Isoja ja pieniä hienoja tekoja

Avec Sofié Blog l

Usein se on se kaikkein haavoittuvin työntekijä, joka joutuu ensimmäisenä kärsijäksi näissä kriiseissä. Uskon ja toivon, että tämä tilanne missä olemme ihan jokainen, muuttaisi ihmisten ja yritysten käytöstä. Toivon, että yritysten johto on tällä hetkellä niin sanotusti mukana talkoissa ja liittyvät lomautusten piiriin.  Eturivin työntekijällä ei myöskään ole samanlaisia buffereita säästössä, kuin johdolla. Täten olisi hienoa, jos johto lomauttaisi myös itsenä, sillä muutaman kuukauden palkattomuus tuskin tuntuu johdon pussissa samalla lailla kuin rivityöntekijän.

Olen lukenut hienoista eleistä mitä varsinkin suuremmat yritykset ovat näinä aikoina tehneet ja näyttäneet hienoa esimerkkiä siitä, miten tällaisessa tilanteessa jokainen voi tekemisellään auttaa ja osoittaa inhimillisyyttä. Keräsin teiltä Instagramin kautta esimerkkejä, että miten yritykset, joissa te olette töissä ovat näyttäneet arvojohtajuutta.

Kuulin yrityksestä, jonka johto ei tule nostamaan palkkaa, jotta niin sanottuja rivityöntekijöitä ei tarvitse lomauttaa. Toinen yritys antoi henkilökunnalleen 50€, joka piti käyttää pienyrittäjän toimintaa tukemalla. Yhdessä yrityksessä työntekijät lähetettiin kotiin töihin saman tien kriisin alkaessa, mutta johto jäi toimistolle.

Ymmärrän, että varsinkin isommat yritykset, joilla on taloudellisesti hyvä tilanne, pystyvät olla lomauttamatta tai irtisanomatta ainakin, jos tämä tilanne kestää vain muutaman kuukauden. Kaverini, joka asuu New Yorkissa on töissä PwC:llä ja hän kertoi eilen, että heidän toimitusjohtaja lähetti viestin, että ketään ei irtisanota. Luin, että Salesforce on pyytänyt, että isoimmat IT-talot eivät aloittaisi massairtisanomisia 90 päivän sisällä. Olen nähnyt, että Telia on ostanut Hesarin kannen tukeakseen pienyrittäjyyttä ja antaa nettikaupan kuudeksi kuukaudeksi ilmaiseksi.

Avec Sofié Blog l

Ymmärrän, että miten kaikki yritykset eivät kerta kaikkiaan pysty tekemään tällaisia päätöksiä, mutta ne ketkä pystyvät, nousevat nyt hienosti esiin auttamalla muita ja omia työntekijöitään. Ymmärrän, että pienyrittäjänä toimiva kukkakauppias ei isoihin tekoihin pysty tällä hetkellä. Mutta kun ne yritykset, joilla on rahaa pankissa, eivät yhdellä rytinällä pistäisi tuhansia ulos, pysyy tilanne jotenkin kasassa. Ystäväni sanoi, että nyt kun minua ei irtisanota tai lomauteta, olen edelleen tukemassa sitä naapurin kukkakauppaa ja saadaan asiat rullaamaan normaaliin tapaan nopeammin. Jos kaikki irtisanotaan massana, ei mikään enää pyöri kunnolla.

Kuulin myös, että miten esimerkiksi Finnairin johto on myös lomauttanut itsensä hetkellisesti tämän tilanteen takia. Tämä oli minusta hieno ele, ja vaikka minulla on status KLM:llä, Suomeen tulen aina lentämään tällaisten päätösten takia Finnairilla. Mieluummin tuen tällaisia yrityksiä, jotka osoittavat nyt empatiaa ja ymmärrystä koko henkilökunnalle kuin yritykselle, joka lomauttaa rivityöntekijät mutta johto nostaa normaalia palkkaa.

En tiedä vaikuttaako tällaiset asiat teihin, mutta minuun kyllä. Jos teillä on esimerkkejä, että miten teidän yrityksessänne on tehty isoja tai pieniä suuria tekoja tässä tilanteessa, niin kertokaa minulle. Kun tällaisista asioista kerrotaan avoimesti, saadaan ehkä heräteltyä muitakin. Minusta tuo 50€:n lahjakortti idea on tosi hieno esimerkki, että miten pienellä eleellä voidaan auttaa nyt niitä, jotka ovat hädässä.

