Digitaalinen murros l miten saada postipaketit Suomen rajojen ulkopuolelle

Vähän aiempaa postausta sivuten, halusin kirjoittaa asiasta mikä on vaivannut minua monesti aiemmin, mutta varsinkin tänä keväänä. Olen halunnut jo pitkään tilata monia asioita Suomesta tai muista Pohjoismaista Hollantiin tai Ranskaan, mutta se ei monen nettikaupan kohdalla ole ollut mahdollista. Nyt tänä keväänä olen nimenomaan halunnut tukea varsinkin pienyrittäjiä ja suomalaisia yrityksiä, mutta se on ollut todella hankalaa lähettämisen kannalta.

Keskustelin asiasta teidän kanssanne lauantaina Instagramissa ja monet ulkosuomalaiset olivat kokeneet saman. Olisivat halunneet tukea Suomalaisia yrityksiä, mutta lähettäminen ei ulkomaille onnistunut. Ei edes monessa tapauksessa Ruotsiin.

Olen tästä asiasta hieman ihmeissäni ja huolissani. Näen miten Amazon vie täällä yrittäjien mahdollisuudet, ja he avaavat boksipalvelujaan joka puolelle. Jopa meidän kuuden tuhannen asukkaan kylässä on oma Amazonin boksi-piste. Olen itse vähän Amazonia tässä kohtaa vastaan, sillä kun itse haluaisi nimenomaan tukea pienyrittäjää, mutta nyt olen joutunut monesti taipumaan ja ostamaan Amazonin kautta jopa siemeniä puutarhaan.

Olen miettinyt, että mistä tämä johtuu. Miksi se on niin hankalaa lähettää yli Suomen rajojen? Onko meillä jotain tullimaksuja? Eihän pitäisi olla koska olemme EU:n sisällä? Totta kai ymmärrän, että helposti rikkimeneviä peilejä ei mielellään lähetellä, mutta olen nyt halunnut tilata ihan normaaleja tuotteita kattiloista, veitsiin, ja kukkaruukkuihin. Eli en sen kummempaa.

Sitten kun sain perjantaina Gauharin mekon DHL:n kautta kahdessa päivässä, mietin, että kyllä se on mahdollista lähettää myös Ranskaan ja nopeasti. Varmasti jokaisella toimijalla on erilaiset sopimukset lähettifirmojen kanssa, mutta nyt kehottaisin kaikkia tarkistamaan omat sopimukset, sillä jos toinen aalto tulee, olisi hyvä olla digitaaliset kanavat ja strategiat kunnossa.

Jos joku muuten tietää näistä asioista enemmän, niin mielelläni kuulisin lisää. Ihan mielenkiinnosta haluaisin kuulla, että onko Suomessa jonkilainen byrokratinen kiemura, joka estää yritysten kansainvälistymisen? Toivon, että ei, mutta tuntuu oudolta, että tässä tilanteessa, jossa olisin esimerkiksi tilannut ruukkuja 500 eurolla, ei lähetystä saatu hoitumaan. Mietin, että miten tässä tilanteessa voidaan sanoa ei? Ranskassa on varmasti saatu digitaalinen murros läpi nyt kun kaupat olivat melkein kolme kuukautta kiinni, pitäisi varmaan myös laittaa Suomessa, niin saataisiin muutosta.

En tarkoita olla tomera tai negatiivinen, mutta kyllä nyt vähän pelottaa, että miten tässä käy, jos Amazon rantautuu samalla tavalla Suomeen mitä tänne. Se nyt vain on niin, että asiakas menee sinne mistä saa haluamansa. Jos ei ole jakelukanava kunnossa, niin tuntuu aika huolestuttavalta. Varsinkin kun viimeistään nyt me olemme oppineet kuluttajina ostamaan kaiken netin kautta – jopa ne basilikan siemenet.

