Asunto Etelä-Ranskasta l lyhyt oppimäärä

Avec Sofié blog Etelä-Ranska: mitä tehdä ja missä syödä ja missä asua.

Toivotuin blogipostaus teiltä taitaa olla, että miten ostaa koti Etelä-Ranskasta. Miten valitsimme oman kylämme, mitä tulee ottaa huomioon, mitä tekisin nyt toisin ja kauan prosessi kestää. Saan näitä kysymyksiä jatkuvasti ja koska nyt heinäkuussa tulee viisi vuotta täyteen asunnon ostosta, ajattelin kirjoittaa teille tämän toivotun postauksen.

 

Miksi Villefrance sur me?

Mieheni muutti Eurooppaan reilu kymmenen vuotta sitten ja hänen työnantajansa halusi, että hän oppisi ranskan. Hänen työpaikkansa lähetti hänet Villefranceen kuukaudeksi oppimaan ranskaa ja siitä lähtien hän on unelmoinut omasta kodista tässä kylässä. Asuimme kodin oston aikaan Pariisissa, joten kylä luonnon rauhassa oli muutenkin toivottu. Lähellä kaikkea, mutta suojassa kaikelta oli meille silloin aikoinaan todella tärkeä asia. Ja jos olen nyt rehellinen, Nizza ei ole minun suosikkipaikkani. Asunnot siellä ovat toki edullisempia, mutta en haluaisi asua siellä, koska nimenomaan halusin vähän hiljaisempaan paikkaan Pariisia karkuun.

Avec Sofié blog Fondugues Saint-Tropez South of France

Mitä tulee ottaa huomioon?

Ensimmäiseksi ehkä nimenomaan valita se suosikkipaikka missä haluaa asua. Haluaako kaupunkiin vain rennompaan paikkaan. Haluaako turistien keskelle vai omaa rauhaa? Kuinka pitkä matka on lentokentälle, jotta yhteydet ovat nopeat.

Pitää myös ottaa huomioon, että asunnot eivät välttämättä ole ihan samoin standardein tehty, jos haet kohdetta, joka on varsinkin 50-luvun jälkeen tehty. Eli suosittelisin mieluummin vanhaa taloa, joka on seissyt satoja vuosia ja remontoitu kuin esimerkiksi sotien jälkeen rakennettua taloa.

Ranskassa myös asuntoa ostaessa tuli enemmän veroja ja maksuja maksettavaksi kuin esimerkiksi Hollannissa, joten kannattaa ottaa se asunnonhinnassa huomioon. Myös käsiraha on täällä suurempi ja takuut pitää olla kunnossa.

Remonttiprojektia en suosittele, jos et voi olla itse vahtimassa sitä koko ajan. Olen nyt nämä remontit nähnyt, vaikka olemme tehneet vain pienempiä fiksauksia. Jos ei ole referenssit kunnossa ja tiedä mitä olet saamassa, en lähtisi remontoimaan asuntoa täällä lattiasta kattoon, jos ei ole loputonta budjettia ja paljon aikaa.

Italian puolelta tosin löysin keittiöremonttifirman arkkitehdin kautta ja sitä voin suositella koko sydämestäni. Heitä käyttäisin uudestaankin, sillä aikataulu piti ja hommat tehtiin niin kuin sovittiin. Joten on myös hyviä kokemuksia.

Avec Sofié Blog l Kesälomat Etelä-Ranskassa

Kauan prosessi kestää?

Kauan. Eli jos olet suunnittelemassa asunnon ostoa, varaa siihen ainakin vuoden verran. Meillä pelkkien paperien kirjoitteluun meni yli puoli vuotta. Joten jos haluat ensi kesäksi kesäasunnon, aloita etsiminen nyt niin saat avaimet mahdollisesti maaliskuussa. Toki poikkeuksiakin on, mutta usein kuulee, että asunnon ostaminen on todella pitkä ja uuvuttava prosessi.

Vuokraatteko asuntoanne?

