Amsterdamin ajatukset

Sen miten jokainen kokee eri kaupungit, on todella henkilökohtainen asia. Monelle Pariisi on kaupunki missä kaikki on mahdollista, minun arvoihini ja toiveisiini se ei vain sovi. En ole sinkku niin en jaksa bailata viikonloppuisin tai käydä tapaamassa uusia ihmisiä expat-tapaamissa viikoittain. Minulle on tärkeää, että arki toimii ja kunnon ruokakauppareissu ei tarkoita monen tunnin operaatiota. Se miten paljon esimerkiksi kaipaan ratikkareissua Töölöstä Stockan herkkuun, kertoo jo varmaan teille lukijoille paljon.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nyt Amsterdamissa ollessa ymmärsin miten helppoa siellä on esimerkiksi käydä kunnollisessa ruokakaupassa. Heidän Albert Heijn -ketjunsa on jotain sellaista mitä Pariisissa ei ole. Tämä kunnollisten ruokakauppojen ja -tarvikkeiden uupuminen on totta kai vaikuttanut kokkailuihini täällä ollessa. Ruoan laitto oli minulle ennen terapiaa ja se juttu mitä odotin aina viikonlopun tullessa.

amsteri8
Olen ehkä muutenkin pienempien kaupunkien ystävä. Tukholma, Kööpenhamina ja Barcelona ovat aina olleet suosikkejani Amsterdamin rinnalla. Kaikkia näitä yhdistää myös vesi, sillä sen puuttuminen on ollut minulle myös jonkinlainen ongelma Pariisissa ollessa. On hassua miten sitä kaipaa eri asioita kun lähtee niistä omista ympyröistään pois.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

amsteri2 amsteri3

Monille se omasta maasta muutto voisi tuntua jollain lailla vaikealta tai ongelmalliselta. Suurin osa opiskelukavereistanikin ovat muuttaneet Suomesta pois eli kai tämä on joku minun sukupolvelleni ominainen piirre, kun maailma tuntuu niin “pienelle” ja avoimelle. Itselleni on ollut aina jokseenkin selvää, että haluan asua ainakin jonkun aikaa poissa Suomesta. Leimoja passissa, elämänkokemusta taskussa.

 

amsteri5

Tiedän, että tämä Amsterdamin muutto ei välttämättä toteudu, mutta ainakin sinne voisin muuttaa jos se asia tulisi ajankohtaiseksi. Nämä kun ovat kröhm, pitkiä prosesseja. Itselleni toinen vaihtoehto olisi ehdottomasti Luxembourg. Se pieni viehättävä kylä on vain jollain lailla hurmannut minut. Monelle se voisi olla tylsä paikka, minulle kotoisa.
amsteri6
Ymmärrän täysin, että monelle Amsterdam kaupunkina on saman tien kotoisa. Suomalaiset osaavat yleisesti ottaen hyvin ruotsia, niin kieli ei senkään takia ole haasteellista. Puhun myös saksaa, niin hollanti ei sinällään myöskään ole minulle vaikea ymmärtää. Puhuminen taas on jokseenkin hassua. Englantia puhutaan myös joka paikassa, joten ei ole pelkoa etteikö sinua ymmärrettäisi.

Jokseenkin tuntuu, että ymmärrän parasta ystävääni niin paljon paremmin että miksi hän opetteli ranskalaisena ruotsin ja muutti Tukholmaan töihin. Hän ei edes kestänyt omaa pääkaupunkiaan, niin ihmekös jos minä en. Hän sanoi kaksi vuotta sitten minulle, että jos kestän vuoden Pariisissa, on hän ylpeä minusta. Nyt on kestetty ja aika miettiä mitä sitä oikeasti haluaa tehdä ja kokea.

 

…………………………………………………………………………………………………………..

To many, Paris is somehow a dream city. The city where everything is possible. I totally understand that if you are single and you want to explore the night life. This is the perfect place to do that. To me who is a little couch mouse and who enjoys cooking, Paris is not the place to be. When everything happens outside, life becomes complicated.

While I was in Amsterdam, I had a task: figure out are those things possible there that seems impossible in Paris. We cannot every time relocate based on my mood, so we need to think these things carefully. And Paris to my significant other, is a home. Therefore, I need to give a chance to his dream city as well.

I think one typical characteristic to my generation is that we see world much smaller that our mom and dad. To us, world is open and we can switch country much more easily than before. Basically all of my university friends have moved away from Finland and it’s a weird thought that we will never again probably live in the same country.

I have to also thank something what my home country offers, high level education. I speak multiple languages, so to me, it can feel at home in many places. I speak also Swedish and German, and when you mix those together, you speak Dutch. Therefore I feel, Amsterdam could be a great place us to live.

