En yleensä tuo blogiin mitään poliittista sisältöä. Mielipiteeni kyllä kirjoitan auki, mutta poliittinen keskustelu ei ehkä kuulu blogiini niin kuin olette tässä vuosien saatossa huomanneet. Olen itseasiassa toivonut, että minun ei tarvitsisi tuoda sukujuuriani esiin, sillä ensimmäinen kysymys mitä sen jälkeen yleensä saan, on ”mitä mieltä olet Palestiinan tilanteesta noin puoliksi israelilaisena?”
Olen pienestä asti katsonut ja lukenut uutisia Lähi-Idästä ja varsinkin niitä uutisia mitkä liittyvät Israeliin. Minulla ei ole suuria tunteita sinänsä minnekään, mutta surua totta kai, kun tilanne on niin epätoivoinen. Ja sitä se on ollut jo kauan aikaa. Tilanne on niin kompleksinen ja moniulotteinen, niin kaikkia käänteitä on vaikea ymmärtää tai ottaa edes harkintaan.
Kun asiat tapahtuvat kaukaa meistä ja vähän ikään kuin toisessa maailmassa, on helppo ignoorata asioita ja tapahtumia. Myönnän tämän itsekin. Lähi-Idän tilanteeseen on varmasti jollain lailla turtunut aika moni kuluneina vuosikymmeninä. Taas joku räjäyttää itsensä ja seuraavaksi Yhdysvallat hyökkää takaisin rauhan toivossa. Tai näin sitä ainakin uutisissa sanotaan.
Paljon on puhuttu sosiaalisen median aitoudesta, mutta itse nyt olen lähinnä huolestunut enemmän meille syötettävän uutisten aitoudesta. Monesti laadukkaista uutisia ei voi onlinessa esimerkiksi lukea kuin maksamalla ja sen takia puolet mitä luemme, on käytännössä vain copy pastea toiselta medialta tai pahimmassa tapauksessa algoritmit antavat meille sellaista uutissisältöä mitä me haluamme lukea. Välillä mietin, kun eri mediat sanovat artikkelin lopuksi, että uutinen oli ensimmäisenä julkaistu jossakin toisessa mediassa, niin tarkastavatko he edes sisältöä mikä tulee lähteeltä. Nähtiinhän tämä jo USA:n vaaleissa ja surullisinta tässä jokseenkin ainakin minun mielestä oli, että vaikka ihmiset tiesivät, että valheita syötetään, kukaan ei tarkistanut lausuntoja tai laittanut vastaan. Välinpitämättömyyttä suorastaan.
En tiedä katsoitteko viime viikolla surullisia videoita Syyrian kaasuiskusta? Kun katselin vesilätäkössä makaavia ja tukehtuvia ihmisiä, menin shokkiin. En ollut ikinä nähnyt mitään niin järkyttävää. Tulin ihan äärettömän surulliseksi. Milloin tämä loppuu?
Katsoin sunnuntaina hyvän BBC:n dokumentin, jossa käytiin Lähi-Idän tilannetta läpi vuosikymmenien takaa. Hyper Normalisation antaa melkein kolme tuntia kestävässä dokumentissa hyvän kuvan millainen historia alueen eri mailla on ja miten erilaisia liittoumia on syntynyt ja rikkoutunut. En tiennyt esimerkiksi, että itsemurhapommi niin sanottuna sotavälineenä on lähtöisin Iranista ja Syyrian entinen presidentti käytti sitä jo 80-luvuilla esimerkiksi Roomassa tai Lockerbien lentoturmassa. Dokumentti antaa myös hyvän kuvan siitä miten Yhdysvallat ja Iso-Britannia ovat operoineet alueella jättäen maat sekasortoon. Se miten dokumentissa nimenomaan tuodaan esiin se, että miten uutisia ja faktoja, on vääristelty vuosikymmeniä on silmiä-avaavaa. Ihan kuin meille olisi luoto uusi todellisuus, joka on täysin vääristynyt.
Tämän postauksen tarkoituksena on lähinnä toivoa, että ihmiset olisivat kriittisiä kaikista uutisista mitä heille kirjoitetaan. Ihmiset kumminkin luovat uutiset ja kaikilla on joku oma agenda mitä uutisia näytetään ja mitä niistä kirjoitetaan. Artikkelissa tai uutislähetyksessä ei ole aikaa antaa koko kuvaa ja se kuva mikä annetaan saattaa joka tapauksessa olla subjektiivinen.