Emme ole vuokranneet ulkopuolisille, vain tuttaville. Täällä on varsinkin formuloiden ja muutenkin kesäsesongin aikaan ikäviä lieveilmiöitä, niin en ole halunnut vuokrata. Tämä on enemmänkin koti kuin asunto niin tuntuisi ahdistavalta miettiä mitä sängyssäni on tehty ja ajatella, että jos joku juo punaviiniä marmoripöydän läheisyydessä. Täällä on vain todella paljon prostituutiota normaalina sesonkina, niin olisin todella tarkka, että kenet haluaisin kotiini lomalle. Jos voisin vuokrata kotia lapsettomille ja eläimettömille plus kolmekymmentä pariskunnille, niin sitten olisi eri asia. Mutta ihan noin tarkkaa rajausta ei varmaan voi tehdä. Olen vain oppinut tuttavien kokemuksista, niin olen näissä asioissa hieman varovainen.

Avec Sofié blog - French riviera - Vilefrance sur mer - Saint-Jean- Cap-Ferrat

Mistä unelmoit?

On varmaan tullut tämän kevään aikana selväksi, että haluaisin kodin isolla pihalla. Nyt viikonloppuna Saint-Tropezin alueella kierreltyämme, eksyin välitysfirmojen sivuille. Asuntomme hinnalla sieltä lähimaastosta saisi kivitalon uima-altaalla ja isolla pihalla. Aloin jo mielessä laittaa kämppää myyntiin ja taloa ostamaan. Hankaluus tulee tosin nimenomaan siinä kulkemisessa, kun etäisyydet ovat niin pitkät. Ei tulisi päiväretkiä tehtyä ja olisin yksin keskellä ei mitään. Vesi ei siellä myöskään ole yhtä upeaa mitä täällä, joten elämä uima-altaalla korvaisi nyt rantapäivät. Jos eläisin täällä 12kk vuodesta ja olisi muutenkin elämä täällä, sitten kyllä alkaisin pakkaamaan. Nyt kumminkin lentokentän läheisyys pitää meidät rannikolla, että tänne voi tulla pelkäksi viikonlopuksi helposti.

Toivottavasti tästä postauksesta oli apua. Kysykää ihmeessä lisää kommenttiboksissa, jos on jotakin mielessä. Mielelläni autan vastaamaan ja löytämään esimerkiksi asunnonvälittäjän tai keittiöremonttijampan.

Follow me on:

Facebook, InstagramPinterestBloglovin,  SoundCloud and Twitter

 

You may also like

15 Comments

 1. Nizzaan minullakin on 2-jakoinen suhde, vanha kaupunki on ihana, samoin ranta, mutta kodittomuus jne ongelmat taas kovin surullista ja erilaista kuin vaikka Monacossa, joka on varsinkin lasten kanssa ihana, turvallinen, siisti ja ystävällinen (yöelämän ongelmat ei niin haittaa ,kuten ei paikallisiakaan).

  Tosin Nizzaankin olen saanut uuden näkökulman. Riippuu kaupunginosasta, Nizzassakin voi saada kaiken, oman rauhan, uima-altaan, upean merinäköalan ja silti kaikki palvelut on niin lähellä. 1M€ + se maksaa, muttei monta miljoonaa niinkuin Monacossa! 😅

  1. Jep, varsinkin vanhan sataman alue on nyt todella up and coming. Tosi kivoja ravintoloita avautuu sinne. Jos pitäisi ostaa sijoitusasunto, ostaisin sen Nizzasta sieltä.

   Se kodittomuus ja turvattomuus on niin ikävää. Näin sitä jo ihan tarpeeksi Pariisissa, niin en halunnut kakkoskotia samanlaisesta paikasta.

   Yep. Mont Boron on hieman eri, mutta silti laittaisin miljoonat toiseen paikkaan kun sinne. Pidän vain enemmän muista pienemmistä paikoista :)

 2. moi
  Itsekin katsoin ensi asuntoa Ramatuellen / St Tropez aluelta, mutta päädyttiin samoin argumentein lähemmäs lentokenttää. Käyn paljon yksikseni pidennettyjä viikonloppuja ja kentälle järkevät yhteydet tärkeät. Jos tosissaan asuisin kokoaikaisesti niin asunnoksi valikoituisi luultavimmin ihan joku muu asunto kuin missä nyt asumme.
  Ensimmäisen asunnon kauppaa hierottiin 7 kk ja nyt uuden asunnon kanssa kaikki olisi mennyt 3 kk ajassa, mutta korona laittoi kapuloita rattaisiin joten muutamme näillä näkymin heinäkuussa kunhan pääsemme paikalle.

