Kun ajat, unohda Snapchat ja Instagram Story

Mitä autolla ajamiseen tulee, olen aika ehdoton siinä kohtaa monen asian suhteen. En ole koskaan ollut mikään suuri autojen fani ja sen takia haluan mieluiten asua sellaisessa paikassa, jossa autoa ei tarvitse vaan julkiset toimivat niin hyvin, että autoa ei ole pakko olla. Jos olen juonut edes lasillisen, en aja vaan auto jää siihen ja taksi tai Über tuovat kotiin. Sama on puheluiden kanssa, jos olen unohtanut kytkeä puhelimeni kaiuttimeen, en vastaa puhelimeen, vaan otan puhelun, kun olen perillä ja auto pysähdyksissä. Syy on simppeli, en halua vaarantaa muiden tai omaa henkeäni, enkä myöskään kolhaista Fifiäni.

 

Avec Sofié blog l autolla

Olen tässä vuoden aikana huomannut, että miten ikävästi Snapchat ja Instagram storyt ovat tulleet osaksi autolla ajamista. Käsitän sosiaalisessa mediassa oleilun samalla tavalla mitä puhelut – sinulla on vain kaksi kättä ja ne kuuluvat olla ratissa, kun olet autossa.

Me emme Suomessa varsinkaan elele autoissa samalla tavalla mitä Jenkeissä, niin suomalaisella on aikaa sanoa sanottavansa jossain muuallakin kuin auton ratin takana. En halua nyt kuulostaa mummelilta, mutta olen todella huolissani, miten tämä trendi näkyy tällä hetkellä niin voimakkaasti sosiaalisessa mediassa, kun kuvataan itseä auton ratissa ja vielä kun on lapset takapenkillä pahimmassa tapauksessa. Kuljettaja ei ole pelkästään välinpitämätön muista, vaan näyttää lapsille huonoa esimerkkiä.

Varsinkin Ranskassa missä liikenne saattaa muutenkin olla hektistä ja mopoja mennä sinne tänne, niin minua ei hirvitä pelkästään itseni, vaan varsinkin turistien puolesta. En tiedä onko Suomen liikenneministeriöltä tullut mitään konkreettista sääntöä tähän asiaan liittyen, mutta ainakin Ranskassa se olisi paikoillaan. Miksei myös Suomessa. Yhdysvalloissa elellään ruuhkissa monta tuntia päivästä, niin toki auto voi olla pysähdyksissä, mutta siltikään en ymmärrä tällaista liikennekäyttäytymistä.

Tiedän, että olen liikenteessä niin kuskina kuin pelkääjänpaikalla yltiövarovainen, mutta toivon, että ihmiset osaisivat käyttäytyä siellä paremmin ja ottaa muut huomioon. Aina kun kyse ei ole välttämättä juuri sinun ajotaidoista tai reaktiokyvyistä, vaan sen toisen.

 

Kuvat: Char and the City

You may also like

14 Comments

 1. Olen niin samaa mieltä kanssasi! Kuljen päivittäin Helsingissä julkisilla ja siinä samalla tulee seurailtua muuta liikennettä. On tuskallista todeta kuinka paljon liikenteessä on autoja joiden kuskien kädessä on puhelin ja vie huomion liikenteeltä. Joka kerta riipaisee sydämestä, kun nään tilanteen jossa ajajan huomion vie puhelin.

  1. Heippa,

   niinpä. Näen tätä Ranskassa varsinkin vilkkaimmilla kaduilla ja nähtävyyksien lähellä ja toki sitten näkee ihan videoita kun katselee sosiaalista mediaa ://

   Minusta se ei ole edes pelkästään tyhmyyttää, vaan silkkaa välinpitämättömyyttä muita ihmisiä kohtaan. Sama on alkoholin kanssa :(

 2. Aivan samaa mieltä! Ja se mikä itseäni eniten raivostuttaa on se, että vaikka minä en käytä kännykkää ajon aikana joudun ajaessani aina lisääntyvissä määrin varomaan ja pelkäämään niitä muita kuskeja, jotka eivät keskity siihen ajoon vaan kaikkeen muuhun puuhaan auton sisällä. En voi ymmärtää ihmisiä, jotka ovat tässä asiassa välinpitämättömiä. :(

  Instagram storyyn liittyen: sinulla näkyi tällä viikolla herkullisen näköinen omenakakku (johon käytettiin CB:n Kaneli & Kaardemumma tuorejuustoa) IG storyssä. Oletko julkaissut reseptin jossain? Haluaisin ehdottomasti kokeilla. :)

  1. Heippa,

   Niin ja varsinkin Ranskassa on liikenne muutenkin ehkä vähän hazardimpaa, niin joutuu olla muutenkin valppaampi, niin ärsyttää kun ihmiset eivät keskity olennaiseen. Jos meillä olisi lapsia niin olisin varmasti sydän syrjälläni näiden kuskien takia :/

   Ah joo, se resepti on tulossa :))))) varmasti lauantaina tai viimeistään ensi viikolla!

