Kuluttajan kuluttajakäyttäytyminen

Pinnaa mut ostoskoriin, jooko?

Olen miettinyt tässä viime aikoina, että mitkä asiat saavat minut kuluttamaan asioita eniten. Blogeja tai lehtiä kun en ehdi oikein viikolla lukemaan, televisiota en katso tai radiota en kuuntele. Tulen johtopäätökseen, joiden nimet ovat Pinterest  ja Instagram. 

Jos esimerkiksi haluan mennä ravintolaan syömään, niin ensimmäisenä menen Instagramiin ja haen ravintolan hashtagilla kuvia annoksista ja teen niiden kuvien perusteella päätöksen menenkö ravintolaan vai en. En mene ravintolan kotisivuille, vaan vieraiden ihmisten valokuviin. Jos ravintola on ollut fiksu, on se postaillut kuvia annoksista, aukioloajoista ja yhteystiedoista. Näin saan tiedon, milloin ja minne mennä :)

Jos taasen haluan inspiraatiota ihan kotiini, vaatekaappiini tai vaikka kampauksiini, niin en välttämättä heti ensimmäisenä mene lehtien väliin vaan Pinterestiini. Sinne olen keräillyt inspistä, niin sisustukseen ja mihin tahansa muuhunkin. Parasta tässä on, että Pinterest vie minut parhaimmassa tapauksessa tuotteiden nettikauppoihin, josta voin klikkailla kaikki kätevästi koriin. Joten jokaisella pikkuisella putiikillakin olisi hyvä olla se Pinterest ja varsinkin se nettikauppa :). Tässä on tosin harmillista se, että kun itse pidän pikkuisista putiikeista ja lämpimästä palvelusta, niin sitä ei tosin online-kaupoissa saa ja harmikseni monta tällaista pikkuista kauppaa katoaa onlinen kasvaessa. 

Saan bloggaajana valehtelematta kymmeniä kutsuja ja tuotteisiin liittyviä sähköposteja päivässä. Tästä syystä blogimailiini on minulle sellainen paikka jonne en eksy viikolla ja näitä maileja en yleensä valitettavasti edes jaksa availla viikonloppuna, sillä viikon aikana niitä on harmikseni kerääntynyt laatikkoon useampi sata. Olen harmitellut, että miten ennen niin kivat uutiskirjeet ovat kärsineet ainakin minun kohdallani todellisen inflaation, sillä moni kiva juttu menee ohi ihan pelkästään sen takia kun se hukkuu satojen samanlaisten sekaan. Mielelläni seuraisin viestintätoimiston Instagramia, jossa kerrottaisiin tuotteista kuvin ja pienin tekstein kuin perinteisten uutiskirjeiden muodossa. Minulle ainakin paljon tehokkaampaa mainontaa. Kun viesti halutaan nopeasti, ytimekkäästi ja hauskasti esiin, olisi Instagram oiva paikka herätellä kiinnostusta.

Nykyään jos suunnittelen matkoja, menen Pinterestiin ensimmäisenä. Chicagon työmatkani oli hyvä esimerkki niitä kun minulla ei ollut pahemmin aikaa suunnitella itselleni mitään tekemistä eri Chicagon sivustoja lukemassa, niin menin Pinterestiin. Etsin pinnejä Chicagoon liittyen ja pinnausteni kautta sain kaikki tärkeimmät paikat selville. Nämä pinnaukset taas johdattelivat minut sivustoille, joista nappasin osoitteet  talteen. Kätevää ja nopeaa. Chicago-boardiini pääsette muuten täältä :) 

Samanlaisia kuluttajia on varmasti sielläkin, jotka ostavat tomaattimurskaa hassun twiitin takia tai korun nähdessään siitä kuvan Instagramissa? Olisi mielenkiintoista kuulla miten te kulutatte. Oletteko samanlaisia kuin minä vai perinteisten kanavien kuluttajia?

P.S. Viime keväänä innostuin jopa MM-lätkästä. Tuomas Enbuske teki siitä twitterissä todella viihdyttävää. Muut tuijottivat televisiota, mitä Twitterin feediä :)

You may also like

12 Comments

 1. Hyvä postaus, KIITOS! 

  Matkoja suunnitellessa Tripadvisor on meillä ykkönen. Sisustuksia, pukeutumista ja muuta sellaista varten Pinterest on The place.

  Insta on minulle pako arjesta ja syrjäyttänyt blogit. Niinkään en ole sitä osannut ruokapaikkoihin ja ostoideoihin hyödyntää. Joululomalla tosin tutkin Instan kuvien kautta, mikä on lumitilanne Sierra Nevadassa ja sieltä löysinkin paremmin kuvaa tilanteesta kuin Sierra Nevadan omilta nettisivuilla.

  Mutta kiitos vinkkisi, seuraavaa reissua varten painelen tästä suoraan Pinterestiin tutkimaan Istanbulia ja ruokapaikkaa miettiessä ehdottomasti tutkin myös Instan.

  – Tickler

 2. Olen sinua vähän vanhempi kuluttaja ja seuraan paljon blogeja. Bloglovinissa on niitä listattuna useampi, tämä blogi mukaan lukien. :-) 

  Itselläni on Pinterest käytössä, mutta se on minulle sähköinen toivelista vaatteiden, geelikynsien ja myös kodin sisustuksen osalta. On hauska seurata, mitä kaikkea tuli hankittua esimerkiksi kevään 2013 toivelistalta. 

