Histamiini-intoleranssi ja omia kokemuksiani siitä

Avec Sofié blog l Histamiini-intoleranssi

Histamiini-intoleranssi on ollut noin kaksi vuotta elämässäni. En tosin sen alkuaikoina oikein edes ymmärtänyt mikä minulla oli. Luulin, että en stressin takia saanut nukuttua, mutta suhteellisen nopeasti kumminkin ymmärsin, että aina sushin ja samppanjan jälkeen alkoi sydämen tykytys eikä nukkumisesta tullut mitään.

Menin muutamaan otteeseen lääkäriin ja kävin läpi kaikenlaiset sydänkokeet, mitään muuta ei kumminkaan löytynyt kuin että elimistössäni ei ole tarpeeksi entsyymejä pilkkomaan histamiinia. Siihen ranskalainen lääkäri tokaisi, että jos suurimmat ongelmani alkavat yhden lasillisen jälkeen, minun kannattaa juoda koko pullo. Ööö?

Avec Sofié blog l Histamiini-intoleranssi

En oikein ole mistään saanut apua muualta kuin teiltä rakkaat lukijani. Yhdessä olemme jopa joskus valvoneet ja chattailleet Instagramissa ja jakaneet vinkkejä keskellä yötä, kun sydämen tykytykset ovat voimakkaimmillaan.

Avec Sofié blog l Histamiini-intoleranssi

Nyt joulun aikoihin uskaltauduin kokeilemaan luomuviinejä ja -samppanjoita ja hyvin toimivat. Tämän kokemuksen jälkeen uskaltauduin juomaan lasillisen hääpäivänä ravintolassa Dom Perignon -samppanjaa. Fail ja taas oltiin lähtöpisteessä, kunnes yksi teistä Instagramissa vinkkasi, että moni samppanjoista kirkastetaan äyriäisillä ja ilmeisesti Dom Perignon on yksi näistä samppanjoista. Veuve Clicquot on toiminut minulla, mutta Möet ei. Ystävällinen lukijani vinkkasikin, että Alkosta pitää pyytää aina vegaanisia viinejä, jos kärsii histamiini-intoleranssista, sillä muuten voi helposti käydä huonosti.

Avec Sofié blog l Histamiini-intoleranssi

Histamiinia on kaikessa mitä syömme ja jotkut ruoka-aineet vain saavat reaktion aikaan ihmisillä eri tavalla. Minulle äyriäiset ovat pahimpia, mutta suklaa ei tee minulle mitään. Munakoisoakin syön surutta, mutta rapuja ja raakaa tonnikalaa juoksen karkuun. Tonnikalasta saan nimittäin todella rajun ruokamyrkytyksen kaltaisia oireita ja aluksi luulinkin, että syömäni tonnikala oli aina piloilla. Eipä ollut.

Itseäni auttoi todella paljon, kun ymmärsin, että viinejä kirkastetaan nimenomaan äyriäisillä ja syy reaktioihini saattoi johtua juurikin siitä. Nyt tosin tiedän, mikä luomu-samppanja toimii minulla, niin silloin kun haluan lasillisen, tiedän, minkä pullon poksautan.

Isoisäni on ollut meillä kylässä ja hänen syntypäivänsä takia vein hänet kalaravintolaan syömään. Itse uskaltauduin syömään hummeria ja erilaisia kaloja, mutta ravut jätin syömättä. En saanut hummerista minkäänlaista reaktiota, joten uskallan sitä syödä toistekin. Tärkeintä taitaa kumminkin olla, että en syö mitään kala- tai äyriäisruokia raakana, vaan niiden pitää olla kypsennetty kunnolla.

Avec Sofié blog l Histamiini-intoleranssi

Yksi lukijoistani myös vinkkasi Acetium-valmisteesta, joka on ollut testikäytössä ja sillä on saatu hyviä tuloksia aikaan. Kun seuraavaksi olen Suomessa, nappaan purnukan varmasti mukaan ja kokeilen, että miten se toimii itselläni.

En saa iho-oireita, vaan oireeni ovat nimenomaan sieltä rajuimmasta päästä eli sydämen tykytys sekä oksentelu. Nämä ovat tosin tosi henkilökohtaisia asioita ja tuttavillani oireilu näkyy vain punaisuutena viinilasillisen tai suklaan jälkeen.

