Kulutustottumuksista ja värimaailmojen erilaisuudesta

Avec Sofié blog l My Style

Ystäviäni oli kylässä viikonloppuna Ranskasta ja Luxemburgista. Ladyt ovat itseasiassa serkuksia, jotka tapasin Luxemburgin kadulla, kun melkein kaksi vuotta sitten kysyin, että saisinko silittää heidän koiraansa. Se kysymys johti aluksi tee-hetkeen, mutta myöhemmin kävimme töiden jälkeen Luxemburgissa ratsastamassa, ajelimme toisen maailman sodan aikaisella autolla pitkin peltoja, sekä kokkailimme Luxemburgissa talven tullen. Vaikka en Luxemburgissa kauaa ollut, on näistä neideistä tullut tosi hyviä ystäviäni. Kesällä sain heidät Etelä-Ranskaan ja nyt viime viikonloppuna tänne Amsterdamiin.

Toinen heistä on puoliksi italialainen ja ranskalainen ja toinen puoliksi luxemburgilainen ja italilainen. Kun he serkuksia ovat, on heillä kummallakin todella tummat piirteet, jotka he yhdistävät aina niin taidokkaasti väreihin.

Avec Sofié blog l My Style

Aina kun näen heidät, muistutan itseäni, että minun pitäisi käyttää enemmän värejä eikä aina vain pukeutua varmasti ja jokseenkin värittömästi. Kummallakin heistä on todella klassinen tyyli, mutta he eivät pelkää käyttää värejä. Tulen aina niin inspiroituneeksi, kun näen heidät ja heidän jokseenkin rohkeat värivalinnat.

Avec Sofié blog l My Style

Shirt – Theory / Earrings – Bibi Marini / Jeans –  J Brand/ Faux fur collar – Simone Rocha / Bracelet – Valentino / Bag – YSL / Silk-twill scraf – Marni / Trench – YSL / Flats – Lanvin / Mules – Aquazzurra

Pohjoismaissa me turvaudumme harmaiden, nudejen ja valkeisiin sävyihin, mutta meille ei heti tulisi mieleen ostaa, vaikka smaragdin väristä huivia valkoisen paidan vierelle. Eihän? Mutta miksi? Sillä se näytti ainakin nyt ystäväni päällä niin äärettömän hyvältä. Toki moni asia riippuu myös ihon sävystä, mutta minun hieman tummempana ei pitäisi missään nimessä turvautua vain harmaisiin, vaan lisätä väriä, jotta tummat piirteet saavat vastaparin.

Minulla ei ole ongelmaa lisätä väriä kattaukseen tai sisustukseen lasien, tekstiilien tai lasiesineiden kautta, niin miksi värin lisääminen asuun on minulle niin vaikeaa korvakorujen, huivien tai kenkien kautta. Olen tässä tosin jo hieman parantanut tapojani, mutta vielä olisi hivenen tehtävää.

Avec Sofié blog l My Style

Tosin uskon, että tässäkin osa syy on kulttuurissa, sillä meillä Suomessa ei ole tapana laittaa niin paljon rahaa vaatteisiin, lähinnä sisustukseen ja lomailuun. Ostamme kulutustuotteita sillä periaatteella, että tavara säilyy kauan käytössämme ja värivalinnat teemme niin, että kaikki sopii kaiken kanssa.

Mitä Ranskassa huomasin, oli se, että sisustuksessa säästettiin ja matkailuun ei kulu Keski-Euroopassa niin paljon rahaa, kun lentoja ei tarvita junien ja hyvien autoteiden takia. Ranskalainen tai italialainen löytää esimerkiksi kaiken omasta maastaan. Ranskassa pääset esimerkiksi Alpeille, maaseudulle sekä melkeinpä tropiikkiin samassa maassa. Uskon, että tämä on yski syy miksi ranskalaiset ystäväni eivät myöskään ole matkustaneet niin paljoa, sillä kaikki kun löytyy omasta maasta.

