Kävin eilen tapaamassa Efva Attlingin ihania PR-mimmejä ja itse Efvaa. Olemme sopineet treffit monen monta kertaa, mutta aina kun he ovat Suomessa, minä olen Ranskassa. Onneksi he olivat nyt Tukholmassa samaan aikaan, niin näin muutaman vuoden yrittämisen jälkeen onnistumme näkemään pitkästä aikaa.
Juttelimme kaikenlaista, mutta yksi asia mikä minua kiinnosti oli miten ruotsalaiset brändit laittavat usein nimensä yhteyteen joko Sweden tai Stockholm. Varsinkin Ranskassa olen laittanut tämän merkille, sillä joka puolella tämä nousee esiin vahvasti. Ostan sitten lähikaupasta nimensä mukaisesti ruotsalaisia keksejä, Snö of Swedenin helmiä tai syön ruotsalaisia lihapullia. Aina se Ruotsi tai Tukholma tulee esiin.
Näiden liitteiden liittämisellä on varmaankin monta syytä. Toiminnan laajentaminen ulkomaille on varmaankin monelle pääsyy, mutta ruotsalaisuus tuo mukanaan myöskin positiivisia mielikuvia ostajassa laadusta ja puhtaudesta. Vähän niin kuin made in China tuo ne negatiiviset mielikuvat mieleen. Ruotsin tai Tukholman ja miksei myös Kööpenhaminan liittäminen tuo erilaista arvontuntoa tuotteelle. Minulla se ainakin on näin.
Kysyin Efvalta, että miten hän oli aikoinaan laittanut Tukholman liitteeksi nimensä yhteyteen. Aluksi se oli kuulemma aiheuttanut huvittuneisuutta naapuriliikkeissä, sillä kyllähän nyt kaikki ymmärtävät että kaupunki missä ollaan on Tukholma. Efva vahvana naisena oli vain miettinyt, että ”no enpä ole ajatellut vain jäädä tänne.”
Mietimme myös, että miksi suomalaisilla brändeillä ei ole samanlaista tapaa tehdä Suomi tunnettavuutta. Tai ainakaan se ei näy yhtä vahvasti. Toki ruotsalaisia yrityksiä on maailmalla enemmän mitä suomalaisia, mutta silti. Onko se jonkinlainen ajatusmaailma, että Ruotsissa uskalletaan ajatella heti aluksi että kansainvälistytään?
10 Comments
Juurikin näin. Olemmekohan niin läpeensä vaatimattomia. Helsinki tai Finland , miksei Suomi, kävisi tosi hyvin jonkun brändi-nimen tai tuotemerkin perään, ja samalla kertoisi heti jotain enemmän. Voi hyvät hyssykät, koska me opitaan.
Siis on kyse sitten Face Stockholm, Oriflame Sweden, Tiger of Sweden, Bruka Sweden… Maa- tai kaupunkiliite on jokaisen merkin yhteydessä. Siis ihan jo pienempienkin vaikka ei heillä olisikaan myyntiä ulkomaille.
En tiedä, että milloin. Nokiahan on/oli myös ruotsalainen aina kun puhun ulkomaisten tuttavieni kanssa. Marimekko tiedetään, mutta muita ei niinkään.
Hei!
Juuri samaa mieltä! Esimerkiksi elintarvikkeisiin nimen liittäminen toisi heti puhtaita ja raikkaita mielikuvia, erityisesti kun se on esim. marjojen ja sienien suhteen niin täysin totta. Onneksi meillä on muodin puolella sentään Paola Suhonen ja Ivana Helsinki!
Jep, täysin samaa mieltä. Ranskassa Saumon Norwege on yleellisyystuote, mutta kukaan ei ole kuullut suomalaisesta lohesta. Ja minuelle Norjan lohi on ainakin viimeistä mitä haluan laittaa suuhuni. Suomesta voisi nimenomaan viedä elintarvikkeita muualle (pakkaukset tosin voisi tehdä uusiksi), sillä se puhtaus on nimenomaan meidän juttumme.
Ivana Helsingin Attlingin PR -ladyt tiesivät, mutta muita ei.
Itsekin olen toivonut samaa, että suomalaisuutta tai helsinkiläisyyttä tuotaisiin enemmän esiin brändäyksessä, jo heti alusta lähtien. Ehkä (toivottavasti) uusi #brandnewhelsinki http://brandnewhelsinki.fi/ saa ihmiset, ja paikalliset yrityksetkin, innostumaan tästä enemmän :)
xxx
E
http://helsinkidragonfly.blogspot.fi/
Kiitos vinkistä, harmi vain että sivu on niin haalea, niin siitä ei saa kunnolla selvää :(
Jep, sillä en tiedä ollaanko me suomaliset edelleen niin vaatimattomia että meillä on sellainen asenne että “eihän tästä kumminkaan mitään tule”. Äsh! Pistää kiukkuiseksi!