Olen todella kiitollinen teille, että olette jakaneet vinkkejä ja omia kokemuksianne histamiini-intoleranssista, sillä muualta en niinkään niitä ole saanut. Teidän kanssa käymäni keskustelut ja vinkit ovat myös antaneet minulle ymmärryksen, että niin moni muu kärsii tästä minun lisäkseni. Kiitos siis teille avoimuudesta!

Seuraa minua:  

Facebookissa, InstagramissaPinterestissäBloglovinissa,  SoundCloudissa ja Twitterissä.

You may also like

8 Comments

 1. Itsellä tulee joskus punaviinistä pientä punotusta, mutta en ollutkaan ennen tiennyt histamiinallergiasta ennen blogistasi lukua. Toi on paha kun harvoin tietää onko käytetty äyriäisiä viininvalmistuksessa tai jotain muuta :( Monet ”growers”-shamppanjat seuraa nykyään luonnollisempaa valmistustapaa johon ei käytetä kirkastuselementtejä (Laherte, Larmandier-Bernier, Selosse, Agrapart). En ole satavarma, mutta voisi toimia paremmin kuin isot brändit (makukin on paljon parempi :). Bordeaux’ssa paremmat viinitilat käyttää perinteisesti munia, jos vielä jotain punaviinejä katselet :)

  1. Heippa,

   niin, en minäkään ennen kuin kuulin asiasta reilu viisi vuotta sitten Char and the city blogista.

   Yksi seuraajani kommentoi, että ei edes Alkossa tiedetä aina, että millä viini on kirkastettu. Olemme Samppanjasta nimenomaan ostaneet pienen tilan kuplia ja ovat olleet minulle parempia. Samoin nyt tämä luomusamppanja mihin tutustuin jouluna. En noihin isompiin taloihin uskalla enää edes koskea :(

   Punaviini ei ole ollut mun juttu migreenin takia ja vaikka joskus sitä haluaisin nimenomaan hyvän ruoan kanssa juoda, en vain pysty migreenin pelossa. Kiitos tuosta vinkistä, voin vinkata ainakin parille ystävälle Bordeauxin punaviineista :)

 2. Itse otan aina Kestine-antihistamiinipillerin, joka on ebastiini, aina ennen juhlia, kun en tiedä esim. mitä viinejä tarjotaan. Ei väsytä eikä reagoi ainakaan minulla alkoholin kanssa

  1. Heippa,

   kiitos vinkistä, pitää käydä Suomessa apteekissa tai käydä kyselemässä täältä. Tämä on vain jotenkin niin ihmeellinen sairaus kun ei mistään saa oikein mitään tietoa.

 3. Tarkoitat varmaan camucin- valmistetta? Se on tarkoitettu histamiiniherkkyyteen, sisältää diamiinioksidaasia joka pilkkoo histamiinia. Acetium sitoo asetaldehydiä joka on etanolin aineenvaihduntatuote, eli ei liity histamiiniherkkyyteen.

 4. Kiitos ihana, tästä histamiiniallergiaan liittyvästä postauksesta. Ostin Acetiumia. Viinit ovat viime vuosina olleet usein vain haave. Melko usein olen saanut jo lasillisesta migreenin. Sama samppanjan kanssa. Nyt olen ottanut kaksi tablettia päivässä kahden viikon ajan. Eilen join lasin luomu-rieslingiä ja toisen tavallista.
  Ei oireita🙏🙏
  Mä olen jo monta vuotta sanonut kavereilleni että mulla ei ole aikaa katsoa telkkaria iltaisin, mun aika menee blogeissa.
  Saan sieltä kaiken tarvitsemani tiedon, ja vielä enemmän.
  Kiitos Sohvi, tää on kova juttu jos Acetiumilla miggis on historiaa. Tai edes vähenisi.

 5. Minulla todettu histamiini-intoleranssi vuosi sitten. Oireista ehdin kärsiä 16 vuotta koko ajan enemmän ja pahemmin. Ihoreaktioita:ihottuma&turvotus, kuumotus,kutina. Ja.sydämentykytys, nielun turvotus. Monia antihistamiineja kokeiltu yms. Avun sain omalitsumabi lääkkeestä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*