  VSM tosissaan paikkana arvokkaampi kuin Nizza, mutta minusta on kiva tuntea jonkinsortin yhteisöllisyyttä ja moikkailla tuttuja leipomon tyttöjä tai torikauppiaita. Lisäksi lapsiperheellisenä koen pienemmän paikan mukavampana, vaikka isoimmat lapset osaavatkin itsenäisesti matkustella junalla tai bussilla lähikaupunkeihin. Vaikka tykkäänkin käyskennellä ja tehdä ostoksia esim. Nizzassa niin olen niin onnellinen päästessäni kotiin pienemmälle paikkakunalle,

  Tosissaan asuntokauppohin liittyy kaikenlaisia aika isojakin kuluja mitä Suomessa ei olla kuultukaan ja verotus 2. asunnoissa asuville juuri viime vuonna nousi huomattavasti.

  Me käytämme remonteissa tuttua suomalaista remontoijaa, joka pysyy aikataulussa, ymmärtää toiveet ja sen minkälaista laatua suomalainen toivoo remontilta :).

  Sanna

  1. Ja teidän nykyinen kesäkoti näyttää kyllä Sohvi tosi ihanalta & kätevältä! Kun molemmat puurtaa pitkiä päiviä töissä, huoneisto terassiparvekkeella on varmaan aika optimaalinen. Rantaan voi kävellä ihailemaan merta ja muutenkin palveluihin, kun ne on kylässä. Ja off season ei haittaa, kun ei siellä asu vakituisesti.

   Oma talo tai villa ns. keskellä ei mitään vaatisi aina jotain tehtävää. Kun yksi nurkka on kunnossa, niin toinen jo repsottaa, sanoo vanhaan kartanoon muuttanut ystäväni. Ja pihakin vaatii melkein oman puutarhurin. Purkkipuutarha on convenient. Kodin turvallisuus, kun on naapuritkin ja kulut on vain osakkaan, ei talon pidon. Ehkä jotain muuta joku päivä, kun päivätyöt ei vie niin paljon aikaa ja energiaa? Odotan B&B:tamme. :-)

  2. Heippa Sanna,

   Yep, ymmärrän niin hyvin. Samoin mietin kodin turvallisuutta jos se olisi pitkiä aikoja yksin, niin että miten olisi murtovarkaiden kanssa. Ikäviä juttuja kuulee ja olisi turvatonta kun naapureita ei olisi vieressä katsomassa mikä on tilanne.

   Minulla on tuo sama. On kiva käydä Nizzassa kaupassa, mutta ihana on asua täällä kylässä missä on leppoisampi meno. Viidessä vuodessa on oppinut tuntemaan ravintoloiden omistajat yms.

   Yep, se on tuntuva vero ja pitää ottaa huomioon asuntoa ostettaessa.

   Olisi kiva jos voisit jakaa tämän remontoijan yhteystiedot :)

 3. Kiinnostava postaus. Yksi asia mitä olen pohtinut kevään aikana kun olen seuraillut kivoja postauksiasi on se, kuinka pääsitte Ranskaan viettämään aikaa loma-asunnollenne kun maa sulki rajansa koronan vuoksi?

  1. Heippa Mari,

   me tulimme tänne ennen kuin lockdown alkoi. Tulimme maaliskuun alussa ja meidän piti olla viikko, mutta toisin kävi. Olimme ostaneet lennot jo tammikuussa joten emme osanneet odottaa, että olisimme täällä vielä kesäkuussa :)

 4. Ja teidän nykyinen kesäkoti näyttää kyllä Sohvi tosi ihanalta & kätevältä! Kun molemmat puurtaa pitkiä päiviä töissä, huoneisto terassiparvekkeella on varmaan aika optimaalinen. Rantaan voi kävellä ihailemaan merta ja muutenkin palveluihin, kun ne on kylässä. Ja off season ei haittaa, kun ei siellä asu vakituisesti.