Olisi kiva kuulla teidän mietteitänne ja faktoja millaiset kiemurat ovat näiden lähetysten takana. En ole alan asiantuntija, mutta uskon, että siellä joku tietää enemmän näistä asioista. Mielelläni kuulisin lisää. Tukisin mielelläni suomalaista yrittäjää nyt jos siihen olisi paremmat mahdollisuudet.

 

Follow me on:

Facebook, InstagramPinterestBloglovin,  SoundCloud and Twitter

You may also like

25 Comments

  1. Hei! Juuri eilen Kultaranta-keskusteluissa sivuttiin eurooppalaisten digitaalisten sisämarkkinoiden syntymättömyyttä. Risto Siilasmaan mukaan Ranska on hidastanut tätä kehitystä. Sen takia jenkkifirmat ovat päässeet myös Euroopassa niskan päälle näillä markkinoilla.

    1. Heippa Laura,

      voikun voisin kuunnella näitä suomalaisia TV-ohjelmia jostain.

      En yhtään ylläty, että Ranska on hidastanut. Nyt tosin näyttää vähän huonelle täällä kun Amazon on miinoittanut jopa meidän kylän.

  2. Hei Sofie
    Lyhyesti ilmaistuna koska posti.
    Oletko seurannut postin kohua? Suomen sisällä on ihan valtavan aikaavievää, saada paketti keskusvarastolta Helsingistä kehä kolmosen ulkopuolelle Itään.
    Näin mielenkiintoisen dokkarin Norjan rahtiliikenne verkostosta, ehkä tahtotila on siellä eri koska tavara kulkee läpi vuorien etelä-norjasta ihan pohjoisen kärkeen. Meillä on infra kunnossa mutta tahtotila puuttuu.?

    1. Heippa Eveliina,

      Olen seurannut Postin meininkiä ja on myös omia kokemuksia.

      Norja on kaikissa näissä nettikaupoissa niin edellä muita maita, koska vaikea maasto tekee liikkumisesta vaikeaa. Edellisessä työssäni tutkin paljon Pohjoismaisten onlinekäyttäytymistä paljon. Norjaan voitaisiin mennä opettelemaan miten saadaan online-kauppa Suomeen myös.

    2. Hei Sofie, ihan asian vierestä mutta vinkkinä kuitenkin: Yle Areenan kautta pääsee katsomaan Suomessa toimitettuja ajankohtaisohjelmia ja uutisia, myös mielenkiintoiset Kultaranta-keskustelut sunnuntailta (ja jopa täällä EU:n ulkopuolella Norjassa ;) Myös joillakin muilla suomalaiskanavilla on rajattu ohjelmatarjonta ulkomailla katseluun. TV:llä on mielestäni yhä se voima, että etenkin ajankohtaisohjelmat antavat erilaista syvyyttä suomalaisen politiikan ja yleistilanteen ymmärtämiseen kuin vain nettimedioiden lukeminen. Myönteistä kesän alkua ja terveiset sinne etelä-Ranskaan. :)

  3. Hei!

    Sain vihiä tästä keskustelusta ja kannan oman korteni kekoon. Lyhyesti: ei ole mitään syytä miksi ei voisi toimittaa ihan minne päin maailmaa tahansa. Mun kaupasta http://www.classycyclist.net lähtee 80 % ulkomaille, suurin osa Saksaan ja Britteihin. Lähettäminen on ihan yhtä helppoa kuin Tampereelle tai Ivaloon.

    Ongelma on yrittäjien korvien välissä. Pelätään luottokorttihuijauksia, postitusongelmia ja haluttomuutta maksaa postimaksuja. Asiakkaat ovat kuitenkin hyvin valmiita maksamaan (joskus paljonkin) saadakseen haluamansa.

    Jokaisen suomalaisen verkkokauppiaan tulis ymmärtää, että maailma on markkinamme. Rohkeasti vaan pakettia postiin! :)

    1. Heippa Tero,

      ja kiitos niin paljon kommentistasi!

      Ihana saada yrittäjän mielipide ja kokemus – kiitos!

      Nimenomaan, asiakas on valmis maksamaan ne ylimääräiset kulut jos niitä on.

