Integraatioajatuksia Brysselistä

[mittaustagi]

Lokakuussa koin ehkä yhden blogiurani kiinnostavimmista päivistä, sillä InvestEU-yhteistyöni vei minut Brysseliin, Belgiaan. Olen tosin tämän viimeiset puoli vuotta saanut seurata niin Suomessa, Latviassa ja Bulgariassa, että mitä EU-investoinneilla saadaan aikaan, mutta matka Brysseliin oli jollain lailla kaikista pysäyttävin. Silmäni avautuivat monella tasolla.

Avec Sofié blog l Brussels

Kesän ja syksyn aikana olen tavannut yhteistyöhöni liittyen yrittäjiä yli toimialarajojen, mutta kaikilla näillä yrittäjillä on ollut muukin tarkoitus, kuin kasvattaa kassaa. Heillä on ollut yhteiskunnallisesti tärkeä viesti. Yritykset ovat omalla toiminnallaan edistäneet monimuotoisuutta ja yrittävät omalla esimerkillään luoda tästä maailmasta vähän paremman paikan elää. Yritykset ovat luoneet uusia alkuja ihmisille, jotka niitä niin kovasti tarvitsevat.

Avec Sofié blog l Brussels

Katson, luen ja kuuntelen todella paljon uutisia. BBC, RT, CNN ja Al Jazeera tulee plärättyä päivittäin läpi. Ranskan tilanteen takia olen ollut uutissilmieni kanssa jopa vielä enemmän tarkempi mitä aiemmin. Yksi asuinalueen nimi on vilahtanut uutisotsikoissa eikä aina niin iloisissa sellaisissa. Molenbeek on varmasti tullut monelle tutuksi terrorismiin liittyvissä otsikoista ja myönnän, että minullakin oli asuinaluetta kohtaa ennakkoluuloja. Kun kävelin Brysselin keskustan läpi Molenbeekin, mietin hetken itsekseni, että kuinka olenkaan ollut ahdasmielinen ja nähnyt asuinalueen vain yhden näkökulman kautta. Molenbeekin katuja kävellessäni ymmärsin, että minun on katsottava ja luettava uutisia entistä kriittisemmin ja jos yhtään epäilyttää, niin sitten kannattaa mennä henkilökohtaisesti paikalle. Molenbeek on mediassa leimattu harmaaksi terroristien pesäksi, mutta kun saavuin asuinalueelle, naurahdin, sillä enemmän minua Helsingin Kalliossa tai rautatieasemalla inhottaa kävellä kuin Molenbeekissä.

Avec Sofié blog l Brussels

Syy miksi Molenbeekin menin, oli ART2WORK. ART2WORK on historiallisessa rakennuksessa Molenbeekissä ja talon kauniit puitteet tarjoavat nuorille aikuisille erilaisia palveluita, jotta he integrotuisivat Belgiaan paremmin. ART2WORK on saanut rahoitusta Euroopan unionin rakennerahastosta ja se tarjoaa mahdollisuuden kehittää teknologiaosaamista, auttaa pääsemään alkuun yrittäjänä sekä ART2WORK:sta löytää myös coachausapua ihan minkä tahansa asian kanssa. ART2WORK on myös nuorten aikuisten väylä saada kunnon työkokemusta, sillä organisaatio tekee paljon yhteistyötä eri yritysten kanssa.

Kun kysyin organisaation johtajalta, Wim Embrechtsilta, että mitkä ovat sellaisia perustavanlaatuisia asioita, jotka tulevat hänen työssään esiin. Hän vastasi: ”sen opettaminen, että aamuisin lähdetään töihin ja siellä pitää olla ajallaan. Nämä nuoret ovat osa perheistä, jossa lapsi ei ole koskaan nähnyt, että aamulla lähdetään töihin.” Tulin tuosta lauseesta hyvin surulliseksi ja se antoi minulle aika hyvin perspektiiviä Ranskassa ja Belgiassa velloviin integraatiohaasteisiin. ART2WORK:n johtaja myös myönsi, että tietämättömyys ja erilaisuuden pelko nostavat Belgiassa epäluuloja ja rasismia.

