5 kysymystä suomalaisuudesta

Kun olen ollut Suomesta pois, on kuvani maasta muuttunut paljon. Moni asia on konkretisoitunut mielessäni ja voisinko nyt ihan sanoa, että olen valaistunut niin monella tapaa. Sanonta, että joskus pitää mennä kauas, että näkee lähelle, on minun kohdallani ainakin pitänyt paikkansa.

Avec Sofié blog l Suomi 100
Avec Sofié blog l Suomi 100

Eilen juhlin ystävieni kanssa 100 vuotiasta Suomea upeissa puitteissa ja on sitä taidettu herkistyä myös pitkin viikkoa, eikä pelkästään eilen Finlandia-hymniä kuunnellessa. Meillä on ihan mielettömän upea maa ja en voisi olla onnellisempi, että olen saanut kasvaa suomalaisten arvojen ympäröimänä.

Huomasin upean Lindan blogissa kivan postausidean ja nappasin häneltä muutaman kysymyksen, joihin vastaan ulkosuomalaisena. Linda on yksi pitkäaikaisimmista blogikavereistani ja me ulkosuomalaiset kokoonnummekin yhdessä Hollantiin joulun aikoihin :)

Avec Sofié blog l Suomi 100
Avec Sofié blog l Suomi 100

Mitä arvostat nykyään eniten Suomessa, mitä et ehkä osannut arvostaa ennen?

Yksi ehkä tärkeimmistä asioista joita kannan mukanani suomalaisista arvoista on tasa-arvo. Tasa-arvon käsitys on meillä ihan eri tasolla mitä monissa maissa ja sen takia koen, että se on arvoista minulle arvokkain.

Muita asioita, joita arvostan kotimaassani ovat asioiden toimivuus ja sellainen mentaliteetti, että asioita viedään yhdessä eteenpäin. Asuminen Ranskassa opetti minulle paljon ja esimerkiksi meidän digitaalisia asiointimahdollisuuksia ikävöin ajoittain äärettömästi.

Mitä turvallisuuteen tulee, olen saanut elää täällä Suomessa kyllä jonkinlaisessa kuplassa lapsuuteni ja nuoruuteni. Ei ole tarvinnut sen koommin edes miettiä turvallisuuteen liittyviä kysymyksiä. Nykyään niitä tulee mietittyä ihan eri lailla, kun on asunut suurkaupungissa ja turvallisuuden tunnetta kaipasin päivittäin ihan todella paljon Pariisissa ollessa.

Avec Sofié blog l Suomi 100
Avec Sofié blog l Suomi 100

Mikä taas Suomessa on ihanampaa, kuin missään muualla?

Kalaruoat ovat minulle niitä ehkä rakkaimpia ja niitä on kyllä Suomesta ikävä. Se miten meillä on puhtaita järvikaloja saatavilla, on ihan mieletöntä!

Suomalaisinta minussa on…

Rehellisyys ja suorapuheisuus. Tämä on ehkä tuottanut minulle hieman ongelmia Ranskassa, sillä siellä ei ehkä sellaista brutaalia suomalaista suoruutta arvostettu, mutta lähipiiri onneksi oppi suoruuteeni suhteellisen nopeasti. En pidä ollenkaan teeskentelystä ja sen takia esimerkiksi jenkkikulttuuri ei ole minua varten välttämättä.

Kerron aina Suomesta…

Jos läheisiltäni ja tutuiltani kysyy, puhun ja korostan suomalaisuuttani nykyään todella paljon. Puhun tasa-arvosta ja siitä miten koen, että Suomessa on kaikki mahdollista, jos vain haluaa. Meillä on ilmainen koulutus, terveydenhuolto sekä koen, että verorahoille saa Suomessa vastinetta.

Mitä terveisiä lähetät 100 vuotiaalle Suomelle?

Olen kiitollinen Suomelle siitä, että olen saanut kasvaa maassa, jossa ihmiset arvostavat toisiaan ja ovat aidosti rakentamassa maatamme yhdessä. Äärettömän onnellinen olen, että meillä on puhdas ilma jota hengittää, kaunis luonto jota katsella ja uniikki kieli jota puhua.

You may also like

3 Comments

  1. Heippa Sara,

    en ymmärtänyt kommenttiasi. Linkkasin Lindan postaukseen ja aiempia postauksia en itse ole kirjoittanut asiasta (“alkuperäisen kohteen postaukseesi”. )

    Voisitko auttaa, että mitä tarkoitat :)

  2. Sitä meinasin, että mä tein tuon alkuperäisen postauksen mun lukijoiden kysymyksistä. Linda ystävällisesti oli myös linkannut lähteeksi minun blogini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*