Kaksi eri minää – online ja offline

Avec Sofié blog l Nokia 8:n ja kaksi eri minää


Kaupallinenyhteistyö, Nokia Mobile

Välillä tuntuu, että minulla on kaksi eri minää. On se offline-minä ja sitten on se online-minä. Välillä on jopa hieman itselläkin tasapainoilemista kahden eri roolin kanssa. Toki siihen on oppinut, mutta jatkuvasti saan opettaa muita, että jos haluaa tietää mitä minulle kuuluu blogin lisäksi, kannattaa minulle soittaa. Näitä kahta eri minää avaan kaupallisessa yhteistyössä Nokia Mobilen:n kanssa.

Offline-minä ei käytännössä jaa esimerkiksi suuremmin mitään sosiaalisessa mediassa, mutta online-persoonallani on omat kanavat, jotka ovat hyvin aktiivisia. Koska omat henkilökohtaiset profiilini ovat niin hiljaisia, minulta usein kysytään, että onhan kaikki hyvin. Koen, että yhden persoonan profiilin luominen riittää ja sen takia omat Facebook- tai Twitter-profiilini ovat todella hiljaisia. Kerron niin sanotut oikeat kuulumiset jossakin muualla kuin julkisesti omassa Facebook-profiilissani.

Avec Sofié blog l Nokia 8:n ja kaksi eri minää

Näiden kahden persoonan erottaa toisistaan myös se, että en voisi elää ilman toista. Kun kokeilin olla täysipäiväinen bloggaaja, ahdistuin siitä, että pitää koko ajan olla luomassa jotain. Koen, että jos minulla on jatkuvasti joku päämäärä tai deadline blogin kanssa, se ei ole se miksi sen perustin. Tämän pitää olla minulle luova paikka, ei suorittamista varten. En tosin voi olla pelkästään ns. toimistotyössä ja pyörittämässä numeroita, sillä kaipaan vastapainoa ns. perinteiselle työlle. Olen aina ollut vähän näiden kahden persoonan välissä ja sen takia blogini aikoinaan aloitinkin, kun olin yliopistossa. Kaipasin pänttäämisen vierelle jotain muuta. Se muu oli blogi.

Avec Sofié blog l Nokia 8:n ja kaksi eri minää

Nämä kaksi persoonaa kulkee rinnakkain päivittäin. Töissä pidän toisenlaisia silmälaseja mitä kotona. Vapaalla minulla on pinkit tai hopeiset lenkkarit. Töissä siistimmät kengät. Töissä offline-minä on hiljaisempi ja harkitsevampi, kun taas online-minä on paljon räväkämpi ja spontaanimpi.  Olen kerran yrittänyt yhdistää nämä kaksi persoonaa, mutta huomasin, että se ei onnistunut. Sain kuulla jatkuvasti siitä lauseita: ”oho, luulin että olit Pariisissa etkä Suomessa” kun blogia luettiin ymmärtämättä, että ei se aina seuraa 24/7 sitä oikeaa elämääni. Tämän takia en tuo päivätöissäni millään lailla esille, että minulla on blogi. Esimieheni tietää tästä totta kai, mutta muut eivät. Olen ihan tarkoituksellani halunnut eriyttää nämä kaksi, sillä en enää halua olla selittämässä blogi-minää ihmisille, jotka eivät tätä elämäntyyliä halua välttämättä ymmärtää. Sen takia yritän itse opettaa läheisilleni medialukutaitoa ihan omalta osaltani, sillä olen kokenut tässä kahden roolin välissä, että sitä nimenomaan tarvitaan.

Avec Sofié blog l Nokia 8:n ja kaksi eri minää

Puhelin on todella henkilökohtainen laite ja meillä jokaisella on ne omat tarpeet ja käytämme puhelinta sen mukaan. Sain Nokian 8:n marraskuussa käyttööni ja se kulkee näiden kahden persoonani mukana. Työ-minä ottaa sillä conf callit Skype for Business -sovelluksella iltaisin tai aamulla aikaisin mennessään paikasta toiseen ja päivittää työhön liittyvät kuulumiset puhumalla. Online-minä ei käytä Skypeä päivittäin, vaan jakaa kuulumiset kuvina ja storyinä sekä Facebookin kautta. Offline-minän eli se kaikista henkilökohtaisin sisältö jaetaan WhatsApp-sovelluksessa ystävien ja perheen kanssa. Facebookista olen käytännössä luopunut, sillä koen että lähimmät ystäväni käyttävät WhatsAppia mieluiten puheluihin ja viesteihin.

Avec Sofié blog l Nokia 8:n ja kaksi eri minää

Online-minä muokkaa puhelimella kuvat ja latailee niitä eri sovelluksiin. Offline-minä ei niitä muokkaile, vaan jaan ne realistisina lähimmilleni. Tämän asian kanssa aina välillä itseasiassa tuskastelen, sillä haluaisin nimenomaan enemmän realismia omaan blogiini ja vaikka se teksteissä näkyy, haluaisin sitä realismia myös kuviini.

Avec Sofié blog l Nokia 8:n ja kaksi eri minää

Minulla on monta eri sähköpostia ja puhelimen kautta pääsen käsiksi kaikkiin eri postilaatikoihin. Näiden kaikkien postilaatikoiden sisältö on hyvin erinäköinen. On töille liittyvä sähköposti, henkilökohtainen sähköposti ja sitten on blogille omansa.