Syy vaatekaappien erilaisuuteen löytyy myös varmasti tästä rahankäytön erilaisuudesta, sillä kun eletään sisätilojen sijaan paljon ulkona, halutaan panostaa enemmän miltä näytetään, kuin että millaiset lakanat kotona on. Se, että laitan vaikka kattiloihin tai aterimiin useamman sata euroa, on monen ranskalaisenystäväni mielestä aivan käsittämätöntä. Suomalaiselle monen tuhannen euron sijoittaminen laukkuun sohvan sijaan kuulostaa taas aivan päättömältä. Tässä toki pitää muistaa, että Pariisilaisella ei ole välttämättä tilaa sille sohvalle pienessä yksiössään. Ja jos sillä kotona ollaan vain nukkumassa, miksi siihen panostetaan sänkyä suuremmin? Tämän eron jouduin esimerkiksi huomaaman elintavoissamme, kun aloimme tapailla mieheni kanssa. Hänen mielestä oli aivan hullua laittaa 500 euroa uuteen sohvapöytään (koska meillä oli ehjä pöytä), mutta 300 euroa tuoksukynttilöihin saman päivän aikana ei kuulostanut yhtään huonolta idealta. Minä ostin pöydän, hän kynttilät.

Hollantilaiset ovat ainakin näin päällisin puolin hyvin samanlaisia mitä me suomalaiset. Kotiin panostetaan vaatekaappia enemmän. Täällä tosin sääkin vaikuttaa siihen, että nahkapohjakengillä et tee mitään, sillä kumisaappaat ovat paljon järkevämpi ratkaisu. Haluatko myöskään laittaa tuhansien eurojen käsilaukkua sateeseen? Et varmastikaan. Ystäväni huomasivatkin viikonloppuna, miten Hollannissa pukeutuminen ei lähde chic-periaatteesta, vaan käytännöllisistä lähtökohdista. Täällä siis pukeudutaan ja kulutetaan yleisesti hyvin samalla tavalla mitä Suomessa. Kodit ovat linnoja ja vaatekaapin sisältö on toissijainen asia.

Kotona törmäsin tähän mieheni kanssa aluksi melkein joka päivä. Nyt me olemme onneksi löytäneet balanssin ja hän on jopa innostunut huonekaluista ja sisustamisesta. Aikaa siinä meni saada hänet ymmärtämään, että miksi juomalasini ei saa olla Ikeasta tai liinavaatteeni pitää olla tietynlaiset, mutta nyt ollaan jokseenkin balanssissa monen asian suhteen. Toki ymmärsin, että hän asui viikot hotellissa, niin koti oli toissijainen paikka, mutta onneksi nyt olemme löytäneet hyvän keskitien. Vielä kun minä löytäisin ne värit pukeutumiseen enkä olisi niin ehdoton sävyjeni kanssa :)

You may also like

22 Comments

 1. Hei, seurasin viikonloppuasi Instagramista ja näin miten söitte kakkua “ranskalaisittain”. Haluaisin kuulla lisää tästä perinteestä. Voisitko kirjoittaa siitä blogiin?

  Oli ihana kuulla miten puhut myös ranskaa. En tiennyt, että puhut sitä niin sujuvasti.

  1. Hih, kyse oli Galette des Roi -perinteestä, jolloin nuorin menee pöydän alle “jakamaan palat” näkemättä kakkua. Se kuka löytää kakustaan aarteen, on kuningas/kuningatar :) Ranskassa on hauskoja perinteitä ja tämä on yksi niistä!

   Toinen serkuksista ei puhu englantia, niin on “pakko” puhua ranskaa. Tuli taas hyvä kielikylpyviikonloppu itselle. Viime kesänä ranska alkoi sujumaan tosi hyvin kun sitä töissäkin piti käyttää. Nyt tosin pelkään, että unohdan sen, mutta yritän puhua sitä kotona aina välillä sekä lukea ranskalaisia uutisia kerran päivässä :)

 2. Ihan mahtavasti tiivistetty. Olen Luxissa ranskalaisten kollegoiden ympäröimänä pitäny itseäni ihan outona lintuna, kun katson vierestä, kuinka paljon kollegat laittaa rahaa vaatteisiin samalla kun itse vertailen sänkyjä…. Tuohon vielä lisäisin myös sen, mitä vaatteiden kulutukseen tulee, että itse huomaan ostamani vähemmän mutta laadukasta, esim. yhden mekon kolmessa kuukaudessa, kun taas kollegat käy lounastauoilla tyhjentämässä ketjuliikkeitä.

