Grasse & neljä vinkkiä tuoksukaupunkiin

Grasse, tuo parfyymien kaupunki on varmasti monen matkailijan mielessä, kun tulee Etelä-Ranskaan. Vaikka monena kesänä olen sinne ajatellut mennä, tuli reissu ajankohtaiseksi vasta tämän vuoden heinäkuussa, kun teimme viikon kestävän road tripin pitkin rannikkoa ja Provencea. Samana päivänä kävimme myös Chateau d’Escanlin viinitilalla, joten minimatka on mahdollista yhdistää. Aamun voi siis viettää parfyymeja nuuskutellen ja illan viinejä maistellen.

Grasse on reilun tunnin automatkan päässä Cannesista ja päiväreissu sinne riittää oikein hyvin. Minulla oli itseasiassa aika suuret odotukset Grassesta ja näin jo mielessäni hattaraimaisen pilvilinnan parfyymeineen mielessäni. Kävi siis ihan samalla tavalla mitä Samppanajan-alueen reissulla. Vastassa ei ollut kivitaloja upeine puutarhoineen, vaan teollisuuskylä joka oli paikoin aika rapistunut.

On kyse sitten samppanjasta, vaatteista tai hajuvesistä, myös luksuksen tekotapa on ainakin mielessäni jollain lailla artesaanimaista, vaikka todellisuus on ihan toinen. Ennen ovat asiat ehkä olleet toisin, mutta kun on käynyt samppanjataloissa, huivi- ja nyt parfyymitehtaissa, on se luksus aika eri tasolla mitä meille myydään pakkauksien ja liikkeiden muodossa. Nerokasta toki, mutta toivoisin, että en itse kävisi tuotantopaikoissa, niin mielikuvat pysyisivät satumaisina ja tuotteet uniikkeina.

Avec Sofié blog l Visiting Grasse in South of France

1. Vaikka itse menetin hattaraiset mielikuvat, on Grasse päiväreissun arvoinen. Kauempaa en siellä viihtyisi, mutta muutama tunti tutustumalla parfyymien historiaan on oiva tapa viettää lomapäivä.  Älä siis varaa hotellia kesäloman ajaksi Grassesta.

Avec Sofié blog l Visiting Grasse in South of France

2.Moni saa sellaisen kuvan, että jokaisella tuotemerkillä on omat tehtaat, vaikka todellisuudessa tehtaita on vain muutama ja merkit ostavat tuotteensa näistä tehtaista. Fragonard on alueen vanhimpia tehtaita ja oman tuotannon lisäksi he tekevät tuoksuja muillekin. Fragonard järjestää myös kierroksia turisteille, jossa käydään läpi niin Grassen kuin tuoksujen historiaa.

3.Christian Diorilla on vielä lokakuuhun asti näyttely Grassen kylässä jossa voi käydä ihailemassa talon tuoksuja kuin myös muita luomuksia. Pidin näyttelystä todella paljon, sillä museossa oli esillä myös oikeita kasveja, joiden kautta pääsi lähemmäs tuoksujen tekemistä. Yksi oma suosikkituoksuni on ollut viime aikoina mustapippuri, joten pääsin lähemmäs tuota tuoksua kasvin muodossa.

4.Kulkeminen Grasseen on helppoa ja sinne voi ottaa auton lisäksi myös junan. Etelä-Ranska on siitä kiva kun junalla pääsee helposti niin monen paikkaan, niin autoa ei tarvitse välttämättä olla. Kaupungit ovat myös lähekkäin, joten viikossa ehtii nähdä niin monta paikkaa.

Avec Sofié blog l Visiting Grasse in South of France

Toivottavasti en kuulostanut negatiiviselta tekstissäni, haluan vain olla äärimmäisen rehellinen teille, jotta ette pety, kun menette Grasseen.  Minulle Grassen teollisuusmaisuus ja huonokuntoisuus olivat vain pienoinen yllätys. Odotin vain söpöä kylää jossa kaikki olisi kaunista ja jollain lailla unenomaista. Mutta näinhän se yleensä on, että meidän mielikuvien takia usein petymme, emme varsinaisesti paikkojen tai asioiden.

You may also like

11 Comments

 1. Hei
  Olen niin samaa mieltä kanssasi. Joulukuussa käytiin Grassessa ja itse myös odotin ulkoisesti paikasta ihan jotain muuta. …jonkinlaista vanhanajan luxusta mihin arvokkaat parfyymit jotenkin liitin. Tuoksuihin liittyvät näyttelyt paikan ehdottomasti paras anti ja muuten pikainen kävely kylän halki riitti. Käsittääkseni Grassessa järjestetään myös kursseja joissa saa itse suunnitella oman tuoksun asiantuntijoiden avustuksella. Sellaiseen olisin mieluusti kyllä ottanut osaa.
  Sanna

  1. Heippa,

   kiva kuulla että en ollut ainut, joka näin koki. Vanhanajan luksusta, juuri näin. Sitä odotin myös. Mieheni vähän hämillään tokaisi, että miksi ihmeessä odotan jotain sellaista teolliselta kylältä.