7 Comments
Asiasta kirjoitit. Itsekkin olen miettinyt samaa. Netistä on niin kovin helppo lukea uutiset ja niellä ne ajattelematta sen enempää. Miten se pääseekin aina unohtumaan, että asiolla on monta puolta, eikä artikkelia välttämättä ole kirjoitettu puoluettomasti?
Olen itselleni välillä oikein vihainen, että taas menin lankaan ja uskoin “painettua” sanaa. Arvostan suunnattomasti toimittajia, jotka eivät anna oman poliittisen suuntautumisensa tai yleisen mielipiteen vaikuttaa, vaan kertovat faktat. Ei vaan aina näytä näin menevän. Silloin on lukijan/katsojan tehtävä muodostaa oma mielipide asiasta, eikä niellä jonkun toisen valmiiksi pureskeltuja…
BBCltä tulee todella mielenkiintoisia dokumenttejä, ja niitä jää pakostakin ajattelemaan. Pitäisi katsoa niitä useammin.
Niinpä. Toivoisin, että kunnon journalistinen sisältö ei olisi maksullista. Tuntuu tylsältä edes avata mitään uutis-sivustoja ja toivon että ihmiset eivät käytä IL:n tai IS:n kaltaisia medioita ainoina uutislähteinään. Huomasin esimerkiksi sunnuntaina, että Egyptin iskut eivät olleet etusivulla kummassakaan.
Mummiani joudun koko ajan korjaamaan. Hänen ikäpolvelleen uutiset ovat kuin ainut totuus. Jos Arvi Lind on sanonut jotain, se on totta :D
Niin minäkin. Journalismi on hieno ammatti, mutta niin aliarvostettu tällä hetkellä ja se näkyy jo meidän uutisykleissä ja myöskin siinä mitä lähteitä massamediat käyttävät.
Minusta on tullut uutis-poliisi. Kun katsoin vaalidebatteja jenkeistä ja kuuntelen amerikkalaisten puheita, en voi muuta kuin syyttää mediaa siitä millaisen valheellisen kuplan he ovat tehneet kansalaisilleen. Foxin kaltaiset kanavat pitäisi kieltää lailla.
Niin tulee. En katso televisiota ollenkaan, mutta dokumentteja kylläkin. Yksi mitä suosittelen katsomaan on Snowdenista kertova elokuva. Katsoin sen myös viime viikolla ja sain itseni taas ahdistuneeksi maailmasta :D
Suosittelen katsomaan All Governments Lie -nimisen dokumentin, joka esitettiin Ylellä, löytyy tuolta Yle Areenalta (tosin en ole varma pystyykö siellä Ranskan päädyssä katsomaan?). Todella mielenkiintoinen, viime vuoden puolella valmistunut kanadalaisdokumentti.
Aika kriittisellä silmällä itsekin uutisia luen nykyään, aikamoista klikkiotsikon aikakautta eletään, valitettavasti. Lukijana on muistettava se oma vastuu ettei niele mitä tahansa ja pysähtyy hetkeksi miettimään.
Snowdenin dokumentin ja muut tämäntyyppiset dokumentit aiheuttavat pientä ahdistusta mutta onneksi täällä maailmassa riittää useita tahoja jotka ravistelevat ja herättävät todellisuuteen, toivoa siis on.
Heippa,
kiitos vinkistä – kuulostaa hyvältä. Ei varmaan pysty Areenalta katsomaan, mutta uskon, että löydän sen muuta kautta :)
Joo niin on. Journalistit korvataan koneilla ja kunnon otsikot vain klikkimedialla Tuntuu todella tylsältä.
Mutta kun olin Jenkeissä vuosi sitten ennen Trumpin valintaa sekä nyt jouluna, niin järkytyksenä katsoin uutisia. Mutta kun katson vahempaa ikäluokkaa, niin aika harva ajattelee että uutisia voi edes kritisoida, sillä he ovat tottuneet tutkivaan journalismiin ja puolueettomuuteen.
Niin, toivoa on. Kiitos Snowdenin, ymmärrän maailmaa vähän paremmin ja osaan varautua omalla toiminnallani tiettyihin asioihin.