      Jep, varsinkin EU on meidän markkina. Tai pitäisi olla. Ei ole tulleja tai muita estämässä.

      Kiitos Tero ja uskkon, että täältä Ranskasta tilataan varmasti kohta myös pyöriä, koska pyöräily on lähtenyt käsistä täällä Ranskassa tämän kriisin takia kun kukaan ei halua käyttää julkisia.

  4. Hyvaa pohdintaa, kiitos!

    Mietteita Suomesta:
    Kuten edellisen postauksesi kommentissa sanoin, posti Suomesta Englantiin toimii ja on aina toiminut todella hyvin ja paketti/kirje on tullut perilla 2-3 paivan paasta. Suomen sisalla en tietenkaan osaa sanoa postin toimivuudesta, mutta digi-maana Suomi on mielestani monta muuta maata jaljessa, tasta esimerkkina ihmisten negatiiviset kommentit some-osaajia ja -vaikuttajia kohtaan ja ylipaatansa online-myynteja kohtaan. Sita kauppaaa (bricks and mortar eli tiili ja laasti) pidetaan tarkeana ja ainoana oikeana eika panosteta online-sivuihin. Usein myos postitusten kalleus, josta tuoreimpana esimerkkina Balmuir, jonka tuotteita katselin (24 euroa postittaa lahetys tanne Englantiin!). Tata kaikkea voisi Suomessa parantaa.

    Mietteita Englannista:
    Taalla on paljon kauppoja, joista voi tilta kotiin tai CollectPlus-palvelun kautta lahikauppaan ja CollectPlusin kautta voi myos palauttaa tuotteita, jos/kun ei paase kauppaan palauttamaan niita (mutta korona-ajan ulkopuolella tuotteet voi myos vieda kauppaan takaisin, jolloin rahat saa takaisin samantien – clicks and mortar tai clicks and bricks ajattelumaailma).

    Taalla on myos paljon valitysfirmoja, jotka myyvat pienyritysten tuoteitta omilla sivuillaan ja ottavat valityspalkkion. Esimerkkina Amazon, jonka marketplace-osa nimenomaan valittaa pienyritysten tuotteita, ja he jopa jarjestavat koulutusta ja antavat neuvoja omistajille. Pari ystavaani myyvat kauppojensa tuotteita Amazonin kautta ja se toimii heille todella hyvin. Lisaksi taalla toimii pienyritysten kodintarvikkeita valittava, USA:sta tullut Wayfair, lahes kaikkea pienta ja kivaa valittava Etsy, jonka kautta vaatesuunnittelija-ystavani toimi aikoinaan, brittilainen Not on the high street, jonka kautta voi tilata vaikka mita. Ja on varmaan muitakin, joita vaan en itse tieda.

    Taalla ongelmana on liiketilojen korkeat vuokrat, jonka takia pienyritysten on vaikea yllapitaa liiketilaa, etenkin nyt korona-ajalla. Tietynlaisena plussana tasta tietysti se, etta moni yrittaja aloittaa suoraan nettiyrityksen eika yritakaan avata liiketilaa.

    Moni on myos nopea toimimaan eika tavoittele taydellisyytta. Tasta esimerkkina paikallinen leipomo, joka aloitti nettitilaukset ja kotiinkuljetukset vain viikko lockdownin alkamisen jalkeen. Heidan nettisivuilla luki etta nama sivut eivat ole mahtavia mutta paa-asia etta te asiakkaat saatte leipanne. Mahtavaa! Samoin lukuisat personal trainerit, jotka yllapitavat video-treeneja, ja ravintolat, jotka toimittavat Deliveroon, JustEatin tai UberEatsin kautta, kun aikaisemmim olivat tavallisia ravintoloita.

    Taalla myos arvostetaan digi-osaajia, ja monet ovatkin mukana hyvantekevaisyystempauksissa, jossa oppinut koodaaja tai some-viestija tuodaan omasta, isommasta firmasta pienempaan firmaan pariksi viikoksi, jotta he opettaisivat pienyrityksia. Tasta hyotyy seka pienyritys etta osaaja – onhan se hienoa, jos voit CV:ssa kertoa auttaneesi yrityksen luomisessa.