You may also like

10 Comments

 1. Hollannin kielen oppii tosi nopeasti varsinkin jos osaa jo ennestään saksaa :D opiskelin kolme vuotta Utrechtissa ja tuona aikana jotenkin kyllästyin kaikkiin kanaaleihin ja pyöräilijöihn, ja aloin kaipaamaan enemmän menoa. Jatkoin siitä jatko-opiskelemaan Lontooseen, mutta siellä ollessa tiesin viipyväni vain vuoden joten otin siitä kaiken irti mitä nyt rajallisella opiskelijabudjetilla pystyin. Kaupungin hirvittävä hintataso häiritsikin eniten, Lontoon kokoisella kaupungilla olisi ollut niin paljon tarjottavaa, mutten vaan millään pystynyt kustantamaan niitä kun jo pelkkä asuminen ja opiskelu edellytti velaksi elämistä. Mutta tunnistan kyllä ajatuksesi isoista kaupungeista, ulkomaille muutto on aina iso siirto elämässä vaikka sitä olisi kuinka halunnut ja suunnitellut etukäteen ja isossa kaupungissa kaikki on vielä vähän vaivalloisempaa. Hollantiin on kyllä suomalaisena tosi helppo sulautua, parhaat ystäväni ovat opiskelu-ajoiltani Hollannista ja Albert Heijn on ehkä maailman paras kauppa <3

  1. Hei sinä ihana!

   Kun höpöttelin ystävieni lapsille, ymmärsin että kieli on oikeasti helppo ymmärtää. Vähän vain ylimääräistä möngerrystä puheen sekaan, niin sehän kuulostaa jo hollannilta ;)

   Niin, hinta-taso mikä on Lontoossa ja Pariisissa on laittanut ainakin minut ajattelemaan että Suomi on niin edullinen maa. So I feel you!

   Tämä Pariisi on vain Pampulalle suuri rakkaus ja ensimmäinen kaupunki jossa hän tuntee itsensä kotoisaksi. Hän on siis enemmän pariisilainen kuin pariisilaiset itse.

   Siis ei ole Albertia voittanutta!En ymmärrä miten ihmisiä aliarvostetaan kaiken maailman Siwoilla ja muilla. Alberteja pitäisi olla joka paikassa. nytkin on heidän tuotteita raahattu Amsterista kaapit täyteen!

 2. Hyvä postaus! Toivon mukaan pääset muuttamaan sinne minne haluat! :)
  Minulla olisi suunnitteilla keväällä Amsterdamin matka, osaatko kertoa paikkoja missä kannattaisi käydä? esim nähtävyyksiä, ravintoloita, kahviloita. :)

  1. Heippa,

   jep, niin minäkin! Euroopassa tämä on niin helppoa kun kaikki on niin lähellä.

   Teen teille Amsterdam guiden pian blogiin jonne listaan suosikkini ;)

 3. Oi, toivottavasti vielä löydät sen oikean asuinkaupungin, joka tuntuu kaikin tavoin kodilta. <3 Euroopassa on kyllä kätevää, kun pystyy siirtymään maasta ja kaupungista toiseen lyhyessä ajassa ja ilman lentoja - innolla olen seurannut näitä sinun pikkumatkoja siellä täällä. :)

  1. Hei murunen <3

   NIin minäkin toivon. Lux tai Amsterdam on kyllä high on my list.

   NIin on. Lentäminen täällä joskus tuntuu jopa omituiselta, kun junailu on niin paljon kätevämpää ja nopeampaa.

   HIh, tulen pikkumatkalle Suomeen ensi viikolla. Dates?

 4. Kaupungit ja asuinpaikat sekä -muodot noin yleisemminkin (kaupungin keskusta, esikaupunki, maaseutu) ovat tosiaan todella henkilökohtaisia kokemuksia. Toisaalta esim. elämänvaiheeseen ja toisaalta mieltymyksiin liittyviä, tottumusta unohtamatta.

  Vaikka sinkku olenkin, niin siitä huolimatta en jaksa juurikaan käydä bileissä tai expat-tilaisuuksissa. Tällä hetkellä Pariisi on kuitenkin monesta muusta syystä mulle paras paikka asua.

  Tämä on kaiken kaikkiaan tosi mielenkiintoinen aihe! Toivottavasti ehditään nähdä vielä ennen kuin mahdollisesti lähdet Pariisista! Ja sulle täytyy kyllä löytää kunnon ruokakauppa keskustasta! Sellaisia nimittäin on olemassa.

  1. Hei sinä!

   totta kai ehditään! En minä nyt ole ennen joulua ainakaan karkaamassa minnekään .)

   Ymmärrän sinua hyvin, sinä jollain tavalla sovit tänne mainiosti. Jos joku niin sinä ja kirjaprojektisi sovitte Pariisiin muottiin loistavasti. Minkä kokkailijana ja kotihiirenä en taas niinkään.

   No on Bon Marche tai Lafayette, mutta kun en halua maksaa salaattiaineksista 150 euroa joka kerta :D

 5. Voi sinnuu!

  Pariisi on suuri rakkauteni ja opiskelukaupunkini, jonne vielä palaan.. Toisaalta ymmärrän sinua niin hyvin, omat ystävät olivat kaikki ulkkareita, Pohjois-Afrikasta, Lähi-Idästä, Italiasta ja Etelä-Amerikasta. En usko että tuntisin oloani kotoisaksi expat-piireissä.. Surkeaa olla oman elämänsä Carrie Bradshaw, kun kaikki voisi olla niin toisin.

  Ihan offtopic, siellä on elämä myös kiristynyt Ranskan talouden myötä. Jos Pampulasi tuli ennen 2009, meno oli kovasti letkeämpää. Ne clochardit kadunkulmissa lisääntyvät aina vaan.. Ja jos on vaativa työ, niin kaikki töykeys ottaa päähään.. Ennen kuin häippäät niin toivottavasti löydät jonkun ihanan aasialaisen paikan ja muuta. Tärkeää on että löydät jonkun ihanan kotikolon, joka tuntuu omalta. Italia, Tel Aviv, Shanghai… Bises ma belle, tee kuten tuntuu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*