Todella hienoa etta kirjoitit tasta aiheesta! Halusin jo eilen jattaa kommentin mutta jotenkin paassa on naiden asioiden tiimoilta niin paljon ajatuksia etta sita on jotenkin ihan hurjan vaikea pukea sanoiksi. Mita enemman keskutelua naiden teemojen ymparilla on, sita todennakoisimmin naihin voidaan saada muutosta aikaan :) Valilla tuntuu kuin elaisimme talla hetkella George Orwellin novellissa, mutta samalla myos silta etta ihmiset alkavat aktivoitua ajattelemaan itse, selvittamaan faktoja.
Haastavan tasta ehka tekee se, etta ei ole olemassa yhta yksinkertaista, “helppoa” oikeaa mielipidetta tai “totuutta” sellaisista kuin esimerkiksi lahi-idassa jo ihan liian pitkaan velloneet ja aivan liian monta uhria vaatineet konfliktit. Naistakin on paavastuussa varmaankin jenkkien ja brittien hallitukset kun ovat vuosikymmenia sekaantuneet asioihin omat etunsa mielessaan, vaikka sita ovat peitelleet sen alle etta sodassa auttamalla auttaisivat paikallisia. Vaikeita asioita mutta erittain tarkeaa selvitella ja ymmartaa taustoja.
Kauhistuttaa Foxin kaltaiset “uutiskanavat” jotka suoltavat sellaisia valheita ja propagandaa etta ihmetyttaa kuinka kukaan niita uskoo. Valheita levittavat “uutis” kanavat ja -lehdet saisi kieltaa lailla! Taalla Lontoon paassa elaa kuplassa muuhun maahan nahden mutta lehdet kuten DailyMail on kuin paikallinen versio Foxista. En usko etta Brexit olisi voinut tapahtua ilman sen ja vastaavien julkaisujen osuutta, seka kaikkia niita valheita joilla poliitikot saivat sen lapi – mika surullinen farssi…
Kiitos tasta postauksesta, tama ja tuo uusin suurkaupunkien saasteeseen liittyen tuntuvat jotenkin niin ajankohtaisilta kun itsekin on samoja asioita paassaan pyoritellyt. Pahoittelut kommentin sekavuudesta ja jarkyttavasta pituudesta… Ihanaa kevatta sinne Pariisiin :)!!
Heippa Mira ja kiitos niin paljon kommentista!
Hih, ymmärrän. Välillä on niin vaikea itsekin kirjoittaa edes postauksia näistä aiheista kun ei saa ajatuksia kasaaan kunnolla postauksessa. Olen lukenut vain Eläinten Vallankumouksen mutta ymmärrän mitä tarkoitat :)
Pelkään vain että ihmiset ovat liian kiireisiä tai välinpitämättömiä selvittämään faktoja. Se miten esimerkiksi Trump sanoi vaaliväittelyssä että Yhdysvalloissa maksetaan niin paljon veroja mitä muualla (eikä kukaan korjannut) laittoi esimerkiksi miettimään. Ja se että 66% maksetusta verosta menee sotatoimiin (mitä ei muuten kerrota palkkakuitissa veronmaksajalle) laittaa miettimään.
Kannattaa katsoa tuo dokumentti. Se on pitkä mutta niin hyvä. Antaa myös hyvän kuvan siitä miten esimerkiksi Iraniin hyökättiin perustuen “faktoihin” jotka olivat mission impossible elokuvasta :D
Olen niin samaa mieltä. Menee hermo. Ehkä me olemme vain herkempiä kun katsomme uutisia suomalaisten rehellisten silmien takaa :D. Ihmiset rakastavat draamaa ja boldeja mielipiteitä ja juuri sen takia pelkään että miten Ranskassa vaalien kanssa käy.
Hih, kiitos sinulle – ei ollut ollenkaan sekavaa :)
Kiitos vinkeistä. Aion etsiä tämän ohjelman käsiini jostain. Harvoin tulee kommentoitua mutta nyt otin ihan asiakseni kiittää esteettisesti kauniista blogista. En ole sisustaja enkä ymmärrä kengistä tuon taivaallista, joten ihan kaikkia juttuja en lue tarkasti Olen koukuttunut kaikkeen kauniiseen ja siksi blogisi viehättää. Se on minulle kuin erilainen ystävä. Sellainen joka ei viihtyisi seurassani, koska olisimme liian erilaisia mutta juuri sellainen jota itse tarvitsen avartamaan omaa maailmaani. Kiitos kaunis, kun jaksat kirjoitella ja kuvailla. Hyvää pääsiäislomaa ⚘❤