  1. Moien luxilainen,

   niin, Luxi on omituinen paikka. Keskellä ei mitään ja kaikilla on Chanelit olalla ja Cartierit ranteessa. Jouduin ystävälleni sanomaan, että Hollannissa ei sitten ehkä katsota hyvällä kun astelet vihreä turkki päällä ravintolaan. Turkki jäi sitten kotiin. Olen usein sanonut, että Luxissa pukeudutaan kuin Pariisissa, mutta mentaliteetti muuten on kuin Saksassa tai Hollannissa. Pariisissa oli normaalia olla turkki päällä, mutta Hollannissa en turkkia laittaisi ylleni, vaikka se onkin kanista tehty ja elintarviketeollisuuden jälkituote siinä samassa missä nahkajalkineeni.

   Olen samanlainen mitä sinä, ostan vähemmän mutta paremmin. Minua saa varsinkin talvella patistaa ostamaan vaatteita, sillä kuljen samoissa kamoissa ja neuleissa päivästä toiseen. Vain kengät ja korut vaihtuvat.

   Olen muuten näin jälkikäteen voivotellut, miten meillä ei ole Suomessa enemmän Luximaista mallia. Yritykset kun katoavat Irlantiin ja Luxiin muiden maiden lisäksi verojen takia, niin millä ihmeellä Suomeen saadaan kiinnostavia yrityksia tai monikulttuurisuutta?

 3. Heippa! Varasin just itselleni ja vanhemmilleni muutaman päivän getawayn Wieniin! Lähdemme kuukauden päästä, rentoutumaan työstressistä hetkeksi aikaa hyvien ravintoloiden ja museoiden pariin. Eli kiitos kovasti vinkistä! Ellet olisi Wieniä niin kovasti kehunut, niin en olisi uskonut, että olisin meille matkaa sinne edes varannut :) Itävalta ei ole ollut aiemmin listalla, mutta nyt on mukava päästä tutustumaan.

  1. Heippa, oi miten mahtavaa! Me juuri mietimme jos sinne menisimme uudestaan nyt keväällä ja sieltä laskettelemaan. Se oli kyllä niin ihana kaupunki! Mä etsin sulle yhden ravintolan jonne menisin ainakin syömään ❤️

    1. Heippa, etsin paikan ja sen nimi oli Hansen. Se on aivan ihana kukkakauppa ja sieltä löytyy myös ihana lounaspaikka. Kysy vielä paikan omistajalta hänen siskonsa ravintolan nimeä sillä se on aivan upea illallispaikka.Se on rakennettu siihen rakennukseen josta oli Sissin henkilökohtainen sisäänkäynti teatteriin.

     1. Löysinkin sen ravintolan nimen: https://www.vestibuel.at/. Aivan ihana paikka!

      Aamiaispaikka ja mieheni lempihotelli on Guest House Vienna jonne voi myös mennä illalliselle :)

      Käy myös paikallisissa ruokakaupoissa, ne ovat aivan ihania!

 4. Lisäisin tähän vielä sen, että etelä-eurooppalaisten on myös “helpompi”panostaa pukeutumiseen, kun ei tarvitse sijoittaa omaisuutta kalliisiin sade- ja talvivaatteisiin. Talvivaaterahoilla saa jo vaikka ja mitä!

  1. Heippa, niin vaikkakin monelta löytyy untivatakit mutta niitä käytetään harvemmin. Itse tosin kuljen untuvatakissa myös Pariisissa ja Amsterdamissa.

   Lapset täällä tosin puetaan minusta aika pieniin vaatteisiin talvella eikä täällä näe kurapukuja tai talvihaalareita. Jos on huono ilma, lapset ovat ilmeisesti sisätiloissa.

