Aix en Pce – saippuajäätelöä ja auringonpolttamia taloja

Provencen road tripillä yövyimme Aix en Provencen kylässä eli lyhennetysti Aix en Pce:ssa. En ollut kaupungissa aiemmin käynyt, mutta osasin kuvitella miltä tämä elokuvamainen kaupunki näyttäisi. Taloja auringon kaikissa sävyissä, ihmisten sileillä ihoilla kaunis päivetys, antiikkitoreja ja laventelituotteita totta kai jokaisessa paikassa.

Avec Sofié / Aix en Pce - South of France

Avec Sofié / Aix en Pce - South of France

 

Tämä saattaa tulla yllätyksenä, mutta en ole jäätelön suurkuluttaja. Se ei ole inhokkini, mutta en pidä kylmistä asioista, joten sen takia jäätelöä ei tule syötyä vuosittain litroja. Aix en Pce:ssa oli tosin niin kuuma, että oli pakko saada jotain viilentävää, sillä ilmastointeja ei täällä Etelä-Ranskassa pahemmin tunneta. Voin nyt tunnustaa, että erehdyin valitsemaan laventelijäätelöä (nyt kerrankin, kun täällä Provencessa ollaan) ja se maistui aivan saippualta. Se oli siis ensimmäinen ja viimeinen laventelijäätelöni. Kotijoukoilta tosin kuulin, että minun pitäisi syödä laventelijäätelöä vähän useammin, sillä saippuallahan ne suut yleensä pestään. Yep, olen ranskalaistunut ainakin joltain osin ;)

Avec Sofié / Aix en Pce - South of France

Kun siellä kaduilla kuljin, huomasin myös Paul Cézannen laattoja joka puolella. Hetken mietin millaisia hänen taulunsa ovat ja ymmärsin, että kaikki keltaisen sävyt ovat nimenomaan Aix en Pce:stä. On jollain lailla hassua, miten juuri näillä seuduilla on ollut niin paljon taiteilijoita. Toisaalta taas, nämä jopa jollain lailla pysähtyneet kaupungit ovat siinä mielessä varmasti juuri inspiroivimpia.

Avec Sofié / Aix en Pce - South of France

Avec Sofié / Aix en Pce - South of France

Kun kävelin sunnuntaina markkinoilla, nenääni sekoittuivat oliivien, nougatin, laventelin ja saippuoiden tuoksut. Niin hurmaavia tuoksumaailmoita ja jollain lailla niin rentoja ja ystävällisiä ihmisiä. Ehkä se on se aurinko ja kuumuus tosiaan mikä saa talot kellastumaan ja ihmiset rentoutumaan.

Avec Sofié / Aix en Pce - South of France

Avec Sofié / Aix en Pce - South of France

 

Yksi asia, jonka aina näillä pienillä retkilläni teen, on vierailu antiikkimarkkinoilla. En yleisesti edes osta mitään, mutta toiveissa on löytää aina jotakin pientä ja speciaalia (tai se täydellinen kultainen peili). Nytkään ei mukaan tarttunut mitään muuta kuin valokuvia kauniisti sommitelluista antiikkikojuista, näky unelmien valkoisesta astiakaapista ja kohtaaminen ranskalaisen antiikkikauppiaan kanssa. Mies osasi sanoa suomeksi kippis ja hei, sillä hänen paras ystävänsä oli ollut suomalainen arkkitehti (Pekka jotakin). Mies ihan herkistyi, kun kertoi tarinaa Helsingin Merimiehenkadulla asuneesta arkkitehtiystävästään ja Helsingissä vietetyistä ajoista <3

Mitään muita ravintolasuosituksia minulla ei ole kuin La Petite Maison, mutta jos meri ei ole teille välttämätön ja haluatte rauhaisan loman, niin suosittelen Aix en Provencea erittäin mielelläni. Maaseudulta voi myös vuokrata taloja, jos ei kaupunkielämä kiinnosta. Kuumuus on tosin näissä Provencen kaupungeissa vähän riesana, mutta siitä ei saa valittaa. Pitää vain syödä jotain muuta jäätelöä kuin sitä maistamaani saippuajäätelöä :)

You may also like

6 Comments

  1. Heh, no aluksi se olikin, mutta muutaman lipaisun jälkeen laventelin maku oli niin voimakasta ja muistutti lähinnä saippuaa. Riippuu tietenkin mausta, mutta itselleni se ei sopinut. Ja just niin, siitä vain haluaisi tykätä!

 1. Näitä roadtrip postauksiasi on mukava lueskella, kun muistuu mieleen oma Provencen reissu neljän vuoden takaa. Ensimmäinen pysähdyspaikkamme oli juurikin Aix en Provencen kylä ja siitä jatkoimme seuraavana päivänä päätukikohtaamme Avignoniin. Antiikkimarkkinoita tai laventelipeltoja en valitettavasti nähnyt mutta ehkä ensi kerralla. Edelleen nimittäin muistelemme lämmöllä tuota Ranskan reissua ja joku päivä palaamme vielä niihin maisemiin :)

  Mukavaa viikkoa!

  1. Heippa Lora,

   ihana kuulla – niistä on kiva kirjoitella, sillä rakastan reissaamista ja varsinkin roadtripejä kun silloin voi pysähdellä kun näkee jotakin kiinnostavaa.

   Avignon on ihana. Se on ihan lempparini! Olimme siellä kaksi vuotta sitten kesälomallamme. Avignonissa on nimenomaan paljon antiikkimarkkinoita, joten ensi kerralla kannattaa katsastaa ne ehdottomasti. Meidän kylässä on myös joka sunnuntai ja yleensä kävelen ne läpi ihan huvikseni ihailemassa kauniita asioita.

   Uutta suunnittelemaan sitten ja poikkeathan myös täällä meilläpäin?

   Kiitos samoin ihana!

 2. Rakastan laventelia, mutta minä en ehkä laittaisi sitä ensimmäisenä jäätelöön. Uskon, että se maistuu saippualta.
  Valokuvat ovat jälleen ihania ja tunnelmallisia. Minä toistaiseksi vain haaveilen tuollaisista maisemista.

 3. Salut! Aix-en-Provence on kaunis. Tulee niin ikävä sinne ja paljon kivoja muistoja tulvii mieleen kun kirjoitat sieltä. Entinen opiskelukaupunkini missä oli onnea viettää mahtavaa aikaa. Tuo suihkulähdekulmaus on Place d’Albertas missä on kuvattu paljon elokuvia kun se on niin hieno vanha aukio, johon osuu kauniisti auringonvalo. Osuin kävelemään siitä ohi kerran kesken kuvauksien ja sain seurata Juliette Binochen näyttelijäntyötä läheltä. Ketään ei käsketty pois kun ihmisiä oli niin vähän ympärillä.
  Ainiin kannattaa suunnata myös myöhään syksyllä kun ei ole enää niin kuuma, mutta edelleen kesäisen lämmintä. Sellainen sää esim.syys-lokakuussa on ihana. Oletteko muuten ajatellut jatkaa Provencesta vielä edemmäs länteen? Olen miettinyt usein Carcassonnea että olisi hienoa käydä joskus siellä. Iloista ja aurinkoista lomaa teille sinne!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*