Avec Sofié blog l Brussels

Avec Sofié blog l Brussels

ART2WORK:n johtajalla tuntui olevan äärettömän iso sydän paikallaan. Hän tiiminsä kanssa yrittää tehdä parhaansa, jotta nämä nuoret aikuiset pääsisivät töihin sekä lopettaisivat kierteen, joka on alkanut vuosikymmeniä sitten kun heidän vanhempansa saapuivat Belgiaan.

Avec Sofié blog l Brussels

Samassa rakennuksessa sijaitsi myös hotelli, Hotel Belvue, joka on EU-rahoitteinen vastuullinen ja ympäristöystävällinen hotelli. Hotelli on rakennettu niin, että lämpö ei pääse karkaamaan ikkunoiden ja seinien läpi. Lämpö hotelliin tuotetaan ihmisen kehonlämmön sekä aurinkoenergian kautta. Aurinkopaneelit ovat sijoitettu hotellin katolle ja ne sekä muut hotellin toimintatavat viestittävät vieraille hotellin arvoja.

Avec Sofié blog l Brussels

Avec Sofié blog l Brussels

Hotellilla on myös toinen erittäin tärkeä arvoviesti. Hotel Belvuessa toimii myös training center ja heidän lupauksensa on, että he kouluttavat vuodessa 115 ihmistä hotellialalle. Hotellin harjoittelujakson aikana hotellialaan kiinnostuneet nuoret pääsevät kokemaan, että mitä hotellissa työskentely oikeasti on. Hotel Belvue halusi myös omalla toiminnallaan tuoda esiin erilaista Molenbeek-kuvaa mitä mediassa on esillä. Hotellista löytyy hyvät kokoustilat ja modernit huoneet, joten jos ensi kerralla työmatkalla haluat kokea ekologisen hotellin ja jakaa Belvuen arvoviestiä, suosittelen kokeilemaan.

Päivän lopuksi pääsin käymään vielä parlamentissa ja tapaamaan nuoruuden ystävääni Auraa, joka on komissiossa töissä. Aura Salla on monelle varmasti tuttu entisenä Jyrki Kataisen kabinetin jäsenenä, mutta tällä hetkellä upea Aura työskentelee komission puheenjohtaja Jean-Claude Junckerin strategiayksikössä. Aura kierrätti meitä pitkin komission huoneita ja selvisipä sekin, että komissiossa on myös TV-studio, jonka voi stailata samannäköiseksi mitä oikea A-Studio esimerkiksi on. Välillä siis kuvaaja ja toimittaja lennätetään Brysseliin kuvaamaan studioon, eikä esimerkiksi Jyrki Kataista Suomeen. Mielenkiintoista.

Avec Sofié blog l Brussels

Koko kesän ja syksyn olen nähnyt niin mielenkiintoisia ihmisiä ja käynyt yrityksissä, jotka ovat saaneet EU-rahoitusta. Muistatteko Bulgarian ruusuöljyviljelmät? Entäpä Latvian mehiläispesät? Tai Töölön Lapinlahden Lähteen? Näillä kaikilla yrityksillä on ollut lämmin viesti yritystoiminnan lisäksi. InvestEU-rahoituksen saajayrityksen pitää toiminnallaan lisätä monimuotoisuutta, kestävää kehitystä sekä integraatiota.

Kun olen Ranskassa ollut kauemmin, olen ymmärtänyt sen, että millaisia ongelmia saattaa ilmetä, jos integraatiossa epäonnistutaan. Integraatiolupaus ei tosin tapahdu vain kokouksien pöytäkirjoissa tai esityksissä, siihen pitäisi ihan jokaisen meistä sitoutua. Minulle henkilökohtaisesti erittäin silmiä avaava hetki oli se, kun kävelin Molenbeekiin. Alue oli ihan turhaan sensaatiouutisten takia leimattu jihadisti-alueeksi. Minua alkoi todella ärsyttää, että mitä media saa meissä aikaan, kun asiat kerrotaan niin yksipuoleisesti.