   Amsterdamissa sadetakkia tarvitsee ja investoin juuri omaani (ensimmäinen sadetakkini aikuisiällä). Mieheni osti myös sadesäätä kestävän työlaukun :)

  2. Voi että, olen ihan otettu kun näit vaivaa etsiäksesi paikan. Iso kiitos ❤️ Ihana juttu, teit mut iloseksi! Mukavaa loppuviikkoa sinne :)

 5. Tykkään niiin paljon blogistasi. Se on laadukas, kiinnostava ja monipuolinen. Kivaa kevättä, mukana täällä kuljetaan… 😌

 6. Hyvä kirjoitus! Tässä on taas yksi näennäisesti pieni, mutta käytännön tasolla aika isokin kulttuuriero hyvin tiivistetty. Olen mielenkiinnolla jo pitkään lueskellut kirjoituksiasi ja useasti huomaan nyökytteleväni teksteillesi. Olen aikoinaan opiskellut Ranskassa ja jotenkin minusta tuntuu, että olen oppinut ymmärtämään tuota ajanjaksoa eri lailla tekstiesi myötä. Mielenkiintoista, miten jo menneitäkin kokemuksia voi tavallaan elää uudelleen ja oppia niistä lisää. Kiitos siis loistavasta blogista!

  1. Heippa,

   Kiitos paljon kommentistasi, tulee niin mahtava fiilis kun huomaa, että en ole ainut joka näitä huomaa. Minulle Ranskassa asuminen oli ainakin yksi elämäni isoin oppimatka.

   Tuli niin ihana olo kun sanoit, että “Olen aikoinaan opiskellut Ranskassa ja jotenkin minusta tuntuu, että olen oppinut ymmärtämään tuota ajanjaksoa eri lailla tekstiesi myötä” – parasta palautetta <3

   Uskon, että ensimmäisenä vuotena olin honeymoonilla ja olin edelleen niin kiinni Suomessa, että en ihan ymmärtänytkään kaikkea mitä ympärillä (tuskin edelleenkään) tapahtui. Myöhemmin kun peilaan kaikkea mitä on jäänyt mukaani, ymmärrän paremmin reaktioitani ja myöskin sitä miksi en viihtynyt Ranskassa. Se oli kulttuurillisesti niin kaikkea mikä ei ole minua. Toki moni asia on siellä hauskaa ja jännittävää, mutta kun en ole taiteellinen, en viihdy siellä. Tarvitsen käytännöllisyyttä ja Ranska on kaukana kaikesta sellaisesta.

   Ihana kuulla, että pystyt kauttani peilaamaan omia kokemuksiasi :))

 7. Hei,

  Eripuolilla Suomea asuneena yllätyin huomiostasi, että Suomessa pukeudutaan hillittyihin väreihin. No talvella kyllä, usein siihen mustaan ainakin takkien osalta.

  Rakastan värejä. Riippuu paljon vuodenajasta, mielentilasta ja päivästä ja myöskin energiatasoista mihin väreihin pukeudun. Viimeisen vuoden ajan olen tietoisesti ja tiedostamattakin etsiytynyt aika harmaaseen ja värittömään skaalaan. Nyt lähiaikoina ovat värit alkaneet palata elämään monesskin mielessä :) En tiedä missä kuplassa olen elänyt, mutta tunnen paljon suomalaisia jotka käyttävät rohkeasti ja taitavastikin värejä ja ikäänkuin omaa palettiaan. Olen itse tumma talvityyppi ja minulle sopivat sekä voimakkaat värit, kontrastit että maanläheiset sävyt.

  Kiitos tästäkin ajatuksia herättäneestä kirjoituksesta. Kävin heti ostamassa smaragdin väriset korvikset :D Blogiasi on ollut pitkään ilo lukea!

  1. Heippa,

   ja kiitos kommentistasi. Niin, voin tosin olla omassa kuplassani myös tässä kommentissani, sillä näen vain omassa piirissäni niin paljon mustaa, harmaata ja beigeä. Talvella tosin monella (myös minulla) on tumma takki.

   Sama juttu, on ihana pukea värejä jos on esimerkiksi kevät. Valkoiset farkut talvella ovat no no, samoin kun vaikkapa pastellit.

   Minua myös värit ovat alkaneet kiehtomaan ja varsinkin Amsterdamissa kun täällä näkee niin ihania koteja väreillä varustettuna. Tänäänkin mietin, että millaiset tyynyt sitä teettäisi nyt keväällä :)

   Oi ihanaa – smaragdi on ihana väri ja kaikenlaiset vihertävät varsinkin nyt!