Taisit muotoilla ajatuksen jo itse…. Sweden/Stockholm luo mielikuvan laadusta, tyylistä, puhtaudesta… Valitettavasti Suomen brändäys ei ole vielä yltänyt tälle asteelle. Toisaalta se, että esimerkiksi designyritys liittää nimeen ‘Finland’ auttaa omalta osaltaan luomaan brändiä Suomesta mutta ikävä kyllä, maailmaa kiertäneet ja ulkomailla asuneet tietävät, että jo olemassaolevat mielikuvat ja ajatukset Suomesta eivät välttämättä edistäisi kyseisen kuvitellun designyrityksen suosiota
Olen ehkä kanssasi hieman erimieltä. Suomesta tulee mieleen puhtaus ja laatu. Ja tämähän on pitkä tie. Ruotsalaisilla on ollut ihan erilaista vientiä maailmalle jo monen monta vuotta, kun me suomalaiset olemme jollain lailla juuttuneet ja jämähtäneet IT-alaan, mikä on kumminkin aikamoinen riskibusiness.
Moni tietää Suomen kumminkin Alvar Aallosta ja designista, mutta se ei ei näy kumminkaan merkkien nimissä. Jouduinhan esimerkiksi muistuttamaan italialaista ystävääni, että Iittala ei ole Italialainen vaan suomalainen. Nämä jutut ovat kumminkin pienestä kiinni..
Ihan en tätä ajatusta allekirjoita, ja vaikka vuosikaudet asuttu jo muualla. Näin esimerkkeinä; espanjalainen Aalto-viini (muuten erinomaista) on saanut inspirationsa Alvar Aallosta. Samoin kotonamme oleva hauska ja urainen sohvapöydän pinta.. Oli aika yllättävää myyjän tämän kertoessa. Siinä kohtaa oli jo kerrottava että tunnetaan, olemme suomesta lähtöisin. Myyjä tästä innostuneena toi omalla autolla pöydän kotiin asti. :) Kyllä tämä suomalaisuus tuntuu ainakin vielä Sveitsissä purevan.. ja hyvän palvelun tasolla asti.
Mies oli jo taannoin Yhdysvalloissa työmatkalla ja nähnyt Detroitissa Fiskarsin Oranssit-sakset ja ostanut, kun olin puhunut tylsistä saksista kotona. Nähnyt myös oman etunimensä kaupan ja käynyt sielläkin juttelemassa. :) No joo avasin saksipakkauksen innoissani, mutta ei pihaustakaan Suomesta. Eikä missään kohtaa mainintaa, Finland. Valmistusmaa eli Made in China, ja fiskars.com. Mutta kertooko se saksia silmäillessä; A-haa, nämä onkin laadukasta suomalaista designia? Ei kerro, ei! Kysyimme hyviksemme sveitsiläisilta ystäviltä kertooko Firskars heille mitään, no eipä kertonut..
Tiedätkös, olin kamalan pettynyt! Ja siksi miettinyt että pitäiskö se pahviläpyskä lähettää Suomen Firkarsin markkinointiin, ja ihmetellä ääneen Finland-sanan puuttumista tuotepakkauksesta? Se kyllä kehdataan sanoa Fiskars Bränds Inc. Madison.. mutta se oleellinen Finland-sana puuttuu.
Sittemmin luin jutun Kauneuden kaupppiaista. Lumenen markkinointijohtaja myönsi rehellisesti: “Meillä on ainutlaatuiset raaka-aineet ja tuotekehitys-osasto, mutta markkinoinnin ja brändien rakentamisen kansainvälinen osaaminen puuttuu. Tässä asiassa suomalaisten firmojen on ryhdistäydyttävä…”
No ei lie ihme jos Lumene pääsi lopulta Yhdysvaltojen markkinoille, kun firman enemmistön omistaa britit ja lopun hollantilaiset. Onneksi raaka-aineet ja valmistus tapahtuu kuitenkin Suomessa, ja se on se tärkeä osa Lumenen bränditarinasta, joka vielä myy hyvin. Jutun luettuani koin silti pienen pettymyksen…Suomessa ei ole kohta enää mitään omaa, paitsi nyt Sauna! Kai sekin kohta brändätään ulkomaille.