Avec Sofié blog l Brussels

Yhteistyöni InvestEU-kampanjan kanssa on nimenomaan integraatioasioiden takia ollut minulle äärettömän mielenkiintoinen. Olen herkistynyt useasti puhuessani ihmisten kanssa, sillä he tekevät ihan mielettömän upeaa työtä omalla esimerkillään. Jos en voi omalla työlläni samanlaista esimerkkiä näyttää, niin ainakin käytökselläni voin. Samoin kuin jokainen muukin meistä.

Tukea saaneista hankkeista voitte lukea täältä lisää.

You may also like

4 Comments

 1. Ei täällä Kalliossa ole ollenkaan “inhottavaa” kävellä,päin vastoin, Kallio on nykyään täynnä kivoja kahviloita,kivijalkapuoteja jne. Eli siis vaikka ymmärrän pointtisi alueiden maineen huonontumisesta yksittäisten tapahtumien johdosta ja olen kanssasi siitä samaa mieltä ehdottomasti, niin sitä en ymmärrä,että yhtä aluetta on mitään tarvetta verrata toiseen. Inhottaa on aika voimakas sana kuitenkin. Toisaalta jos olet Kalliossa viime aikoina kulkenut ja sinua on todella inhottanut,niin eihän sen sanomisessa ääneen mitään pahaa ole:).
  Blogisi on kyllä viehättävä ja tyylisi ihastuttava . Kivaa syksyn jatkoa ja onnea uuteen kotiin.

  1. Heippa,

   niin, ei olekaan ja ei ole myöskään Molenbeek. En tosin pidä sörnäisten kulmien pultsareista kovinkaan paljon, mutta niitä ei ollut Molenbeekissä. Yritin nyt tehdä pointin median maalaamien kuvien takia, mutta taisin epäonnistua :)

   Kiitos paljon!

 2. Hei!
  Tämä taitaa olla ensimmäinen kommenttini sinulle koskaan. Ensinnäkin kiitos ihanasta blogista, ja erityisesti Ranskan Rivierasta on kiva lukea, koska itse lomailen siellä säännöllisesti. Lisäksi pidän siitä että kirjoitat myös näistä vakavammista aiheista, ja kerrot oman mielipiteesi. Pakko oli kuitenkin tulla puolustamaan omaa naapurustoani Kalliota :D Ymmärtän kyllä ne asiat joiden takia Kallio ”inhottaa” mutta suurimmaksi osaksi kaupunginosa on kyllä rauhallinen ja kuten Mirjamkin sanoi, kivoja kahviloita ja ravintoloita on paljon, ja niitä tulee koko ajan lisää. Kaupunginosa on tunnelmaltaan myös hyvin erilainen eri osissa, joten tule vaikka seuraavan kerran Helsingissä käydessäsi tutustumaan :) Kahvilavinkkinä IPI Kulmakuppila, ravintoloista Kolmon3n, Wino tai Vihreä Holvi. Hakaniemen Halli olisi varmasti myös kiva paikka vierailla, Halli tosin menee remonttiin alkuvuodesta, mutta kauppiaat siirtyvät lasiseen väistötilaan Hakaniemen torille.

  1. Heippa,

   kiitos paljon kommentistasi :)

   Tiedän, että Kallio on kiva ja juuri sen takia kirjoitinkin, että jos Kallio inhottaa enemmän kuin Molenbeek, niin sitten on jossain vika eikä ainakaan median lukijassa. Itse asuin taka-Töölössä ja katsoin lääkäriklinikan subutex-rallia ja sellaista tai Sörkän pultsari-meininkiä ei tarvinnut Molenbeekissä katsoa ainakaan niillä kaduilla missä minä kävelin. Itseäni harmittaa ihan toden teolla miten media nostattaa niin paljon epäluuloja juuri muslimiväestöä kohtaan.

   Mietin tässä, että kuinka moni puolustaa Molenbeekiä median edessä samalla tavalla kun te Kalliota?

   Ja siis tarkoitukseni ei ollut paheksua Kalliota. Ihan samalla tavalla olisin voinut kirjoittaa, että Taka-Töölö on epämääräisempi asuinalue kuin Molenbeek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*