 3. Asiasta on Suomessa säännelty ihan lain tasolla. Tieliikennelain mukaan moottorikäyttöisen ajoneuvon kuljettaja ei saa ajon käyttää matkapuhelinta siten, että pitää sitä kädessään.

  Olen ihan samaa mieltä sinun kanssasi. Tuo kielto on ollut voimassa Suomessa kai v. 2003 lähtien, mutta sitä rikotaan surutta.

  1. Hmmm. Kiitos tiedosta! En tiedä onko Ranskassa se samalla tasolla, mutta syytä olisi. Täällä ollaan kai enemmän tarkkana ajokenkinä kanssa ja sen takia takakontissa on minulla yleensä parit kengät mukana niin ei tarvitse sandaaleissa ajella.

   Luxemburgissa käytännössä kaikki keitä tuntiin ajoivat kännissä kun maan julkinen liikenne oli niin huono. Olin aivan järkyttynyt ja kiukkuinen , että miten se oli mahdollista :-( oli ihan normaalia lähteä aftereiden tai baari-illan jälkeen rattiin.

 4. Hyvä aihe jälleen kerran! Miten on Suomessa että “ei saa” pitää puhelinta kädessä mutta jos poliisi näkee niin saako sakot? Sveitsissä tulee isot sakot puhelimeen puhumisesta tai jos tekee käsillä jotain muuta autolla ajaessa. Itse en koskaan vastaa ajon aikana puhelimeen.

  1. Ah, tällaisten asioiden takia niin rakastan Sveitsiä!! Meidän piti muuttaa sinne, mutta saatiin tietää muutama viikko sitten että se ei onnistukaan.

   Sveitsi olisi ollut niin minunlaiseni maa missä toisten ihmisten arvostus ja kunnioitus on niin eri tasolla mitä Ranskassa. Toivon että Hollannissa myös annetaan naapureiden nukkua ja ihmisten kävellä turvallisesti kadulla.

   Oi Sveitsi <3

 5. Voi Sofie!
  Pidät Sveitsiä maana ihan ‘pyhimyksenä’, mutta tosiasiassa saattaisit vähän pettyä, koska ei täällä kaikki ole niin kultaa, mikä kiiltää. Itse en edes suosittele muuttamaan pieneen kylään tai kaupunkiin, koska saimme tuntea sen nahoissamme. Asuimme vuoden Luzernissa ja muutimme pois. . se siitä ihmisten/ulkomaalaisten kunnioittamisesta! Minulla on jo 11 vuodessa silmät avautuneet vähän jo enemmän. :)

  Sama meno täällä kuten muissakin Euroopan maissa. Kännyköihin puhutaan ajonaikana ja niitä räplätään innokkaasti. Poliisi ei kiinnitä edes ylinopeuksiin huomiota kuin vain ihan räikeissä tapauksissa. Ihan normaalia että motarilla ajetaan se 140 km/h vaikka rajoitus 120km/h.
  Ja samaa tehdään kuten Luxenbourgissa, että työporukat lähtevät aftereiden jälkeen omilla autoilla kotiin. Jopa joulupippaloista. Tietyissä paikoissa osaavat tätä kuitenkin jo varoa.

  Olen pahoillani jos pilasin perjantaifiilikset kertomalla totuuksia ihannemaastasi. Harmi silti ettei teidän muutto vielä onnistunut. Pidetään silti peukut kämmenissä, kuten sveitsiläiset tekevät. :)

  Alppimaa on erilainen, ainakin kallis asua, mutta samat ongelmat ne on täälläkin. Ihmisistä on tullut stressaantuneempia koko maailmassa. Eikä Sveitsi ole jäänyt tästä paitsi. Työpaikoilla tunnelmat kiristyneet työttömyyden pelossa. Ihmisiä irtisanotaan yllättäin ilman mitään syytä. Korkeassa asemassa oleva suomalainen ja iranista lähtöisin (miehen kollegoja) ovat joutuneet sen kokemaan, kamala shokki molemmille! Mieheni ollut iranilaisystävänsä tukena ja olkapäänä, ja pitävät tiiviisti yhteyttä.

  Meidän autoissa ollut bluetoot-toiminto, ja siltikin jo mies soittaa matkan päältä sanon hänelle, että keskity nyt vain ajamiseen. Puhumaan ehditään myöhemminkin. Kerran rysähti moottoritiellä mies jutteli puhelimessa poikansa kanssa, ja näki peilistä että kohta.. Takana oleva kuljettaja meni shokkiin ja autonsa ajokunottomaksi. Silloinen Volvo XC 60 ei kärsinyt muuten kuin takapiippareiden uusimisen.. Paikalle oli heti pysähtynyt joku ulkopuolinen ja alkanut auttamaan. Tässä suhteessa sveitsiläiset ovat aktiivisempia ja tulevat heti kysymään tarviitko apua, jos seisot vaikka mottoripyörän kanssa kadunvarrella.. vaikka onkin jo odottamassa sitä apua. Se oli muuten se sama iranilainen josta jo kerroin. Hän oli ollut erittäin ihmeissään monista avuntarjoajista.

  Mukavaa syksyistä viikonloppua toivotellen.