  5. Olen myös ulkosuomalainen (EU) ja aina ihmetellyt samaa.

    Toinen asia on se, että jos joku suomalainen yritys lähettää ulkomaille, postimaksut ovat ihan poskettomat. Voi olla jopa niin, että postimaksut ovat kalliimmat kuin itse tuote, jos vaikka tilaisi kirjan tms. Kyllä siinä ainakin itselläni jää tilaamatta tuon takia. Onko tämä sitten vain ja ainoastaan Postin syytä? Ja suomalaiset aina kehuvat olevansa niin käytännöllisiä, niin miten ihmeessä Postia ei saada toimivaksi?

    Se myös usein huvittaa, että jos yrittää tehdä tilausta netissä, on aika yleistä, että ainoastaan suomalainen viisinumeroinen postinumero voi mennä läpi. Yritäpäs laittaa jonkinlaista muunlaista postinumeroa, joita on ulkomailla käytössä, niin ei onnistu.

    Huomasin joku aika sitten, että Fazerilta voi nyt tilata ulkomaille. Ihanaa! Olin aina ihmetellyt, että miten ei voi heiltä tilata suoraan ja ajatellut, että koska he ovat edelleen (tietääkseni) perheyritys, heitä ei vain kiinnosta ulkomaanmarkkinat, kun perheellä rahaa on tarpeeksi muutenkin. Tiedä sitten, miksi ovat näin myöhään heränneet esim. EU-n sisämarkkinoihin.

    Olen joskus lukenut, että monet pienet ja keskisuuret suomalaiset yritykset eivät edes vastaa ulkomailta tuleviin tarjouspyyntöihin. Ei myöskään kuulu halaistua sanaa vastauksena sähköposteihin. Ei voi kuin ihmetellä.

    1. Heippa Marja,

      Posti on varmasti todella monimutkainen organisaatio ja siellä johdossa olleet eivät varmaankaan oman palkkapussin takia halua lähteä muuttamaan mitään. Onhan tässä varmaan meidän hallituksellakin näppinsä pelissä, mutta niin kuin yksi teistä kitjoitti, nyt taitaa posti sohaista omaan nilkkaan. Kohta ei paljoa tarvitse paketteja lähetellä, kun ne menevät kilpailijan kautta. Tuntuu pahalta kun kuulee, miten Suomessa ei saada edes postikortteja jossain tapauksessa lähetettyä järkevien aikojen puitteissa. Ystäväni sai postikortin 6kk jälkeen. Miten se on edes mahdollista?

      Olen törmännyt samaan. Olisi todella hyvä varmaan pitää yrittäjille jonkinlaista konsultaatiota tai myydä avaimet käteen palvelua, että miten perustetaan nettikauppa ja miten saadaan lähetykset Suomesta ulos. Tuntuu, että nyt sille olisi tarvetta ja samalla saataiisiin nämä pienet kaupat kannattaviksi kun olisi uusi myyntikanava.

      Yep, usein se on nämä isot yritykset jotka ovat nimenomaan niin jäljessä. Tuntuu nyt pahalta, enkä lähde kirjoittamaan yrityksien nimiä, mutta nyt tarvittaisiin aika isoja rakenneuudistuksia monessa isommassa yrityksessä, jotta kansainvälistyminen onnistuisi. Meitä ulkosuomalaisia on paljon ja mieluusti kyllä kannattaisin suomalaista enkä ulkomaalaista firmaa.

      Tähän olen myös törmännyt kun olen kysynyt, että onnistuuko Ranskaan. Tulee vain ei onnistu ilman selitystä jos sitäkään. Kyllä ihmettelen. Ehkä pitäisi alkaa digikonsultiksi tässä lamassa, sillä sille olisi nimenomaan tarvetta.