Avec Sofié blog l Nokia 8:n ja kaksi eri minää

Yksi asia mikä on tuottanut minulle Hollannissa päänvaivaa ja se on maksaminen. Minulla on edelleen myös suomalaiset kortit, mutta koska niissä on debit/credit -ominaisuus, eivät ne aina käy joka paikassa. Eivät edes kaikissa automaateissa. Nokia 8:n on pelastanut minut monesta paikasta, sillä se on ainut puhelin, johon olen voinut ladata hollantilaisen tilin ja voin maksaa puhelimellani, jos korttini ei käy. Minulta meni hetki ennen kuin ymmärsin, että pääsen pinteestä puhelimellani eikä minun tarvitse kävellä takaisin kotiin ja jättää ostoksia kauppaan.

Avec Sofié blog l Nokia 8:n ja kaksi eri minää

Avec Sofié blog l Nokia 8:n ja kaksi eri minää

Yksi sovellus, jota käytän todella paljon nyt Hollannissa, on Googlen Translate -sovellus. Täällä kaikki viralliset dokumentit tulevat hollanniksi ja sen takia pitää ne kääntää, jotta niistä saa selvän. Monesti tarvitsen käännöksen samassa tilanteessa ja sen takia napsin kuvia päivittäin, että pysyn perillä missä mennään. Samoin se on tosin muidenkin kielien kanssa: jos en ehdi näpytellä, nappaan kuvan.

Nämä kahden eri persoonan rinnakkain kulkeminen ei ole aina helppoa ja välillä se on todellista tasapainoilemista. Lähimmät ystävät soittavat tai viestittävät viikoittain ja ymmärtävät, että vaikka aurinkoisia kuvia jaetaan, ei se ole välttämättä aina se realistisin tilanne siltä hetkeltä. Jos on jollain elämänalueella itsellä tai ystävillä vaikeaa, ei sitä oikein halua omasta elämästä ja iloista kirjoittaa. Sellainen hetki on nimenomaan ollut tänä keväänä. Kumminkin toivon, että jokainen ymmärtää, että blogi on minulle se kiva ja luova paikka, jossa yhdistyy kaikki mikä minua ja teitä kiinnostaa. Se offline-minä tekee aivan jotain muuta ja kaipaa nimenomaan blogin muun elämän vastapainoksi.

 

You may also like

6 Comments

 1. Minulla on työminä ja “oikea” minä. Vaikka toki otan töihin oman persoonani mukaan,on jotkin asiat yksityisiä ja omia, joita en töissä tahdo jakaa. Töissä pukeudun myös paljon “siistimmin” ja vapaa-ajalla olen boheemimpi. Jotenkin tietynlainen työminä antaa suojaa ja on helpompi ottaa roolia työelämässä.

  1. Heippa,

   Näin se menee minullakin. Jotkut asiat eivät kuulu töihin ja toiset asiat eivät kuuluu blogiin.

   Jep, en minäkään pinkkejä lenkkareita töihin laittaisi, enkä jaksa myöskään korkkareita vapaalla käyttää.

   Vaikka toki olen ihan itseni toki koko ajan, on hyvä olla erilaisia roolejaan erilaisiin tilanteisiin ja paikkoihin.

 2. Kyllä tässä ammatissani hoitoalalla vaatii sen oman työminän ja arkiminän olevan äärimmäisen erilaisia. Olen hirmuuisen herkkä ihminen ja itkeä tirautan mitä pienimmistä asioita (iloisista ja surullisista). Töissä taas ollaan aika kovanaamoja ja kestetään vaikka mitä. Joskus olen miettinytkin asiaa miten töissä tapahtuvat ja läpi käydyt asiat eivät kovinkaa paljon jää mietityttämään, vaikka päivä olisi miten tahansa raskas. Sillä tavalla sitä suojaa omaa itseään oli sitten missä ammatissa tahansa.

  Vaikka itse koen olevani suhteellisen läheisiä työkavereideni kanssa niin on asioita jotka eivät vain kuulu tai en halua jakaa töissä. Ymmärrän kyllä ettet välttämättä halua jakaa tietoa blogista töissä.

  1. Heippa,

   niin varmasti monessakin mielessä sillä sinun pitää varmasti unohtaa niin monta asiaa ja tarinaa kun suljet työpaikan oven päivittäin. Kunnioitan niin paljon sinunlaisiasi työtenkijöitä ja sitä miten tärkeää työtä te teette. Olen niin herkkä, että en pystyisi itse olemaan hoitoalalla.

   Olen niin miehisellä alalla, että en usko että se ketään kiinnostaisi tai harvempi sitä ymmärtää jos on alalla missä minä olen. Olen tämän kokenut niin monta kertaa, että en enää halua puhua koko asiasta :)

 3. Miten sulla sujuu uudessa tyopaikassa?

  Ymmarran tuon asenteesi todella hyvin. Itsellani on saanto, etta en ole tyokaverien Facebook-kaveri.

  1. Tosi kivasti – mulla on huipputiimi ja rakastan olla IT:n parissa :)

   Mulla on sama sääntö nykyään. Toki jos on läheinen niin sitten eri asia, mutta muuten olen rajannut sen niin nykyään että en ota ketään kontaktiksi jota en kutsuisi esimerkiksi kotiin kylään.

   En tosin enää pahemmin postaile mitään, joten eipä siellä mun feedissä nyt kovastikaan tapahdu :D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*