  1. Heippa Anne ja kiitos viestistäsi.

   Niin, uskon että se on vähän samanlainen monessa asiassa mitä Luxemburg, mutta isompi. Itse tosin vain pidän sitä niin turvallisena ja ihanana maana, että muuttaisin sinne vaikka heti. Olen Ranskassa vain huomannut miten onnettomaksi tämä maa saa minut kun tarvitsee koko ajan pelätä. Myös tämä eriarvoisuus saa minut raivon partaalle Pariisissa. En kestä nähdä huumattuja lapsia kadulla. Jossain on vika kun sellaista sallitaan.

   Tuo oli minusta ihan hullua. Muutaman kerran sanoin asiasta, että en nyt lähtisi rattiin tuossa kunnossa, mutta vähän ajan jälkeen en enää viitsinyt urputtaa kun ei se tuntunut menevän päähän. Typeryyttä.

   Joo, tuli pienoisena yllätyksenä. Olin jo pakannut kamani heinäkuussa lähtövalmiiksi kunnes ikävä tuomio tuli. Onneksi paikka oli Amsterdam (minun toinen suosikkini). Jos olisimme minne tahansa muualle joutunueet, niin olisin varmasti muuttanut Suomeen ja alkanut etäsuhteeseen. En vain kestä tätä Ranskaa enää yhtään.

   Olen ollut jenkkifirmassa töissä niin tuo “luukutus” on minulle jollain lailla normaalia. Kukaan ei ole töissä eläkeikään asti vaan ovi käy jatkuvasti. Se on ikävää kun meininki on mitä on ja varsinkin kun ihmiset vihkityvät uralle, mutta yritykset eivät. Ikävä tosin on jos siihen ei ole varautunut ja en tiedä millaisia paketteja Sveitsissä saa. Ranskassa on tosi vaikea irtisanoa ihmisiä ja jos niin tekee, saa kahden vuoden palkan käteen. Sillä elelee hetken mukavasti ja voi vaikka laittaa firman pystyyn jos ei muuta :)

   Ranskassa saa myös apua niin kuin Sveitsissä. Moni sano myös päivää mikä minulle oli suomalaisena uutta. Se on kiva piriste kun ihmiset puhuvat ja hymyilevät eivätkä pelkästään jurnuta :)

   Ihanaa viikonloppua. Kun talvi tulee, niin otan laskettelukamat olalle ja suuntaan kotimaahasi :)

 6. Moi Sohvi,
  itse asiassa Ranskassa on ollut vuodesta 2015 asti kielletty jopa head-phones, ear-phones ja blue-tooth ear-piece kytkennät autoissa, ainoastaan kaiuttimen kautta tapahtuva puhelimen käyttö on sallittu ajaessa. Tätä ei monikaan noudata vaikka seurauksena voikin olla 135 euron sakko. Ajan itse päivittäin Ranskan ja Sveitsin rajan yli ja kännyköitä näkyy jatkuvasti kanssaliikujien autoissa.
  Asun itse Ranskan puolella mutta olen töissä Sveitsissä ja minua vähän hymyilyttää Sveitsi-innostuksesi. Onhan Sveitsi toki turvavallinen ja puhdas maa mutta välillä tosi sisäänpäin lämpiävä ja rasittava kaikkine sääntöineen ja tapoineen. Naisena välillä ottaa todella päähän kun mies on täällä edelleenkin se ainoa oikea perheenpää viranomaisen näkökulmasta. Ja todellakin, kuten edellinen Anne sanoi, kaikki ei todellakaan ole kultaa mikä kiiltää.Mutta itse olenkin onnekas kun pystyn nauttimaan parhaat puolet molemmista maista. Mutta toivottavasti toiveesi toteutuu ja voit joskus asua Sveitsissä. Mukavaa muuttoa Hollantiin, minä taas olisin valmis asumaan siellä koska vain, mutta se onkin mulle ‘isänmaa’.

  1. Heippa,

   kiitos tiedosta :)

   Niin, ei noudata. Ja Cannesissa varsinkin kun turistit ovat UAE:sta niin 135 euron sakko ei paljoa hetkauta niin käyttäytyä voi miten lystää. Ottaa päähän kun omassa maassa ei saa tehdä mitään ja sitten tullaan tänne ja käyttäydytään miten sattuu.

   Sinulla on siis paras tilanne koko Euroopassa- asut Ranskassa mutta Sveitsissä töissä :)
   Tuon saman “naisen kuulu olla kotona” koin Luxemburgissa. En voinut ymmärtää tätä ollenkaan suomalaisena naisena. Ystäväni oli isossa Amerikkalaisessa teknologiafirmassa töissä ja hänen esimiehensä ei kätellyt häntä koska hän oli nainen ja paikka olisi ollut kotona. Voitko kuvitella? Olemme Euroopassa, emme Lähi-Idässä.

   Joo, olen Hollannista niin iloinen. Se tai Ruotsi Suomen ohella ovat olleet aina lempimaitani. Se on niin moderni ja toimiva paikka, että tiedän viihtyväni sateesta huolimatta siellä :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*