  6. Hyvaa pohdintaa, kiitos!

    Mietteita Suomesta:
    Kuten edellisen postauksesi kommentissa sanoin, posti Suomesta Englantiin toimii ja on aina toiminut todella hyvin ja paketti/kirje on tullut perilla 2-3 paivan paasta. Suomen sisalla en tietenkaan osaa sanoa postin toimivuudesta, mutta digi-maana Suomi on mielestani monta muuta maata jaljessa, tasta esimerkkina ihmisten negatiiviset kommentit some-osaajia ja -vaikuttajia kohtaan ja ylipaatansa online-myynteja kohtaan. Sita kauppaaa (bricks and mortar eli tiili ja laasti) pidetaan tarkeana ja ainoana oikeana eika panosteta online-sivuihin. Usein myos postitusten kalleus, josta tuoreimpana esimerkkina Balmuir, jonka tuotteita katselin (24 euroa postittaa lahetys tanne Englantiin!).

    Mietteita Englannista:
    Taalla on paljon kauppoja, joista voi tilta kotiin tai CollectPlus-palvelun kautta lahikauppaan ja CollectPlusin kautta voi myos palauttaa tuotteita, jos/kun ei paase kauppaan palauttamaan niita (mutta korona-ajan ulkopuolella tuotteet voi myos vieda kauppaan takaisin, jolloin rahat saa takaisin samantien – clicks and mortar tai clicks and bricks ajattelumaailma).

    Taalla on myos paljon valitysfirmoja, jotka myyvat pienyritysten tuoteitta omilla sivuillaan ja ottavat valityspalkkion. Esimerkkina Amazon, jonka marketplace-osa nimenomaan valittaa pienyritysten tuotteita, ja he jopa jarjestavat koulutusta ja antavat neuvoja omistajille. Pari ystavaani myyvat kauppojensa tuotteita Amazonin kautta ja se toimii heille todella hyvin. Lisaksi taalla toimii pienyritysten kodintarvikkeita valittava, USA:sta tullut Wayfair, lahes kaikkea pienta ja kivaa valittava Etsy, jonka kautta vaatesuunnittelija-ystavani toimi aikoinaan, brittilainen Not on the high street, jonka kautta voi tilata vaikka mita. Ja on varmaan muitakin, joita vaan en itse tieda.

    Taalla ongelmana on liiketilojen korkeat vuokrat, jonka takia pienyritysten on vaikea yllapitaa liiketilaa, etenkin nyt korona-ajalla. Tietynlaisena plussana tasta tietysti se, etta moni yrittaja aloittaa suoraan nettiyrityksen eika yritakaan avata liiketilaa.

    Moni on myos nopea toimimaan eika tavoittele taydellisyytta. Tasta esimerkkina paikallinen leipomo, joka aloitti nettitilaukset ja kotiinkuljetukset vain viikko lockdownin alkamisen jalkeen. Heidan nettisivuilla luki etta nama sivut eivat ole mahtavia mutta paa-asia etta te asiakkaat saatte leipanne. Mahtavaa! Samoin lukuisat personal trainerit, jotka yllapitavat video-treeneja, ja ravintolat, jotka toimittavat Deliveroon, JustEatin tai UberEatsin kautta, kun aikaisemmim olivat tavallisia ravintoloita.

    Taalla myos arvostetaan digi-osaajia, ja monet ovatkin mukana hyvantekevaisyystempauksissa, jossa oppinut koodaaja tai some-viestija tuodaan isommasta firmasta pienempaan firmaan pariksi viikoksi, jotta he opettaisivat pienyrityksia. Tasta hyotyy seka pienyritys etta osaaja – onhan se hienoa, jos voit CV:ssa kertoa auttaneesi yrityksen luomisessa.

    1. Heippa Elina,

      ja kiitos taas niin ihanasta ja pitkästä viestistä!

