa, on Open Cinema -hanke, jonka tarkoituksena on nimenomaan voimaannuttaa eri elämäntilanteissa olevia ihmisiä elokuvan keinoin. Hankkeen takana on elokuvaohjaaja Christoph Warrackin kehittämä projekti ja tämän nimenomaisen yhteistyömuodon tarkoitus on tuoda social francising -osaamista Suomeen.
Yksi mahdollisuus mistä itse innostuin kovasti, oli oman valokuvanäyttelyn järjestäminen Lapinlahden Lähteen tiloissa. Se on ollut yksi haaveeni, jonka joskus haluan toteuttaa ja kun varat menevät näin hyvään tarkoitukseen, en keksi syytä miksi en unelmaani toteuttaisi.
Minulla on tapana ollut kirjoittaa kirjeitä niin ihmisille kuin myös paikoille. Luxemburgille kirjoitin kirjeen lähtiessäni, jossa kiitin kaikista opeista ja kokemuksista. Lapinlahden Lähteellä järjestetään kerran vuodessa tapahtuma, jossa voi kirjoittaa kirjeen joko jo poismenneelle ihmiselle tai vielä olemassa olevalla. Kun asiat pukee sanoiksi paperille, voi niistä aisoista päästä irti, lähetti kirjettä tai ei. Tämä on yksi esimerkki siitä, miten Lapinlahden Lähde voimaannuttaa ihmisiä.
Yksi asia mikä tuli Jaanan puheista selväksi, oli se, miten hän haluaa luoda erilaisia mahdollisuuksia ihmisten välille. Sen takia myös oppilaitosyhteistyö on Lapinlahden Lähteelle hyvin tärkeää. Jaana sanookin, että Lähde onkin hautomo, jossa opiskelijat voivat kokeilla erilaisia asioita, ennen kuin yritystoiminta alkaa tai tuote menee tuotantoon.
Tällä hetkellä Lapinlahden rakennuksien ja tilan myyminen on vielä Helsingin kaupungille vaihtoehto, mutta Jaanan tavoin toivon, että InvestEU-hankkeiden kautta tuotettu hyvinvointi on taloudellista pääomaa Helsingin kaupungille tärkeämpää. Itse toivon, että tulevaisuudessa näissä tiloissa pidettäisiin jooga-retriittejä, kokkikursseja, käsityöpajoja ja tilaisuuksia, joiden kautta ihmiset saisivat ilmaistua itseään ja sitä kautta ihmisten hyvinvointi lisääntyisi. Jos haluat nähdä mitä seuraavaksi Lähteellä tapahtuu, kurkkaa tämän linkin taakse.
P.S. Lupaan ilmoittaa, kun omat valokuvani ovat Lähteen seinällä.