  MInä tykkään surffailla ihan netissä verkkokaupoissa enkä koe Instagramia mieluisaksi. Vaateostokseni teen lähinnä Stockmannilta ja verkkokaupoista. Joskus teen löytöjä myös eBaysta. Jos tarvitsen ruokasuosituksia, käytän siihen ihan nettiä. 

 3. nonii, sorruinpa minäkin vihdoinkin pinterestiin etsimään inspiraatiokuvia ens viikon kampaajareissulle. Toisaalta on se helpompi näyttää kuva puhelimesta kun etsiä jotakin suttuista tulostekuvaa laukun pohjalta. Sisustuspuolta en ole uskaltanut vielä kurkata :)

 4. Tän olisin voinut itse kirjoittaa!! Olen jo pitkään tuskaillut sitä, ettei varsinkaan Suomessa osata sosiaalisessa mediassa mainostamista muuten kuin bannereilla. Insta ja Pinterest ovat mulla päivittäisessä käytössä, sieltä etsin ja löydän kaiken tarvitsemani :) 

 5. Mielenkiintoinen postaus :) Instaa tai Pinterestiä en osaa vielä kunnolla hyödyntää. Tykkään katsoa esim suosikkibloggareitteni instapäivitykset, mutta Pinterestin käyttö on ihan lapsen kengissä. Verkkosivut, verkkokaupat, blogit ja matkoja varatessa TripAdvisor ovat niitä, joita käytän aktiivisesti. Sellaisen muutoksen olen huomannut vuoden aikana, että lehtien sijaan luen enemmän blogeja. Toki lehtiäkin tulee vielä luettua, mutta ajankäyttö on sieltä suurimmaksi osaksi siirtynyt blogien puolelle. Twitterin suhteen olen myös ihan onneton. Opeteltavaa siis riittää..:) – Merja

 6. Eipä mitään :)

  Jos päivässä olisi 12 tuntia enemmän aikaa olisin varmaan hivenen aktiivisempi tämän blogini kanssa :)

  Kurkkaa Pinterestiin myös matkoja suunnitellessa. Menen ensi viikolla Prahaan eikä minulla ole sen suurempaa tietoa kaupungista. Menin Pinterestiin ja pinnasin tärkeimmät nähtvyydet boardilleni. Muutamalla kuvalla sain hyvin selkeän travel planin :)

  Juuri niin, sosiaalinen media on yleensä aina ajan tasalla :)

  Hyvä hyvä, juuri näin. Istanbulissa en ole ikinä käynyt, mutta kaikki kehuvat paikkaa ihna hurjasti. Ehkä kesälomalla :)

 7. Heip, 

  likusin niin mielelläni blogeja, mutta lähinnä seuraan vain muutamaa säännöllisesti ja sunnuntaisin minulla on epäsäännöllinen blogitunti jolloin luen ja löydän uutukaisia :)

  Mainostajat ehkä luulevatkin, että se on vain naisten toivelista, mutta kun se asia ei ole niin pelkästään. Itse suunnittelen elämäni, ystäväni häät ja ties mitä Pinterestin avulla. Ja onhan siitä jo olemassa ihan prooffia miten esimerkiksi H

 8. Hih, 

  Pinterest on paras paikka juurikin tuollaista tarkoitusta varten :)

  Itse käytän sitä ihan myös ajatusten kasaamiseen. Pinterest – treapia, johon kaikilla on varaa ;)

  Suosittelen kurkkaamaan myös sisustuspuolta :)

 9. Nyt kun olen matkaillut tässä syksyn ja talven mittaan maailmalla niin olen kyllä törmännyt niin ihaniin ideoihin ihan perusmainostamisesta juurikin tähän nopeaan tiedonhakuun.

  Barcelonassa esimerkiksi ei  tehnyt mieli alkaa sopertaa ravintolan henkilökunnan kanssa ja kysyä ravintolan jonotilannetta. Menin Instagramiin ja katsoin viimeisimmät päivitykset ja huomasin, että ravintola oli tupaten täynnä ja menimme sinne myöhemmin. Hirmuisen kätsää :)

   

 10. Hin, en tulisi toimeen ilman niitä. “Pinteresteröinnin” aloitin ensimmäisne kerran jo monta vuotta sitten, mutta vasta kunnolla ehkäpä kaksi tai kolme vuotta sitten. Viimeisen vuoden olen ollut sen kanssa aika passiivinen, mutta yritän ainakin kerran kuussa löytää tieni sinne takaisin :)

  Instagramiinkin olen ihan koulussa, Twitteriin en niinkään. Siellä tosin jaan enemmän töihin liittyviä päivityksiä kuin esimerkiksi samanlaisiin joita jaan Instagramissa. Twitter on vähän eri kuulijakunnalle, Instagramissa olen enemmän Sohvi kuin oikea minä :)

  Minulla on tapana tilata ja ostaa lehtiä, mutta mieluummin lukisin niitä verkossa kuin paperilla. Minulla majailee olohuoeessa ja sängyn vierellä lehtiä vinot pinot, mutta en ehdi paneutua niihin oikein koskaan. Jos tarvitsen tiedon nopeasti, niin ei lehti ole se paikka hakea infoa, vaan verkko. Tästä syystä lehtienkin olisi pikkuhiljaa hyvä siirtyä verkkoon, vaikkakin se synnyttää aika suuren loven mainostuloihin. Mutta kun sitä mainontaa voi tehdä ihan samalla tavalla onlinessa mitä printissä :)

   

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*