      Niin, tuntuu, että ei voi olla kumpaakin; online ja fyysistä kauppaa. Sen takia olen äärettömän onnelinen, että Gauhar on pienenä yrityksenä nimenomaan panostanut onlineen ja ostajakunta löytää tiensä ostoksille vaikka kauppa olisi kiinni kaksi kuukautta. Harmittaa vain monen yrityksen kohdalla miten ei osata uusiutua ja olla siellä missä asiakas on. Olen itse käyttänyt itseasiassa nyt tämän ajan aikana enemmän rahaa ostoksiin kun muuten – on oltu niin paljon kotona ja huomattu että mitä kaikkea tarvitaan, niin rahaa on mennyt nettikauppoihin. On jopa muutettu minun ostokäyttäytyminen tänä keväänä.

      Englannissa ollaan niin edellä, vähän samalla tasolla kuin Jenkeissä. Samoin Hollannissa. Jos tilaan paikallisen Amazonin (Bol.com) kautta ilta kahdeksaan mennessä, on paketti oven takana ennen kahdeksaa seuraavana päivänä. Olen tilannut roskiksia ja ties mitä ja hyvin toimii. Tilaan myös kukkia subscriptionpalvelulla ja tiedän, että UK:ssa on myös tällaisia palveluja. Jos kukkakauppa pystyy uusiutumaan palveluksi, niin mikä tahansa muukin pystyy.

      Uskon, että Corona nimenomaan pakottaa meidät muuttamaan ostokäyttäytyistä ja yritysten strategioitaan. Tottakai haluan, että kaupungeissa on palveluja, mutta online tuo niin paljon mahdollisuuksia nimenomaan pienyrittäjälle. Ihana tuo leipomo – tuolla viestillä hän varmasti erottui. Ainakin yritti parhaansa ja muokkasi strategiaa. Meidän kylässä ei ole ravintolat olleet auki edes lähetyksille. Yksi fine dining paikka on menossa alas ja sain tekstiviestin Crowd Fundingiin: https://fr.gofundme.com/f/rn2a7-sauvons-la-mere-germaine. Tuntuu pahalta, että toisen maailmansodan aikana avattu ravintola ei ole selviämässä. Selvittiin sodasta, mutta ei tästä. Tässäkin mietin, että olisiko ollut mahdollista tehdä kalakeittoa edullisemmin nyt kaikille kyläläisille koko tämän erikoisajan, että oltaisiin selvitty?

      Voi kun Suomessa myös arvostettaisiin. Tuntuu vain että monen yrityksen johto on sitä harmaapartaa joka ei ymmärrä digitaalisuudesta yhtään mitään. Nimimerkillä, olen nähnyt kun assistentti printtaa emaileja :D

  7. Hei.

    Euroopasta Suomeen toimittaminen tuntuu kuitenkin onnistuvan hyvin, joten kuvittelisi, ettei se toisinpäin olisi sen vaikeampaa. Itse hämmästelin hiljattain, kun tilasin huonekalun Espanjasta Suomeen ja se toimitettiin 7 päivässä 30 eur kuljetusmaksulla. Kun taas paikallisesta myymälästä ostetun kotimaisen huonekalun toimittaminen otti reilut kaksi viikkoa ja muutaman kilometrin kotiinkuljetus maksoi 60 eur. Tässä kohtaa kävi itsellänikin mielessä, että kuinkahan suomalaisten toimijoiden tässä kisassa käy.

    1. Heippa,

      Ilmeisesti Postilla on ollut korkeammat hinnat ja he ovat alentaneet niitä hiljattain että pysyvät kipailussa mukana. Tuo kuvaamasi esimerkki on todella hyvä. Kannattaa tilata ulkomailta, eikä Suomesta – toimitus nopeampaa ja edullisempaa. En tiedä onko tässä takana jonkinlaiset sopimukset, mutta kyllä hieman ihmetyttää.

      Mietinä että nyt vielä kun vanhemmat ihmiset ovat tilaamassa, mutta miten sitten kun ostajakunta on täydin diginatiivia muutam vuosikymmemen päästä? Tilaavatko kaikki muualta silloin?

    2. LaMere Germaine!
      Voih. Niin ihania muistoja siitä ravintolasta.
      Kunpa selviäisi.

      Minä olen myös tätä Suomen toimintaa eri aloilta katsellut. Miten se voi olla niin hankalaa. Onko meitä liian vähän täällä vai mikä siinä maksaa?