   Olisin edes toivonut että he olisiva ns. sisustaneet teolliset paikat vähän miellyttävämmin, sillä kyllä sitä nyt toivoo näkevänsä arvokkuutta muussakin kuin pullon hinnassa.

   Joissain samppanja-taloissa tämä on otettu huomioon kun pidetään ns. Kulissia yllä kaiken tuotannon keskellä. Näin turistin silmin se on ihana asia, kun mielikuvat eivät murene kokonaan.

   Halusin nostaa tämän asian sen takia esiin, että ihmiset eivät mene sinne viikoksi lomalle, vaan päivä riittää :)

 2. Tuo Fragonard tehdas todellakin tuottaa omiakin tuoksuja nimellään. Olenkin viime reissullani ostanut Pois de Senteur tuoksun, mikä on ihan kiva kepeä kesätuoksu.

 3. Oikein hyvin kirjoitettu ja hyvä kun toit näin asian esille sillä minulle on monessa Etelä-Ranskan paikassa käynyt samoin! Grasse, Monaco, Cannes….ja nyt viimeisenä St Tropez ….Kaikista noista minulla oli etukäteen aivan erilainen mielikuva ja olin toki lukenut niistä ja nähnyt netissä kuvia mutta silti todellisuus ja tunnelma olivat aivan muuta.

  1. Kiva kuulla. Yleensä kun sitä vain hehkuttaa paikkoja ja asioita, mutta olen aina yrittänyt olla mahdollisimman rehellinen, että ette pettyisi.

   Noh jos jotain Ranska osaa, niin markkinoida. Ehkä nämä paikat ovat joskus olleet mielettömiä ja satumaisia, mutta Grasse oli kyllä todella kaukana siitä. Tosin teollisuuskaupunki ei koskaan ole ehkä se kaikista viehättävin.

   Cannesista pidän ja Saint-Tropezista. Tropez oli täysin yllätys minulle, sillä luulin sitä aivan erilaiseksi. Mocano on nyt sellainen bailukaupunki ja täynnä hulabaloo-tyttöjä. Jotenkin välillä niin absurdi meininki, että menee itsekin ihan silmät selälleeen :D Luulen, että olen jo nähny kaiken, mutta enpä ollutkaan.

   Etelässä on monia pieniä paikkoja jotka ovat ihania ja niihin aina menen mieluummin kuin isoihin kaupunkeihin. En vain ole isojen kaupunkien ihminen Ranskassa varsinkaan;)

 4. Me kävimme Grassessa pari vuotta sitten keväällä Expo Rosen, ruusufestivaalin, aikaan ja täytyy sanoa, että silloin Grasse oli varmasti parhaimmillaan. Kylä oli koristeltu ruusuilla ja pienten idyllisten kujien päällä olevista huomaamattomista putkista ruiskuteltiin parfyymia. Koko kaupunki tuoksui siis ruusuille ja parfyymille. Minulle kylästä jäi erittäin positiivinen mielikuva, joten suosittelen käymään siellä juurikin tuohon aikaan :)

 5. Champagnen alueella olevat pikkukylat ovat kokemisen arvoisia ja niissa olevissa pienissa samppanjataloissa on paljon enemman tunnelmaa kuin Reimsin tai Epernayn isoissa tehdasmaisissa paikoissa. Suosittelen!

 6. Hei, matkustamme mieheni kanssa Etelä-Ranskaan lokakuun viimeisellä viikolla viideksi päiväksi.. Olemme aiemmin olleet Cannesissa ja Nizzassa. Pohdin hotellia Antibesistä. Suositteletko itse Antibesin keskustaa vai Juan le Pinsiä? Emme tunne kumpaakaan. Aiomme retkeillä hotellista käsin eri kylissä emmekä aio vuokrata autoa. Myös joku muu paikkakunta sopii. Haluamme ympärille hyviä ravintoloita ym. ja kauneutta. Saamme Suomessa olla riittämiin rentoutumassa omassa rauhassa. Myös hotellivinkit kiinnostavat.
  Siru

 7. Allekirjoitan mielipiteesi. Me kiersimme joku vuosi sitten Antibes-Cannes-St Tropez-Grasse-Nizza-alueen viikon lomalla ja omaksi suosikikseni nousi Antibes. Grasse oli mukava kokemus mutta ei varsinaisesti lomailukohde. Muisto kaupungista on kuitenkin säännöllisesti mielessäni, sillä tilaan Fragonardin nettikaupasta suosikiksemme jääneitä tuoksuja ja tuotteita.

 8. Kävimme perheeni kanssa joitain vuosia sitten Grassessa Fragonardin tehtaalla kierroksella. Minusta Grassen vanha kaupunki on aivan ihana ja tykkään nimenomaan ihan ranskalaisista paikoista, joita ei ole varsinaisesti kohdistettu turisteille. Kieltämättä paikka oli kyllä aika pieni. Oli miten oli, söpö tehdas ja kierros oli mielenkiintoinen! :)

  Mukavaa viikkoa, Janette! :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*