   Kiitos niin paljon kun luet blogiani <3

 8. Väripilkuilla sitä saa niin kotiin kuin omiin asuihin pientä jujua ja eloa. Sinivihertävät ja smaragdin sävyt ihastuttavat tällä hetkellä omaa silmää ja kotoa löytyy mm. Iittalan korkeat merensinisiset Kartio -lasit, jotka tuovat muuten valkoiseen astiastoon kivan lisän.

  Vaatteissa taas saa nimenomaan huiveilla, laukuilla ja kengillä vähän väriä :) Harmittaa vaan etten ole täältä Suomesta löytänyt omaan makuun sopivia värikkäitä huiveja. Onneksi kevät on tulossa niin ehkäpä sitten liikkeiden valikoimistakin löytyy värikkäitä vaihtoehtoja. Balmuirilla on ihania silkkihuiveja mutta toivoisin ,että heiltäkin tulisi tämän postauksen kaltaisia värikkäämpiä vaihtoehtoja :)

  Muuten, tulipa mieleen Amsterdam -postauksesta, jossa kehuit kotikulmasi elokuvateatteria…pakko vinkata yksi ihana elokuva jonka kävin katsomassa viikonloppuna: Loving Vincent. Nousi omaksi suosikiksi, niin upeasti toteutettu elokuva ja siihen tehty James Blaken kappale soi Spotifyssa repeatilla. Syy miksi suosittelen on se, että siellä Hollannissa Het Noordbrabants museosta (Amsterdamista taitaa olla joku tunnin matka) löytyy elokuvaan liittyvä näyttely (28.1 saakka). Näytti niin mielenkiintoiselta. :)

  Oma innostus Amsterdamiin on kasvanut entisestään, keväinen kaupunki voisi olla kiva matkakohde. :)

  Ihanaa alkanutta vuotta!

  1. Heippa, niin saa :)

   Etsin täällä juuri smaragdin ja vaalenapunaisen sävyisiä tyynynpäällisiä ;)

   Itseltä löytyy ne smaragdit Kartio-lasit ja tykkään niistä valtavasti.

   Oletko katsonut Marja Kurjen huiveja? Sieltä ostin mummille mitä kauneimman silkkihuivin.

   Toinen suuri suosikkini on Farfetch ja katso vaikka tätä huivia: https://www.farfetch.com/nl/shopping/women/twin-set-floral-print-scarf–item-12568813.aspx?storeid=9206&from=listing

   Farfetch on älyttömän kätevä ja suosittelen sitä sydämeni pohjasta. Se toimii hyvin ja samalla siinä tukee myös kivijalkakauppoja!

   Oi tuo elokuva on listalla ja löytyy meidän teatterista. Kiitos tuosta muosevinkistä, pitäisi yrittää ehtiä sinne ensi viikonloppuna.

   Tervetuloa tänne tulppaanien kukintojen aikaan! En malta odottaa, että ne alkavat kukkimaan, niin pääsen kuvailemaan :)

   Kiitos samoin!

   1. Kiitos huivi-vinkeistä :)Marja Kurki on ennestään tuttu mutta pidänkin mielessä heidän liikkeensä heti, kun kevään uutuudet tulevat valikoimaan.

    Pakko vinkata yksi taho josta olen itse hakenut sisustusinspiraatiota; https://www.cedarandsuede.com.au/.

    Michael & Carlene kilpailivat joitakin vuosia takaperin Australian The Block- sarjassa ja sarjan jälkeen tekivät itselleen uran sisustamisen/remppaamisen saralla. Itse olen tykästynyt heidän tyyliinsä ja värimaailmaansa. Joukosta löytyy mm. samettia sekä sinivihreän- ja vaaleanpunaisensävyjä :) Heidän asuntonsa kuten itse pari olivat suosikkejani Blockissa joten ei ihme, että edelleen ihastelen heidän sisustusratkaisujaan. Inspiroidun myös usein Carlenen tyylistä ja saan hyviä ideoita värittää omaa pukeutumista. Viimeisimpänä projektinaan heillä oli Vonnie-niminen asuntovaunu josta loihtivat oikean helmen. Sillä kelpaa lähteä vaikka beach tourneelle! :D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*