      Jos olisin yrittäjä, minkä tahansa alan, pistäisin systeemit kuntoon.. viimeistään nyt.
      Marimekon kohtalaisen tyyristä postitilauslähetystä odottelin kolme viikkoa Helsingistä. Matkaa meille parisataa kilometriä.

      Tempurin sänky tuli eilen parissa päivässä Ruotsista. Jee! Siitä pointsit. Tilasin paikallisesta kivijalkakaupasta.

      Jenkeistä en tilaa enää mitään, koska Mr. Trump.
      Kiinakamat jätin aikaa sitten pois. Epäilytti kosmetiikan osalta. Feikiksi epäilin pari kertaa.

      1. Heippa Nina,

        Joo, lauantaina tuli viesti, että viimeistä viedään :( Kyllä on surullista että maailmansodasta selvitään mutta ei tästä.

        En ymmärrä. Liian jäykkää nyt on. Mietin jos Stockmann laittaisi kaikki panokset nyt onlineen ja opettaisi kulittajat ostamaan sitä kautta. Siten Lafayette myös selvisi täällä.

        Olen samaa mieltä. Paikoittain näkee kyllä miten yritykset muuntautuvat ja se on ihanaa. Isommat tuntuvat nyt olevan pulassa. Toista aaltoa en toivo, mutta tekisi varmaan suomalaiselle kivijalkabusinekselle hyvää ja pakottiais uusiutumaan. Uskon, että Ranskassa on muutettu viimeisten kuukausien aikana kanavat ja strategiat monessa yrityksessä.

        Kolme viikkoa? Itse sain DHL:llä kahdessa päivässä tuhansien kilometrien pääjän.

        Jep, mieluummin kotimaista tai edes Eurooppalaista. Kunhan tämä ketju olisi avoinaisempi, niin myös näkisi, että mistä materiaalit tulevat…

  8. Olen itse asunut Saksassa ja Itävallassa ja törmännyt samaan ongelmaan yrittäessäni tilata saksalaisista tai itävaltalaisista kaupoista Suomeen. Toimitus ei tunnu onnistuvan ei sitten millään. Tuntuu, että välillä mukana on asenneongelmaakin, ei nähdä EU:ta yhtenäisenä markkina-alueena.

    1. Heippa,

      Luulen, että tässä on nyt selkeästi asenne ja ymmärrys ehkäpä enemmänkin tiellä. Jotenkin tuntuu hurjalta vain ajatella, että jos ei tänä päivänä haluta laajentua edes Euroopan sisällä. Ja varsinkin jos toinen wave tulee, niin ei hyvältä tunnu. Ymmärrän, että jos käsitöihin liittyvä nettikauppa ja kutoo vaikka villasukkia niin ei heti haluta laajentaa, mutta toisaalta, kyllä minä villasukat mielelläni haluaisin :)

  9. Ei varmaan ole kummempia syitä kuin verkkokauppayrittäjän osaaminen/ ymmärrys siitä, että markkina on muuallakin kuin Suomessa. Toki KV-logistiikka tuo oman kiemuran lähetyksiin ja sitä myöden tuotteiden kokonaishinnoitteluun (= sis. siis itse tuotteen ja lähetyskulut), eli se minne tilataan, tulisi luonnollisesti vaikuttaa toimitusmaksuun ja jopa ehtoihin (esim. palautus maksullinen vai ei). Jälkimmäinen vaatii usein pientä lisädevausta verkkokauppaan, mutta ei mitään ylitsepääsemätöntä.

    Logistiikkapalveluita tarjoavat monet muutkin kuin vain Posti, mutta ei näitä providereita nyt niin montaa ole, etteikö kevyen kilpailutuksen tekeminen olisi suhteellisen nopeaa.