  Oma talo tai villa ns. keskellä ei mitään vaatisi aina jotain tehtävää. Kun yksi nurkka on kunnossa, niin toinen jo repsottaa, sanoo vanhaan kartanoon muuttanut ystäväni. Ja pihakin vaatii melkein oman puutarhurin. Purkkipuutarha on convenient. Kodin turvallisuus, kun on naapuritkin ja kulut on vain osakkaan, ei talon pidon. Ehkä jotain muuta joku päivä, kun päivätyöt ei vie niin paljon aikaa ja energiaa? Odotan B&B:tamme. :-)

 5. Ja hei, ymmärrän unelmasi Sohvi.🥰 Ehkä sen aika tulee. Teidän nykyinen kesäkoti näyttää kyllä ihanalta ja näppärältä! Kun molemmat puurtaa pitkiä päiviä päivätöissä, on huoneisto terassiparvekkeella varmaan aika optimaalinen. Rantaan voi kävellä ihailemaan merta ja palveluthan kylässä on. Off season ei haittaa, kun ei asu vakituisesti.

  Vaikka oma talo tai villa olisi ihana ja vaikka linnojakin saa Ranskasta yllättävän 500K on talo keskellä ei mitään myös työmaa. Ja vaatii melkein puutarhurin ja henkilökunnan, kuten vanhaan kartanoon muuttanut ystäväni sanoo: kun yksi nurkka on paikallaan, seuraava jo repsottaa. Purkkipuutarha on much more convenient. Ja turvallisuuskin, kun on naapurit ja kulutkin on vain osakkaan, ei koko talon. Joku päivä, kun on enemmän aikaa sitten jotain muuta? Mäkin odotan teidän lyx-B&B:ta.

  1. Heippa,

   joo, ollaan tosi tyytyväisiä tähän nyt. On vaan unelmat muuttuneet tämän kevään jälkeen ja unelma isosta pihasta yrttitarhoineen on vahvana mielessä :D

   Joo, purkkipuutarha on nyt hyvä. Mutta jos joskus tämä olisi vakituinen asuinmaa taas, niin sitten kyllä miettisin jotain muuta. Suburbia kiinnostelee :) Mutta ymmärrän, että olisi pakko olla apua puutarhanhoidossa koska en jaksaisi illa joka ilta kitkemässä.

   Turvallisuus on se mitä itse mietin. Nyt naapurit ovat lähellä, maalla ei niinkään ja olisi ikävää jos oma koti olisi tyhjennetty päivän aikana :(

   Musta tuntuu, että se lyx bnb on mun unelma, mieheni olisi siellä vakituisena vieraana lukemassa kirjoja :D

 6. Meidän asuntokaupoista on nyt kulunut kaksi vuotta ja varsinainen kaupanteko sujui meillä nopeasti. Tarjous tehtiin helmikuussa ja toukokuun lopussa oli avaimet kädessä. Toki asuntoja olimme katseltu pitemmän aikaan ennen kuin sopiva (remppa)kohde tuli vastaan.
  Asuntokaupoissa ja remonttihommissa meitä auttoi kovasti Ranskassa asuva lankoni. Ilman hänen kielen ja kulttuurin tuntemustaan olisimme varmasti olleet pulassa, oma ranskan kielen taito kun on ”bonjour monsieur” tasoa.

  Suomi-Riviera seuran kautta olisi kyllä sanut tulkkausapua ja näyttää sivuilla olevan suomalaisten remonttipalvelujakin tarjolla.

  Me halusimme nimenomaan kaupunkiasunnon. Asumme Suomessa omakotitalossa kaukana palveluista ja hyvistä ravintoloista. Puutarha kotona on iso ja työläskin. Lisäksi meillä on mökki Saimaalla, joten kesäajan vietämme pitkälti mökillä Suomen suvesta nauttien. Mutta keväisin ja syksyisin rakastan viettää aikaa Etelä-Ranskassa. Nautimme kaupungin vilinästä ja palveluista. Välillä ollaan ihan vaan kaupungissa ja välillä kolutaan lähiseutuja. Lapsemme ovat teini-ikäisiä ja emme pidä mahdottomana, että joku heistä voisi tulevaisuudessa tulla kaupunkiin opiskelemaan tai lyhempiaikaiseen vaihtoon.

  Lainaamme kämppää paljon ystävillemme, tosin taka-ajatuksena on se, että ystäväperheet tarjoavat sitten vastavuoroisesti jonkun elämyksen meille. Asunto on oman maun mukaan sisustettu, mutta ei liian persoonallinen. Astiat ja huonekalut ovat suurimmalta osaltaan ostettu Habitatista, joten en niiden puolesta osaa surra, jos käytössä hieman kuluvatkin. Nytkin piti olla vanhimman lapsen siellä kummitätinsä kanssa, mutta sattuneesta syystä suunnitelmat muuttuivat ☹.