 

 

Follow me on:

Facebook, InstagramPinterestBloglovin,  SoundCloud and Twitter

 

You may also like

4 Comments

 1. Monet pankit taalla UK:ssa ovat antaneet asiakkailleen lainanlyhennyslomaa, jotta parjaisivat taman kamalan tilanteen kanssa, ja luottokorttiyhtiot ovat poistaneet myohastymis- ja kateisnostomaksut. Tottakai asuntolainan joutuu maksamaan takaisin jossain vaihessa, mutta juuri tuo pieni “loma” auttaa montaa ihmista/perhetta.

  Sitten ovat miljonaari/biljonaari-omistajat, jotka lomauttavat tyontekijoita, kuten Virgin Atlanticin omistaja Richard Branson, joka antoi jokaiselle tyontekijalle 8 viikon palkattoman loman, ja Wetherspoon-pubiketjun omistaja Tim Martin, joka kehotti tyontekijoitaan hakemaan Tesco-supermarketista toita kun pubit ovat kiinni lockdown-tilanteen myota ja sanoi etta vanhat tyontekijat ovat etusijalla tyontakaisinhakujonossa, kun coronavirus loppuu. Heilla olisi varaa kustantaa monen tyontekijan palkka monelle kuukaudelle, jos vaan olisivat hieman inhimillisempia.

  1. Heippa Elina,

   ja kiitos kommentista.

   Katson nyt BBC:n uutisia päivittäin ja näin perjantaina miten näitä britti-biljonäärejä arvosteltiin. Olen näissä samalla linjoilla. Mielestäni pitäisi tukea pienyrittäjiä jotka oikeasti ovat pulassa eikä tällaisia yrityksiä jotka keinottelevat itsensä nyt pahimmassa tapauksessa konkurssiin, jotta eivät menetä rahojaan. Elinet ärsyttää esimerkiki jenkkiläiset lentoyhtiöt, jotka ovat laittaneet rahat huonoihin sijoituksiin ja johtoryhmän taskuun, eivätkä pitäneet tilillä turvaamaan kriisitilanteessa työntekijöitä. Nyt kumminkin nämä yritykset saavat ensimmäisenä miljoonapaketit. Eivätkä ne pienet yrittäjät jotka niitä oikeasti tarvitsisivat. En tiedä oletko muuten lukenut siitä miten Easy jet juuri palkitsi johtooan? On mennyt maku näihin lentoyhtiöihin ja miten tälläisessa tilanteessa edelleenkin käyttäydytään niin epäeettisesti.

 2. Hei,
  Kiitos blogistasi!

  Veljeni on pienyrittäjä. Pyörittää paikallista pubia, josta ei tälläisenäkään aikana asiakkaat katoaisi. Silti hän sulki toiminnan jo viikko sitten estääkseen osaltaan Covid 19 leviämisen. Hän työllistää muutaman henkilön ja on kolmen lapsen isä.

  Toivon todella, että pienyrittäjien vuokranantajat, yksityisetkin, ymmärtäisivät olla perimättä vuokria ks ajalta.

  Lisäksi toivon, että sen sijaan, että presidentti Niinistö pitää tunteisiin vetoavaa puhettaan hoitohenkilökunnan tarpeellisuudesta, näyttäisi arvostuksensa teoin. Hallitus saisi nipistää hoitajien, laitoshuoltajien yms verotuksesta muutaman prosentin. Näin lääkärinä katson, ettei tämä “ylistämisellä alistaminen”, kuten joku viisaampi on todennut, ole nyt oikea tapa johtaa.

  yt. Sinikka

 3. Taalla yksi pienessa firmassa tyota tekeva, ja pomot paati laittaa lapun luukulle kunnes asoiden tila kohenee. Ois ehka jollain tapaa pystytyy pyorittamaan firmaa (kukin kotoa kasin) mutta kun taalla Englannissa se rahallinen tuki on ilmeisesti aika hyva tassa poikkeuksellisessa tilanteessa, omistajat paattivat sitten nain. Vahan harmittaa. Mulle tulee kai ainakin kahden kuukauden loma ja universal credit:ia anomaan (tyottomyyskorvaus) .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*