    1. Heippa Niina,

      Ymmärrän, että ei kaikkien välttämättä ole tarkoitus lähettää ulkomaille, mutta olen nimenomaan kysynyt yrityksiltä joille se olisi ns. normaali käytäntö. Ellos hyvä esimerkki, että ei saatu sängynpäätyä tänne Ruotsista. He ovat nettikauppa eikä silti onnistunut.

      Niin, Posti on kuulemma alentanut hintojaan juuri näiden kilpailijoiden takia, mutta pitäisi ottaa selvää paljon minkäkin kokoinen paketti maksaa missäkin. ALV:t toki varmaan tuovat oman lisänsä, mutta en nyt usko, että se on yrityksessä jossa on kirjanpitäjä kovinkaan vaikeaa.

  10. Olen lähettänyt korona-aikana ongelmitta kaksikin kirjapakettia serkulle Ranskaan, olivat tosin pari viikkoa matkassa. Joskus olen ihmetellyt nimenomaan Suomen postia, jossa ei ilmeisesti vieläkään aina tajuta, että olemme EU:ssa. Kerran sain kuoressa Saksaan suomalaisen aikakauslehden ja sen päällä oli lappu TULLISSA käsittelystä ja kerran kaveri lähetti pienen paketin ja Suomen postissa oli vaadittu tekemään TULLISELVITYS.

  11. Moikka,
    Sellaista tulin kertomaan että Finnish Design shop toimittaa 180 maahan.
    Ei maksettu mainos 😊.

  12. Moi! Hyvää keskustelua täällä kommenttiboksissa! Suomen Postista muutama sananen. Yksi haaste postituksen kalleudessa muuhun Eurooppaan verrattuna on puhtaasti Suomen (yli)vahvat työmarkkinajärjestöt. Kun matalakoulutetulla (kouluttamattomalla) alalla vaaditaan samoja palkkoja, kuin amk-tutkintoaloilla, on itsestäänselvää, että jakelun hinnat on korkeat. Suomessa liitoilla on edelleen paljon valtaa, ja ne toimivat monessa asiassa kehityksen tiellä. Hyvänä esimerkkinä tästä metsätalouden lakot, joissa otsikoihin nousivat “niskoittelijat” jotka eivät halunneet lakkoilla, koska ymmärsivät mikä on markkinatilanne ja että lakkoilemalla sahaavat omaa oksaansa.

    Toinen asia, joka on valitettavasti haitannut Postin toimintaa, on valtion omistajaohjaus. Se tekee toiminnasta osaltaan kankeampaa. Kuka on unohtanut ajatukset ruohonleikkuusta ja vanhusten lääkejakelusta. Jos posti saisi keskittyä postinjakeluun, voisi tulokset näkyä.

    Nettikaupat on monessa suhteessa hyvä kehityssuunta ja erityisesti EU:n sisämarkkinaa pitäisi tukea. Aiemman kommentoijan nostama kultaranta-keskustelu nosti esiin EUn heikkoudet; isoihin tärkeisiin asioihin ei saada ratkaisuja, jos isot jäsenmaat kuten Ranska, asettuvat vastaan.

    Itse jäin vielä kuitenkin pohtimaan sitä, että muistetaanko tässä nettikauppahypessä kaikkia puolia. Erityisesti ilmastonmuutoksen torjumisessa olisi tärkeää kaventaa omaa elinpiiriään, ja siirtyä paikalliseen kuluttamiseen. Keskitetty, hyvin suunniteltu massalogistiikka vähentää huomattavasti päästöjä. Yksittäistoimitetut paketit pitkin Eurooppaa eivät ole välttämättä paras kehityssuunta. Siksi olen toisaalta iloinen, että Postin lakkoilu kasvatti esimerkiksi Matkahuollon kysyntää. Siinä yhdistyy joukkoliikenne ja tavarankuljetus hienosti! Samalla, kun ympäri Suomen linja-autoliikenne pitää julkista liikennettä yllä, saadaan tavaratiloissa kuljetettua tehokkaasti tavaraa. Liikenneverkostotkin ovat usein tehokkaampia kuin pelkän kuljetusyrityksen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*