  1. Heippa Sari,

   oho, onnistuipa nopeasti. Onneksi olkoon :)

   Joo, täällä on pakko puhua usein ranskaa, sillä muuten ei mikään tunnu etenevän ja olet aina jonon viimeinen. Se on valitettavasti tilanne täällä. Joskus tuntui, että täällä oltiin rasisteja kaikkia kohtaan.

   Ah, en ole edes katsonut. Pitääpä katsoa jos siellä olisi remonttijamppoja tarjolla. Haluaisin ainakin nyt hioa lattian ja tehdä pari fiksausta.

   Jep, ymmärrän niin hyvin. Jokainen haluaa vaihtelua. Me asuimme Pariisissa kun ostimme kotimme, niin ulkotila ja luonto olivat ne kaikista tärkeimmät kriteerit. Muistan miten aina lähdin Pariisista niin onnellisena tänne. Nukun niin hyvin täällä kun ei ole kaupungin ääniä tai muita ärsykkeitä kuin keskellä kaupunkia. Olet onnekas kun saat asua suurimman osan ajasta lähellä luontoa :)

   Me ostimme sohvat entiseltä omistajalta ja nyt ne alkavat olla aika done. En tosin haluaisi vielä laittaa vaihtoon, kun tämä on nyt vähän tällainen lomakoti niin kaiken ei tarvitseaan olla täydellisesti. Vähän sinnepäin on ihan fine :)

 7. Hihi, meillä on ollut suunnitelmissa juuri Nizza ja iso remontti ;). Mutta katsotaan, nyt on ollut viimeisen vuoden netistä hintojen tutkimisvaihe ja säästämisvaihe. Säästäminen jatkuu vielä tovin ja elokuussa (jos mikään ei mene mönkään) tullaan ainakin kuukaudeksi Nizzaan asumaan ja fiilistelemään alueita reilusti ja ajan kanssa. Voihan olla, että suunnitelmat muuttuvat, ehkä vielä moneenkin kertaan :). We’ll see :). Itseä haavetasolla joskus houkuttaa hyvin pienetkin paikat, mutta uskon, että käytännössä ehkä kyllästyisin. Olen aika helposti kyllästyvää sorttia ja kaipaan tietynlaista vaihtuvuutta. Rauhaa myös (suomalainen kun olen kuitenkin), mutta myös vaihtuvuutta. Vaikea selittää :). Villefrance-sur-mer olisi aivan täydellinen, aivan Nizzan vieressä, mutta rauhallinen ja niin kaunis. Valitettavasti vaan meidän budjetille liian kallis. Tällä hetkellä siis asumme Barcelonassa, jossa remontoimme (tai ulkoistimme remontin) meidän 1900-luvun alun asunnon kokonaan. Uskon, että osa Ranskan ja Espanjan jutskista hyvin samanlaisia, osa kovin erilaisia. Myyntiprosessi täällä nopeampi. Täällä olimme onnekkaita kun löysimme megamegahyvät tekijät rempalle ja asunnon löytämiselle. Katsotaan miten tämä unelma etenee ja minne suuntaan mennään :).

  1. Heippa,

   En halua kuulostaa Nizza kohden negikseltä, mutta se on minulle vain liian kaupunkimainen. Varsinkin kun asuttiin Pariisissa, niin koin, että se oli Pariisi minikoossa rannalla. Halusin ns. Hankoon, en Tampereelle :)
   Unelmoin aina vanhasta talosta ja remontoimisesta, mutta olen kyllä vain niin pelokas mitä tulee remonttiprojekteihin, että en ole niihin ihan heti lähtemässä. Arvostan ihmisiä, jotka uskaltaa niin kodistaa saa omannäköisen :)

   Toivottavasti löydätte ihanan kohteen ja remontti menee yhtä hyvin kuin Barcelonassa :)

   1. Et kuulostanut negikseltä, ymmärrän täysin sinun pointtisi :). Älä huoli :). Katsotaan mihin suuntaan tämä etenee, on ihana haaveilla. Ihanaa kesäkuun jatkoa!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*